Historien

Newcastle ble opprettet i 1892. Røttene til Newcastle United Football Club stammer fra to lokale lag i byen; Newcastle West End og Newcastle East End. Rivaliseringen mellom disse lagene var stor, ikke bare på fotballsiden, men også i cricket. I 1892 begynte East End å få overtaket og West End fikk etter hvert finansielle problemer. East End øynet sjansen og flyttet over og tok over St. James Park som var West Ends hjemmebane.

Det sammenslåtte laget skiftet fort navn til Newcastle United og skiftet også farge på draktene til den tradisjonelle “Black’nWhite”. Newcastle United ble med i Football League i 1893. Den første ligapokalen som ble løftet over hodet kom like før første verdenskrig. Dette var en god periode for Newcastle, som i tillegg hadde spilt 5 FA Cup finaler på denne tiden. Etter 1.verdenskrig, nærmere bestemt i 1924, vant Newcastle FA Cupen etter seier mot Villa på Wembley. Tre år senere vant vi ligaen (igjen) med legenden Hughie Gallacher i spissen. I 1932 kom det nok et trofe inn døra på SJP, da Arsenal ble slått i FA Cup finalen, men to år senere rykket vi ned for første gang i historien. Neste sesong ble ikke særlig bedre, da Newcastle “tok en Kongsvinger” og rykket ned to år på rad.

Suksess i etterkrigstiden

Ex.Newcastle spiller John Seymour tok over stillingen som direktør i klubben like før 2.verdenskrig og han satte mål for klubben i fremtiden. Dette var starten på noe stort, og et lag bestående av en blanding av lokale stjerner, som Jackie Milburn, og gode spillere hentet utenfra rykker Newcastle opp til den øverste divisjonen igjen. Snittet den sesongen var på hele 57,000. Tre ganger på 50-tallet løftet “The Magpies” FA-cup pokalen på Wembley.

Motgang på begynnelsen av 60-tallet

Denne fantastiske perioden tok slutt på 60-tallet, og i 61 rykket Newcastle United ned til den nest øverste divisjonen. Vi rykket dog opp igjen 4 år senere. Newcastle var kjent for å hamle godt opp med de beste, men de fikk aldri ut sitt fulle potensiale. Et lag ledende av Jon Harvey, kvalifiserte seg for første gang for Europa. Neste år (1969) overrasket de alle ved å vinne Fairs Cup.

På 70-tallet vokste en ny lokal helt frem – ingen andre enn selveste SuperMac! Macdonald var en arrogant og målfarlig spiss, som førte oss til Wembley to ganger i midten av 70-tallet, men vi klarte ikke å bringe med oss pokalen hjem som så mange ganger tidligere. I begynnelsen av 1980 årene lå vi og slet midt på tabellen i 2.divisjon.

Fra stjernelag og suksess til nedrykk og økonomiske problemer

I 1982 klarte Newcastle å rykke opp til den jeveste divisjonen med Kevin Keegan på laget. Newcastle bygde opp et storlag bestående av ham, Waddle og Beardsley – bare for å nevne noen. Vi oppnådde en tredje plass i ligaen, men i de påfølgende årene gikk det meste galt. Newcastle rykket ned igjen, stjernene forsvant og publikum sviktet bokstavlig talt. Da hjalp det ikke på at klubben hadde lite penger å rutte med.

Keegans enorme snuoperasjon

I 1990 tok John Hall over styringen. Da Keegan følgte i samme spor to år senere, lå klubben i feil ende i 2.divisjon. Dette så ut til å være akkurat hva Newcastle trengte. En vitamininnsprøytning, en ny plan, ny entusiasme i klubben! Det var bare med et nødskrik klarte Newcastle å holde seg i divisjonen, men klubben var på vei tilbake. Både spillere, støtteapparat og fans begynte å få troa igjen.

Premier League

Newcastle entret nye Premier League (tidligere 1.divisjon) i 93 og oppnådde to andreplasser i 95/96 og 96/97. I 96 ledet vi tabellen en periode med hele 12 poeng. Men ManUtd hentet opp forspranget og vant pokalen foran nesa vår. Noen supportere satt seg ned og gråt, andre raserte butikker. Klubben satset for alvor og brukte mye penger på denne tiden. Alt så lyst ut – spesielt sportslig. Da Keegan gav seg og Dalglish tok over i 97 gikk laget nærmest i oppløsning. Det høres kanskje litt overdramatisk ut, men det er et stort sprang fra å være et av landets beste lag, til å kjempe i feil enda av divisjonen. De gode spillerene flyktet fra klubben og ble solgt unna for småpenger. Inn kom utenlandske bomkjøp på bomkjøp.

Selv om det gikk dårlig i serien da Dalglish og Gullit var managere i hver sin periode, skal vi ikke glemme at vi faktisk spilte to FA-cupfinaler to år på rad. Vi tapte begge 2-0 for ManUtd og Arsenal. September 99 ble Gullit sparket etter at laget lå nest sist med kun ETT poeng på 8 kamper. Bobby Robson tok, til fansens glede, over det nedrykkstruede laget og begynte på noe stort igjen. Siden det har vi blant annet kommet på 3 og 4 plass og deltatt i Champions League. Dessverre ingen nye trofeer – det begynner å bli alt for lenge siden sist.