Alan Shearer

Nyheten slo ned som lyn fra klar himmel sent på kvelden 30. mars. Det måtte være en aprilspøk. 1. april kom, og ryktene fortsatte å surre. Først et stykke ut på kvelden kom nyheten vi hadde ventet på. Newcastle United bekreftet på sine nettsider at de hadde ansatt Alan Shearer som manager ut sesongen.

av Joakim Leistad

Samme dag som Newcastle skulle spille en viktig bortekamp mot WBA, kom nyheten om at manager Joe Kinnear var lagt inn på sykehus etter et illebefinnende den morgenen. Kinnear måtte siden gjennom en omfattende operasjon, og har vært sykemeldt siden den gang. Kinnears assistent Chris Hughton fikk det midlertidige hovedansvaret for laget, og etter seieren mot WBA, gikk resultatene i bratt nedoverbakke, og Newcastle begynte å falle dramatisk på tabellen. Før altså Shearer ble ansatt 1. April.

Alan Shearer ble født i Gosforth, en forstad til Newcastle upon-Tyne den 13. August 1970 av Anne og Alan Shearer. Foreldrene kom fra arbeiderklassen. Og faren, en metallarbeider fra Gosforth, fikk gutten til å spille fotball i ung alder. Gutten ville helst spille på midtbanen, for da ble han mer involvert i spillet. Unge Alan var kaptein på skolelaget, og ledet sitt lag til seier i en syvlagsturnering på St. James’ Park. Som tenåring begynte han å spille for Wallsend Boys Club. Det var her han ble oppdaget av en talentspeider fra Southampton, der han fikk prøvespille den påfølgende sommeren. Shearer prøvespilte også for flere andre klubber, deriblant Newcatle, før han signerte lærlingekontrakt med Southamtpon i april 1986.

Deretter gikk det fort. I 1988 fikk Shearer sin hjemmedebut for på The Dell, og svarte med å banke inn et hattrick . I 1989-90-sesongen spilte han sammen med Rod Wallace og Matt LeTissier i angrep for Southampton, og scoret 26 mål. Han ble stemt frem av fansen som årets spiller i klubben i 1991. I 1992 banket Blackburn på døra, og Shearer tok med seg sin kone og flyttet nordover til Lanchashire. Han slet en del med skader i sin første sesong, men scoret likevel 16 mål på 21 kamper. Deretter startet Shearer en imponerende rekke med over 30 scoringer i tre strake sesonger fra 1993/94 til 1995/96 (31, 34, 31). Sommeren 1996 ble Shearer toppscorer i EM på hjemmebane.

Den samme sommeren svirret ryktene heftig. Shearer ble ofte linket til Manchester United, og han var nær ved å signere for klubben da barndomshelten Kevin Keegan tok kontakt. Keegan hadde fått penger av styret til å kjøpe sin drømmespiller, og det tok ikke lang tid før Shearer dro hjem og sa at den nyetablerte familien skulle flytte til Newcastle.

Shearer debuterte borte mot Everton, og scoret sitt første mål hjemme mot Wimbledon ikke lenge etter. Formen holdt seg ut sesongen, og Shearer ble toppscorer for tredje år på rad, og fikk også prisen som Årets Spiller av spillerforeningen. I 1999 ble han vraket til hjemmekampen mot Sunderland. Et tegn på at forholdet mellom Shearer og manager Ruud Gullit ikke var det beste. Heldigvis trakk Gullit seg, og Shearer kunne fortsette å storspille for Newcastle. Sesongen 2004-2005 skulle egentlig bli hans siste, men han lot seg overtale til å ta en sesong til, og den fjerde februar 2006 scoret Alan Shearer sitt mål nummer 201 for Newcastle, og ble klubbens mestscorende spiller gjennom tidene. 17. April samme år, med tre kamper igjen av sesongen, ble Shearer skadet i kamp borte mot Sunderland. Shearer hadde da rukket å sette inn sitt 206. mål fra straffemerket noen minutter tidligere. Dette skulle bli Shearers siste offisielle kamp i karrieren.

Det var en rørt Alan Shearer som tok et endelig farvel med Toon Army i sin testimonial-kamp 11. Mai 2006, mot Celtic. Ettersom Shearer var skadet, spilte han ikke kampen, men han tok avspark, og forlot banen. Kampen forløp sin vante gang, inntil det sto 2-2, kampen gikk på overtid og Newcastle fikk tildelt et straffespark. Til stor jubel fra et fullstatt St. James’ Park jogget Shearer inn på banen igjen, og satte straffesparket i mål, til 3-2 for Newcastle.

Siden den gang har Shearer vært fotballekspert på BBCs Match of the Day. Han har flere ganger takket nei til et manager-comeback, inntil han ble presentert som Newcastles redningsmann. Men slik gikk det ikke. Med bare én seier på ni kamper rykket klubben ned med knappest mulig margin. Fansen ville ha Shearer med videre tross nedrykket, men Mike Ashley ville det annerledes og ansatte heller Chris Hughton som permanent manager etter flere uker med usikkerhet.