Bobby Moncur

Mange regner Bobby Moncur som en av Newcastles beste kapteiner i historien, og han har hatt æren av å løfte trofé av stort kaliber som Newcastles kaptein. Noe ikke mange andre av klubbens kapteiner kan slå seg på brystet med.

Av: Christian Molland

Moncur signerte som lærling i oktober 1960, og valgte Newcastle foran storheter som Manchester United og Wolverhampton. Han jobbet seg gjennom gradene før han fikk sin debut i 1963 mot Luton som 18-åring.

Han spilte en håndfull kamper i klubbens vinnersesong i 2.div (1965), men skottens utvikling hadde stoppet litt opp, så manager Joe Harvey vurderte å selge Moncur til Norwich City for £ 25.000.

Uanfektet, forble han fast bestemt på å kjempe videre på St. James’ Park og gradvis jobbet han seg både inn i Harveys lag og draktnr 6 i hjertet av Newcastle sitt forsvar.
1967/68-sesongen var et vendepunkt for midtstopperen fra Perth, Skottland, da han dannet et formidabelt samarbeid med John McNamee, og ble tildelt kapteinsbindet i andre halvdel av sesongen.

Fikset pokal for Newcastle

Etter å ha fått Newcastle til Europa, fikk Moncur sin første landskamp for Skottland mot Nederland i Amsterdam i mai 1968. Senere ble han kaptein også for det skotske landslaget. Men hans største prestasjon for Newcastle var utvilsomt den rollen han spilte i klubbens Inter City Fairs Cup-suksess i 1969.
En begivenhetsrik turnering mot lag som Sporting Lisboa og Glasgow Rangers, der det hele ble avgjort i en finale over to kamper mot ungarske gigantene Ujpesti Dosza. På hjemmebane i den første kampen, knuste Newcastle sine motstandere. Newcastle vant 3-0, takket være scoringer fra Jim Scott og Bob Moncur. Gallowgate var fylt til randen med nesten 60 000 tilskuere.

Etter kampen sa manager Joe Harvey at Newcastle hadde “én hånd på trofeet “, og da gikk ikke den andre kampen akkurat etter planen. Moncur og hans lagkamerater lå under 2-0 ved pause og sto i fare for å miste pokalen.

Men kapteinen tok ansvar, og scoret innen ett minutt etter pause med en volley som stilnet folkemengden på Megyeri úti stadium, og utløste et comeback som gjorde at Newcastle til slutt vant kampen 3-2 og dermed 6-2 sammenlagt.

Det var en bemerkelsesverdig prestasjon å løfte Fairs Cup-trofeet. En turnering som I 1971 ble til UEFA Cup og i 2009 endret navn til Europa League. Moncur ble den første kapteinen å løfte et sølvtøy for klubben siden Jimmy Scoular i 1955.

Gikk til erkerivalen

Senere skulle Moncur og Newcastle få en mulighet til å gjenta bragden. I 1974 spilte Newcastle seg frem til FA-cupfinale mot Liverpool. Dessverre tapte Newcastle 3-0. Dette skulle senere vise seg å være hans siste kamp for klubben. Etter 346 kamper i den svarte og hvite drakten, byttet han Tyneside for Wearside. Han signerte for Sunderland i en overgang som kostet £30 000, før han avsluttet karrieren i Carlisle United på siste del av 1970-tallet.