Mange avgjørelser som må tas

Oppdatert: 15. March 2020

Jonjo Shelvey, Federico Fernandez og Matt Ritchie har allerede forlenget sine opphold i klubben, men en stor andel spillere går fremdeles en usikker skjebne i møte. Vi vurderer situasjonen til disse spillerne. 

Unggutta
Freddie Woodman
Spillerens kontrakt utløper ved sesong. Keeperen har storspilt for Swansea denne sesongen, noe som har resultert i enda større interesse for den ferske 23-årringen. Woodman har spilt samtlige minutter i ligaen for Championship-klubben, og har stengt buret i elleve av 37 kamper. Det er god grunn til å tro at spilleren blir en viktig del av Bruces spillertropp allerede neste sesong, om han bestemmer seg for å bli værende i klubben. Keeperen vil nok neppe signere en ny kontrakt med klubben, dersom han ikke får signaler om at han nå er moden for å ta opp kampen med Martin Dubravka. Woodman vet nemlig at han har nok av beundrere, og Swansea-trener Steve Cooper har – ikke overraskende – allerede ytret sitt ønske om å gjøre overgangen permanent til sommeren. Når alt kommer til alt er det nok utelukkende Woodman selv som bestemmer sin egen skjebne.

Daniel Barlaser
Barlasers kontrakt utløper ved sesongslutt. Midtbanespilleren har vært en åpenbaring i League One denne sesongen, og har vært en svært viktig bidragsyter for Rotherham. Klubben befinner seg på andreplass, og kjemper derfor for alvor om opprykk til Championship. For øyeblikket er spilleren ute med skade, noe som også har gått ut over lagets resultater. Tyrkisk-engelske Barlaser har notert seg for to scoringer og fem målgivende pasninger på 35 kamper denne sesongen. Den foregående sesongen tilbragte spilleren hos League One-rivalen Accrington Stanly, hvor han var en fast brikke på laget. Ifølge rapportene har spilleren tatt store steg. Nå som Steve Bruce, en trener som liker å gi unge spillere tillit, har inntatt sjefsstolen, er det svært sannsynlig at 23-åringen vil få tilbud om kontraktsforlengelse. Det er antatt at flere Championship-klubber følger spilleren tett, så en signatur vil nok avhenge av hvilke planer klubben har for spilleren. Et sannsynlig scenario er at spilleren knytter seg til klubben på en korttidskontrakt, hvor han får sjansen til å vise sine kvaliteter under oppkjøringen til den kommende sesongen. Om han ikke skulle imponere kraftig, blir nok destinasjonen utlån i Championship.

Matty Longstaff
Rødtoppens kontrakt utløper ved sesongslutt, og står nå fritt til å signere for en utenlandsk klubb. Den snart 20 år gamle midtbanemannen har spilt tolv kamper for A-laget, i tillegg til å debutere på Englands U20-lag denne sesongen. Steve Bruce har ved flere anledninger uttrykt desperasjon med tanke på å sikre spillerens signatur, men har samtidig erkjent at det er vanskelig å forhandle med unge spillere nå til dags. Det er antatt at det er spillerens lønn som er det springende punktet i forhandlingene. I dag har lillebror Longstaff en ukelønn på omkring 1000 pund i uken, og han forventer selvsagt at denne økes betraktelig. Ifølge det The Chronicle kjenner til, er det ventet at spilleren krever en tjuedoblet ukelønn for å forlenge med moderklubben. Store europeiske klubber har spilleren i kikkerten, og ifølge The Chronicle skal en ikke-navngitt klubb allerede ha lagt et tilbud på agentens bord. For hver dag som går, desto større blir sannsynligheten for at spilleren forsvinner. Newcastle vil kun ha rett på en utviklingskompensasjon på 400 000 pund om Longstaff skifter beite til sommeren. Selv om det har vært lite progresjon, vil det overraske stort om ikke Longstaff forlenger med klubben i hans hjerte.

Sean Longstaff
Seans kontrakt utløper sommeren 2022, men klubben er allerede i gang med å forsøke å forlenge spillerens kontrakt. Klubben er særs godt informert om Manchester Uniteds interesse i spilleren. I likhet med forhandlingene med lillebror, har Bruce uttalt at forhandlingene er tidkrevende og vanskelige. Midtbanespilleren skrev under på en ny kontrakt med klubben for bare litt over ett år siden, men siden den gang har 22-åringen blitt en viktig skikkelse på førstelaget. Som ved brorens tilfelle, er det antatt at det er spillerens lønnskrav som har gjort forhandlingene vanskelige.

Lånesoldatene
Danny Rose
Rose har en høy stjerne hos Bruce, og har selv uttrykt et stort ønske om å spille fotball i Nordøst-England før han legger fotballskoene på hyllen. Den kommende 30-åringen har så langt sett rusten ut og noe umotivert ut, og hadde en tøff første halvdel av sesongen i Tottenham. Etter at Bruce har skiftet til en forsvarsfirer har langslagsspilleren blitt det klare førstevalget på ventrebacken. Forhåpentligvis vil derfor Rose raskt komme i bedre form og spille på seg selvtillit. Newcastle fremforhandlet ikke en mulighet til å gjøre overgangen permanent ved sesongslutt, men venstrebacken skal ifølge flere rapporter ikke ha en fremtid under Jose Mourinho. Dersom Rose spiller på seg godformen i Newcastle-drakten, drømmer nok Bruce om å gjøre overgangen permanent. På nåværende tidspunkt fremstår en permanent overgang som urealistisk av flere grunner. Spilleren hever allerede en solid lønn og er nok ikke villig til å redusere denne. Det er antatt at kun Shelvey får bedre betalt enn venstrebacken. I tillegg taler alderen imot at Newcastle ønsker å gjøre en slik kostbar investering. Attpåtil har ikke Rose så langt vist seg verdig en permanent overgang. Til slutt er det et vektig moment at spilleren selv sannsynligvis ønsker å spille for en større klubb.

Jetro Willems
Om ikke nederlenderen hadde pådratt seg en langtidsskade ville nok spilleren etter alle solemerker å dømme ha spilt på St. James’ Park også neste sesong. Da venstrebacken sluttet seg til klubben i sommer, ble det fremforhandlet en opsjonsklausul, som ifølge rapportene antas å ligge på omkring ti millioner pund. Denne kan klubben fremdeles aktivere, men har naturligvis ikke ønsket å forhaste seg etter at spilleren pådro seg en alvorlig kneskade. Newcastle kan alltids forsøke å fremforhandle en lavere overgangssum, da de nok har et godt forhandlingskort som følge av spillerens skadesituasjon. Newcastle følger nok situasjonen med argusøyne, og TAN spår at klubben kommer til forsøke å fremforhandle en ny overgangssum for spilleren, med mindre operasjonen viser seg å ikke være vellykket. Det er iallfall sikkert at Willems selv ønsker å forlenge sitt opphold med Newcastle.

Valentino Lazaro
Det er antatt at Newcastle har sikret seg opsjon på kjøp til en sum på omkring 20 millioner pund. Dette til tross for at klubben ikke meddelte dette da overgangen ble kunngjort på den offisielle hjemmesiden. Inter Milan valgte imidlertid å nevne at en slik opsjon forelå, da den italienske storklubben kunngjorde utlånsavtalen med Newcastle. Spillerens fremtid på Tyneside vil definitivt avhenge av 23-åringens prestasjoner på banen i månedene som kommer. Det stilles imidlertid spørsmål ved om Lazaro faktisk ønsker å bli værende på Tyneside eller om målet hans er å returnere til Serie A-klubben.

Nabil Bentaleb
Newcastle sikret seg oppkjøp på kjøp da algerieren sluttet seg til klubben på lån ut sesongen. Ifølge rapportene er det grunn til å anta at en eventuell kjøpesum er avtalt til å være på omkring 9,5 millioner pund. Det er nesten halvparten av den summen som Schalke 04 måtte punge ut, da de hentet Bentaleb fra Tottenham for tre og et halvt år siden. Spilleren har selv uttrykt at han spiller for å gjøre overgangen permanent. Etter alt å dømme vil Bentalebs fremtid på Tyneside avhenge av om 25-åringen overbeviser i tiden som kommer, noe han hittil ikke kan sies å ha gjort.

På utgående kontrakter
Andy Carroll
Spissen signerte en ettårskontrakt i sommer, og sikret seg da en klausul i kontrakten. Klausulen innebærer at spissens kontrakt forlenges automatisk – sannsynligvis med ett år – om han spiller et visst antall kamper. Det er antatt at dette antallet er et sted mellom 20 og 25 kamper. Så langt har Carroll fått muligheten til å opptre i 13 av 29 seriekamper, i tillegg til én cupkamp. Med kun ni gjenstående ligakamper, i tillegg til én cupkamp mot Manchester City, må nok spilleren opptre i nærmest samtlige av disse for å få en automatisk forlengelse med klubben. Spilleren har ikke vært i aksjon siden 11. januar, men vil sannsynligvis rekke neste ligakamp. At fotballen i England er satt på vent som følge av koronasituasjonen, kan derfor vise seg å være gull verdt for den skadeplagede spissen. Med mindre spissen rister av seg skadeplagene i sesonginnspurten og tar vare på muligheten, vil Carroll neppe ikle seg med sorte og hvite drakten neste sesong.

Javier Manquillo
Det er antatt at Steve Bruce ønsker å forlenge med spanjolen, og det er også antatt at spilleren selv ønsker å bli værende på Tyneside. Bruce har vært full av lovord om Manquillo, og har tidligere hintet om at forhandlinger med spilleren vil finne sted. Høyrebacken har sett bedre og bedre ut for hver sesong som har gått, og har virkelig fremstått som en solid spiller den siste tiden. For øyeblikket fremstår 25-åringen som klubbens klare førstevalg på høyrebacken.

Jack Colback
Det var noe overraskende at Colback ikke ble inkludert i Bruces 25-mannstropp, etter å ha fått betydelig med spilletid i løpet av sesongoppkjøringen. Spilleren pådro seg en langvarig skade på treningsfeltet like før overgangsvinduet åpnet i januar – tilfeldig? Partenes seks års lange samarbeid vil opphøre til sommeren.

Rob Elliot
Ifølge tidligere rapporter har klubben ved flere anledninger forsøkt å kvitte seg med 33-åringen. Keeperen er inne i sin niende sesong på Tyneside, og det blir utvilsomt Elliots siste – iallfall som spiller.

Jamie Sterry
Så langt denne sesongen har det kun blitt 14 kamper for reservelaget. Høyrebacken kommer ikke til å bli tilbudt ny kontrakt.

På kontrakter ut neste sesong
Federico Fernandez
Klubben kunngjorde tidligere denne måneden at argentineren blir være på Tyneside i ett år til, etter at en klausul i spillerens kontrakt ble aktivert. Det er velfortjent, men man kan ikke stikke under en stol at Fernandez går en usikker fremtid i møte allerede når neste sesong sparkes i gang. Fortsetter argentineren storspillet i tiden som kommer, er det ikke utenkelig at 31-åringen tilbys atter en korttidskontrakt.

Karl Darlow
Det var antatt at Darlows kontrakt utløp ved sesongslutt, men ifølge The Shields Gazette er ikke dette riktig. The Chronicle har ved flere anledninger hevdet at keeperen ønsker å bli værende på Tyneside, og at klubben antagelig vil tilby 29-åringen en kontraktsforlengelse. Med nok av interessenter og dårlige utsikter som førstekeeper, har imidlertid TAN vanskelig for å se for seg at Darlow forlenger med The Magpies. Det er naturlig å se for seg at klubben tenker at Freddie Woodman nå er klar for større oppgaver, etter å ha overbevist i Championship denne sesongen. Det er derfor sannsynlig at keeperen blir solgt til sommeren.

Isaac Hayden
I sommeren 2018 gjorde Hayden det klart for klubbledelsen at han ikke ønsket å bli værende i klubben. Siden den gang har den snart 25 år gamle midtbanespilleren vært svært åpen om situasjonen. Grunnen til at spilleren ønsket å forlate klubben var ifølge ham selv utelukkende av personlig karakter, og altså ikke begrunnet med sportslige årsaker. Da Bruce ankom klubben fikk imidlertid fløyten raskt en annen låt, og spilleren uttalte da at situasjonen hadde endret seg. Bruce uttalte i sommer at han ville gå i dialog med spilleren om en mulig kontraktsforlengelse, så snart overgangsvinduet hadde stengt. Klubbledelsen og Bruce ønsker definitivt å forlenge med den habile midtbanekaren. Da det er antatt at spilleren er blant dem som tjener minst, blir nok dette det mest betente temaet i eventuelle kontraktsforhandlinger.

Fabian Schar
Det er ikke utenkelig at Newcastle inntok en forlengelsesklausul i kontrakten til Schar, da midtstopperen skrev under på en treårskontrakt for ett og et halvt år siden. Sveitseren har slitt med å kapre en plass i førsteelleveren denne sesongen, men det vil overraske om 28-åringen blir solgt til sommeren. Det er antatt at Newcastle allerede har vært i dialog med midtstopperen om en mulig kontraktsforlengelse, men det er så langt lite tegn på fremskritt. Det fremstår som mer sannsynlig at Florian Lejeune forlater klubben enn Schar.

Ciaran Clark
Iren har imponert stort helt siden han fikk sjansen denne sesongen, og har sammen med Federico Fernandez vært blant Bruces førstevalg på stopperplassene. Bruce er en stor fan av Clark, og ønsker nok å forlenge med den habile 30-åringen. Det eneste som setter spørsmålstegn ved en forlengelse, er Mike Ashley og klubbledelsens alderspolitikk. Ettersom det er antatt at Clark ikke er blant klubbens best betalte spillere, er det imidlertid godt mulig at 30-åringen blir tilbudt en kontraktsforlengelse.

Christian Atsu
En trenger ikke å bli overrasket om ghaneseren er inne i sin siste sesong som Newcastle-spiller. Ifølge flere rapporter forsøkte klubbledelsen å kvitte seg med Atsu på tampen av overgangsvinduet. Etter en lovende start på sesongen, har kantspilleren leverte flere dårlige opptredener. Signeringen av Valentino Lazaro har bidratt til økt konkurranse, og klubben håper at østerrikeren imponerer såpass at overgangen blir gjort permanent ved sesongslutt. Klubben vil derfor forsøke å selge 28-åringen til sommeren.

Dwight Gayle
Steve Bruce benytter nærmest hver eneste anledning til å rose spilleren, og har flere ganger uttalt at han tidligere har forsøkt å signere spissen. Ifølge The Chronicle skal imidlertid Newcastle ønske å selge den skadeplagede 29-åringen til sommeren. Spissen må nok bøtte inn mål på tampen av sesongen for å endre på klubbens planer.

Henri Saivet
Det er nærmest utrolig at franskmannen fremdeles befinner seg Tyneside, etter hele fire år og fem fattige Premier League-kamper på CV-en. Det er vanskelig å se for seg at spilleren blir solgt til sommeren, på grunn av spillerens økonomiske betingelser. Av samme grunn er det vanskelig å se for seg at spilleren går med på å terminere sin kontrakt med klubben. Målet blir nok derfor å låne ut spilleren for den kommende sesongen.

DeAndre Yedlin
Skader har bidratt til at høyrebacken kun har spilt tolv av totalt 29 ligakamper denne sesongen. Amerikanerens formkurve har vært svært lav siden det nye året gjorde sitt inntog, og 26-åringen har av et resultat av det tilbragt de siste tre ligakampene på benken. Det vil ikke overrake om klubben forsøker å kvitte seg med Emil Krafth allerede til sommeren, men svenskens ankomst og klubbens lån av Valentino Lazaro tyder på at Bruce ikke er særs fornøyd med alternative i denne posisjonen. Det er tvilsomt at Newcastle-treneren anser Yedlin som en langsiktig løsningen på høyrebackposisjonen, og klubben vil derfor antakelig lytte til potensielle kjøpere til sommeren.

Rolando Aarons
Det var noe overraskende at vingen ikke ble inkludert i 25-mannstroppen til Bruce, etter en lovende sesongoppkjøring og det faktum at Newcastle-sjefen hadde skrytt av spilleren under deres felles opphold i Sheffield Wednesday. Kantspilleren fikk 13 kamper for League One-klubben Wycombe før han i januar sluttet seg til skotske Motherwell. Når overgangsvinduet åpner vil klubben igjen forsøke å kvitte seg med 24-åringen.

Jacob Murphy
Prestasjonene til kantspilleren har vært av det ujevne slaget denne sesongen. Murphy kan skimte med fem scoringer og to målgivende på 30 kamper for Sheffield Wednesday. Norwich-produktet har blitt 25 år nå, og har siden overgangen til The Magpies i 2017 til gode å vise tilsvarende takter som i den gule og grønne drakten. Alt tyder på at Murphy vil bli solgt til sommeren, om Newcastle mottar et akseptabelt bud.

Achraf Lazaar
Marokkaneren er for tiden utlånt til Cosenza, som holder til på nivå to i Italia. Der har spilleren kun fått beskjedne 334 minutter med spilletid – fordelt over åtte kamper. Skader har riktignok vært et problem, noe som også var et problem forrige sesong. Lazaar er uønsket på Tyneside, men klubben vil nok få problemer med å kvitte seg med spilleren på permanent basis til sommeren. Låneoppholdet i Italia har neppe økt interessen i den tidligere Palermo-spilleren.

 

Newcastle United eier bildet i artikkelen. Bildet er brukt etter avtale med klubben.

You must be logged in to post a comment Login