Byen

Newcastle City

 

 

av Tore Eikeland

Newcastle upon Tyne, normalt kalt bare Newcastle, er en by i det nordøstlige England, i grevskapet Tyne and Wear og ligger ved nordbredden av elven Tyne. Den er administrasjonsby for regionen Nordøst-England. Selve byen har drøyt 260.000 innbyggere, men medregnet alle forsteder er det rundt 1,1 millioner innbyggere i regionen.Rundt Newcastle ligger flere andre byer, som er nært knyttet sammen med Newcastle, og ofte regnes med i en større urban enhet, Tyneside. Disse byene, med omtrentlig folketall er: North Tyneside (ca.190 000), South Tyneside (ca. 150 000) og Gateshead (ca. 200 000). I tillegg er Sunderland (ca. 270 000) en del av Tyne and Wear.Vennskapsbyer for Newcastle er Bergen i Norge, Groningen i Nederland, Gelsenkirchen i Tyskland, Nancy i Frankrike, Taiyuan i Kina, Atlanta i USA, Haifa i Israel og Newcastle i Australia.

Byen som rommer gløden rundt klubben i våre alles hjerter er fylt med en overveldende lokalpatriotisme fotballen knapt har sett. Newcastle blir ofte sammenlignet med Barcelona, bor du i byen er det kun et lag. Her hjemme kan det vel kanskje sammenlignes med Brann. Hvis du i utlandet treffer en Geordie, som innbyggerne i Newcastle ofte kalles, og spør hvor han kommer fra, ville han mest sannsynlig ikke svart England, men Newcastle…

Historien
Ser en nærmere på byen vil en finne ut at det er andre forlokkende severdigheter i Newcastle enn bare fotballen. La oss først ta historien.

Byen har sitt navn etter et nytt slott som ble bygget i 1080 av normannerne, som ønsket å sikre kontroll over et strategisk viktig overgangssted i elven Tyne. Deler av slottet er bevart; hovedbygningen og porten står, men er skilt fra hverandre av et jernbanespor anlagt i det 19. århundre.Newcastle vokste i omfang og betydning på grunn av de rike kullårene i området.Å «ta med kull til Newcastle» ble et fast uttrykk for en meningsløs handling. I det 19. århundre ble også skipsbygging og tungindustri viktig.

I andre halvdel av 20. århundre var tungindustrien i nedgang, og servicenæringer er nå det viktigste for byens økonomi.Vippebroen i sentrum er et vakkert skue. Newcastle har et stort, neoklassisk sentrum, som for det meste ble planlagt i 1830-årene av Richard Grainger og John Dobson. Det har i senere tid blitt kraftig restaurert. Grey Street regnes som en av Englands vakreste bygater. Byen har to katedraler; den angliske St. Nicholas-katedralen og den katolske St. Mary’s-katedralen.Like nordvest for byen er Leazes Park, et parkanlegg anlagt i 1873 etter at 3000 arbeidere signerte et opprop for «enkel adgang til noe åpent land med tanke på helse og rekreasjon». I et hjørne av den ligger St. James’ Park, Newcastle United FCs fantastiske stadion, som er et landemerke når man kommer mot byen sørfra. Byen har også to universitet.

Partyby og historiske severdigheter
Newcastle har et rykte på seg for å være en moro-elskende by med mange barer, restauranter og nattklubber. Byen sees til stadig på lister over Topp Ti partybyer i verden. Her er noen av de viktigste historiske severdighetene i Newcastle:

Angel of the North

Adresse: A167 Durham Rd, Gateshead, Newcastle upon Tyne, UK – England.

Beskrivelse: Denne enestående skulpturen er den største skulpturen i England. Engelen reiser seg hele 65 fot (19,81 meter) over bakken og har et vingespenn på 177 fot (53,95 meter). Statuen kan bli sett fra mange forskjellige plasser i byen. Den ble lagd av skulptøren Anthony Gormley i anledning Gateshead Public Art Program i 1998.

Angel of the North

Angel of the North

Bessie Surtees House

Adresse: 41-44 Sandhill, Quayside, Newcastle upon Tyne, UK – England.

Beskrivelse: Dette ”hjemmet”, som en finner langs Quayside, har en plakett på seg som har en svært interessant historie å fortelle. Den rikeste og vakreste jenta i byen bodde her en gang. Hun hadde mange beundrere, men familien hennes godkjente ikke den fattige mannen hun virkelig elsket. Hun kravlet ut av et av husets vinduer en dag og sprang til Skottland for å gifte seg. Denne fattige mannen endte opp med å bli en Lord. I tillegg til den legendariske historien som fant sted her, er denne severdigheten også bemerkelsesverdig for sin interessante periodiske arkitektur. Adgang: Gratis

Blackfriars
Adresse: North East Civic Trust, Tyne and Wear, Newcastle upon Tyne, UK –
England.

Beskrivelse: På 1200-tallet, var dette etablissementet et munkehus i Newcastle. Fra 1500-tallet til tidlig på 1900-tallet, tjenestegjorde klosteret som et hjem for de trengende. I dag huser denne severdigheten en variert beholdning butikker og utstillinger relatert til Newcastles historie. Besøkende som kommer innom denne informasjonsfylte attraksjonen, kan nyte den fredfulle atmosfæren på den nærliggende gårdsplassen. Adgang: Gratis.

Cathedral Church of St. Nicholas
Adresse: St. Nicholas Square, Newcastle upon Tyne, UK – England.

Beskrivelse: Ligger på St. Nicholas-plassen. Denne iøynefallende kirken har et spir som reiser seg hele 193 fot (58,83 meter) over bakken. Dette byggverket dateres til sent på 1400-tallet. Interiøret på den lille katedralen er overveldende prydet av byens velstående handelsmenn. Adgang: Gratis.

The Castle Keep

Adresse: Castle Garth, St. Nicholas St, Newcastle upon Tyne, UK – England

Beskrivelse: Dette slottet ble bygd 1168-1178 og er slottet som ga byen navnet sitt. Det er to gode grunner til å besøke dette slottet: For det første er det en historisk attraksjon med rom etterlatt som de var i middelalderen, inkludert Dronningens rom, hovedkammeret med sine høyt hvelvete tak og et Normansk kapell. Nedenunder vil du finne kulturgjenstander fra perioden. Den andre grunnen til å besøke slottet, er at bygningen ligger like ved bredden av elven Tyne og hvis du tar trappene hele veien opp til det kvadratformede festningstårnet får du et spektakulært syn over de fem berømte broene som spenner over elven, spesielt den dramatiske Tyne-broen. Og hvis du ser den andre veien får du et bra panorama over byen. Det er gode fotomuligheter. Adgang: Voksne: £1.50, Studenter/Barn £0.50

The Tyne Bridge

(Kong George V’s bro), Newcastle upon Tyne, UK – England

Beskrivelse: Denne broen som krysser Tyne River (elven Tyne), ble konstruert i 1925 og ble åpnet av Kong George V. Dette er en av de mest anerkjente landemerkene i byen. Like før fullført arbeid, trodde noen at den var blitt kopiert av den berømte broen i Sydney, Australia, men senere dokumentasjon beviste at dette byggverket faktisk begynte å konstrueres etter sin look-alike.

Her er noen andre av severdigheter det kan være verdt å besøke:
– Military Vehicle Museum Discovery Museum (vitenskap og lokalhistorie)
– Laing Art Gallery
– Centre for Life
– Museum of Antiquities
– Centre for the Children’s Book (Ouseburn)
– Hatton Gallery Royal Grammar School, Newcastle
– Eldon Square
– BALTIC Centre for Contemporary Art (Gateshead)
– Shipley Gallery (Gateshead)
– Segedunum Roman Fort (Wallsend)
– Arbeia Roman Fort (South Shields)
– George Stephenson Railway Museum (North Shields)
– Blue Reef Aquarium Sea Life Centre (Tynemouth)
– Bede’s World (Jarrow) South Shields Museum (South Shields)
– Beamish Open Air Museum (Stanley)
– St Mary’s Lighthouse (Whitley Bay)

Gode shoppingmuligheter
I tillegg til dette er Newcastle regnet for å være Nord-Englands shoppingsentrum. Massevis av gigastore kjøpesentre bekrefter dette. Utenom dette er Newcastle også meget kjent for ølbryggeriet ”Newcastle Brown Ale”, som er et tradisjonsrikt og verdenskjent øl.Den kjente spissen fra 70-tallet, Malcolm “SuperMac” MacDonald, var et av de største idolene som noensinne har spilt på St. James’s.

Han sa en gang:

“Menn i Newcastle har bare tre interesser:
1. Newcastle United,
2. Øl,
3. Kvinner.
Og i den rekkefølgen!”

Området rundt River Tyne kalles ofte Tyneside, og det er et fellesbegrep for “bydelene” Newcastle, Gateshead, Wallsend, Tynemouth, South – og North Shields.

De “ekte” Geordiene kommer fra et område som er akkurat like lite som det de “ekte” cockneyene i London kommer fra. Det sies at man må være født i selve Newcastle (altså nord for Tyne), og så nær at man kan se Tyne for å kunne titulere seg som en ekte Geordie. Nå, i den senere tid, har bydelene Newcastle, Gateshead, Wallsend og South og North Shields vokst sammen, og de fleste som bor her regner seg som Geordier.

Spesiell dialekt
Geordie er mest sannsynlig den dialekten i England som er vanskeligst å forstå, og her er et lite utdrag av uttrykk du kan møte på i fotballbyen:

Yee – you
Gannin – going
Yee gannin the toon the day? – Are you going to Newcastle today?
Weees gannin oot the neet – who is going out tonight?
See yer the morrer – See you tomorrow
Yee arlreet mate? – Hello, how are you today? Arm arlreet – I’m doing fine
Ho’way the lads – Come on Newcastle United
Marra – good friend
How yee – hey you

Dette var en artikkel som forteller litt om byen Newcastle, og som viser at Geordiene kan presentere en god del annet i byen enn bare fotballen. Men fotballen i den byen vil alltid være viktigst. Uten tvil.