Robert Mitchell

Robert «Bobby» Mitchell, eller Dazzler som de fleste kalte ham, var en av nøkkelspillerne på Newcastles beryktede lag på 50-tallet. Han var på laget som vant FA-cupen tre ganger på fem år, og var en viktig bidragsyter i «The glorious 50’s».

Skrevet av: Oddmund Varem Aardal

Robert ble født i Glasgow den 16. august, 1924. Som de fleste andre innbyggerne i Glasgow, var foreldrene arbeidere, og hadde ikke altfor mye å rutte med. Men fotball spilte han uansett hvordan været var, og han viste også etterhvert at han hadde talent.

Som 18-åring ble han tatt inn på den gamle storheten Third Lanark, som var et av de beste lagene i Skottland på den tiden. Også der viste han stort engasjement for spillet, men da 2. verdenskrig fortsatte å gjøre livet surt for britiske fotballspillere, fikk karrieren en knekk. Det tok hele tre år før ligasystemet var på plass igjen, og etter så lang tid uten kamptrening, forstår man at ferdighetene var litt svekket.

I februar 1949, mottok Third Lanark et bud på 17 000 pund for «Bobby». Budet viste seg å være fra Newcastle United. Robert pakket sakene, og flyttet sørover sammen med familien, for å spille med «the Magpies». I sin nye klubb ble han en umiddelbar suksess. I sin spissposisjon, skjøt han inn flere mål, men han var nok mest kjent for sine perfekte gjennombruddspassninger til giganten Jackie Milburn.

Allerede i sin andre sesong i Newcastle, bidro Robert til at klubben tok et overaskende FA-cupgull. Hans pasninger til Jackie Milburn var mye omtalt i avisene, og de var nok en viktig faktor i cupsuksessen. Etter å ha slått Wolverhampton 2-1 i semifinalen ventet Blackpool i cupens siste kamp. Der scoret Milburn to mål, og ble The Toon’s store helt. Sluttresultatet ble 2-1, etter brukbart spill av vår mann.

I 1951 fikk «Dazzler» sitt internasjonale gjennombrudd, da han debuterte på Skottlands landslag. I sin første landskamp, i Danmark, scorte han et mål og overpresterte på mange måter. Både pasninger, løp og avslutninger satt som skudd. Hans andre landskamp derimot, som var mot Frankrike, ble en stor skuffelse. Skottland vant 1-0, men Bobby spilte elendig. Skuffelsen var stor, og etter dette ble han aldri mer å se blandt Skottlands beste menn.
I 1952 og 55 vant The black’n whites to nye FA-cupgull. Robert Mitchell var på finalelaget begge gangene, men bidrog nok mest i 1955, med ett mål og en målgivende pasning. Igjen var Mitchell på topp.

‘Etter dette gikk det dessverre nedover med Roberts karriere. I sesongen 1958-59 spilte han bare 16 av ligakampene, og sesongene etter ble tilstanden enda verre. Etter to sesonger til med lite spilletid, meldte Mitchell overgang til Berwick Rangers, hvor han tilbrakte en sesong. Etter dette returnerte han til Tyneside, hvor han jobbet som spillende manager i Gateshead FC. Der gav han seg i 1964, men slo seg til ro i Newcastle, hvor han bodde helt til sin død i 1993.