Dette er spillerne Steve Bruce bør jakte

Oppdatert: 08. December 2020

Det er nå under fire uker til overgangsvinduet åpner. TAN har identifisert spillere som Bruce bør jakte. Det er særlig posisjonene på sidebackene, sentral midtbane og topp som må forsterkes.

Høyreback
Newcastle har i vinter blitt linket til den nederlandske landslagsbacken Denzel Dumfries. Spilleren vil være en svært ambisiøs signering, men vil utvilsomt forsterke posisjonen. Så langt denne sesongen har posisjonen fremstått som et sårt punkt, da Bruce har rullert hyppig mellom Javier Manquillo, Emil Krafth og til og med Jacob Murphy. Uavhengig av om man opptrer med en tradisjonell forsvarsfirer eller med offensive sidebacker, vil 24 år gamle Dumfries være et spennende alternativ. Høyrebacken har svært gode offensive egenskaper, noe åtte scoringer i løpet av forrige sesong vitner om. Spilleren kan også servere lagkamerater. Denne sesongen har spilleren opptrådt ved 13 anledninger for PSV, noe som har resultert i fire målgivende pasninger.

To andre spennende offensive høyrebacker, som ikke nødvendigvis ville ha gjort Newcastle blakke og som før øvrig er fra egne rekker, kan være Kevin Mbabu (Wolfsburg) og James Tavernier (Rangers). Sistnevnte, som er en målpoenggarantist av de sjeldne fra sin offensive høyrebackposisjon, ble linket til klubben i fjor sommer. Så langt denne sesongen topper 29-åringen både (!) toppscorer- og assistlisten på det øverste nivået i Skottland. Han står med ti scoringer og syv målgivende pasninger på 16 ligakamper, noe som er helt vanvittige tall for en forsvarsspiller.

Etter undertegnedes mening er Manquillo et solid alternativ på høyrebacken, og burde være det soleklare førstevalget med dagens alternativer. Spanjolen bør imidlertid få enda mer konkurranse om å være i startelleveren. Yedlin har i lengre tid hatt en nedgående formkurve, og klubben vil naturligvis forsøke å selge spilleren i januar, ettersom amerikanerens kontrakt utløper ved sesongslutt. Når det gjelder Krafth har svensken til gode å vise at han holder Premier League-nivået, mens Murphys beste egenskaper klart nok er fremover på banen.

Venstreback
Jamal Lewis har til tider sett svært bra ut på venstresiden, men 22-åringen har fremdeles mye å lære. Paul Dummett har i lang tid slitt med skader, og har til gode å ikle seg førstelagsdrakten på nesten et helt år. Det er også mye som tyder på at Bruce først og fremst anser waliseren som en midtstopper. Matt Ritchie har vist seg å være et solid alternativ når Newcastle opererer med offensive sidebacker, men er lite prøvd ut som back i en forsvarsfirer. Manquillo kan for øvrig vikariere på venstrebacken, men det vil naturligvis svekke motsatt backposisjon.

Bruce har altså flere alternativer i denne posisjonen, men han har altså bare én spiller som er en naturlig venstreback. Newcastle er i grunn bare en alvorlig skade på Lewis ifra en liten krise. Man kan nok derfor med rette være svært skeptisk til TANs forslag om å hente tilbake skadeplagede Jetro Willems til klubben. Willems var svært god frem til han for nesten ett år siden pådro seg en alvorlig kneskade i en ligakamp mot Chelsea. Selv om spilleren har til gode å spille en eneste kamp siden da, har 26-åringen nå tilsynelatende ristet av seg skaden. Spillerens kontrakt utløper ved sesongslutt, og spilleren skal være tilgjengelig for en slikk og ingenting i januar. Venstrebacken har selv ved flere anledninger, både i intervjuer og på sosiale medier, gitt uttrykk for at han ønsker å returnere til Tyneside. Det fremstår som lite vågalt å forsøke å hente Willems til klubben i januar, dersom spilleren godtar en lignende avtale som Andy Carroll signerte, hvor lønnen justeres etter tilgjengelighet og antall kamper. Å ha Willems i rekkene, som kan vikariere for Lewis på nyåret, kan passe både spilleren og klubben bra. Ifølge en fersk artikkel fra The Chronicle skal nederlenderen ha takket nei til en forlengelse med Frankfurt.

Sentral midtbane
Alternativene sentralt på midtbanen er i grunn mange, men spillertypene gir ikke en altfor stor mulighet til å variere måten Bruce ønsker å komponere midtbanen sin. Mens Jonjo Shelvey og Sean Longstaff kan strø fine pasninger, mangler duoen en duellkraft som kan sammenlignes med den Isaac Hayden besitter. Sistnevntes bidrag offensivt er til sammenligning av det begrensede slaget. I tillegg har klubben Jeff Hendrick og Matty Longstaff på bok. Det laget savner på midtbanen, er en ekte toveisspiller, som både kan levere målpoeng og vinne ballen. The Magpies har egentlig ikke hatt en slik spiller siden Yohan Cabaye forlot klubben for ganske nøyaktig syv år siden. Det var mange som hadde håpet at Mohamed Diame ville innta en lignende midtbanerolle som franskmannen den franksmannen hadde i klubben. Diame hadde imidlertid sine beste kamper som en ballvinner i Hayden-kategorien.

En spiller som passer den etterlyste kategorien er Frankfurts 23 år gamle Djibril Sow. Spilleren har for øvrig ni kamper for Sveits. Sow synes å ha et uforløst potensial når det kommer til målpoeng, men spilleren bidrar i begge ender på banen. Spilleren vil kunne være en realistisk rekruttering, men spilleren har ikke vært linket til klubben.

Spiss
Dersom Callum Wilson skulle pådra seg en langvarig skade vil sannsynligvis både mål- og poengfangsten bli betydelig redusert. Newcastle har signert en klassespiller på topp, men Wilson ville nok ikke hatt noe imot å få en dyktig partner på topp. Økt konkurranse er dessuten helt nødvendig for at klubben skal kunne ta det neste steget. Joelintons opphold i klubben har ikke vært noe skryte av, men brasilianeren var svært god mot Crystal Palace sist. Det er imidlertid for tidlig å konkludere med at 24-åringen av den grunn er en å sette sin lit til på topp. For øvrig er det vanskelig å bli entusiastisk av å ha den skadeplagede duoen i Dwight Gayle og Andy Carroll i troppen.

En spiss som nok ville ha kunnet fungert svært godt i et tospann med Wilson, er klassespissen Arkadiusz Milik. Spissen mangler garantert ikke tilbud, og vil etter alt å dømme forlate Napoli i januar. Ettersom spilleren ble utelatt fra 25-mannstroppen, i tillegg til å være kontraktsløs til sommeren, er det ventet at spissen kan fås til en pris langt under hans reelle markedsverdi. Milik er sterk i duellspillet, teknisk god og vet hvor målet står. Spissen ble for øvrig linket hyppig til klubben i sommer, noe han også ble før han forlot Ajax til fordel for Napoli i 2016. Dette er for øvrig ikke første gang TAN knytter den polske landslagsspilleren til klubben. 

Et annet alternativ, som sikkert mottas med blandede reaksjoner, er godeste Aleksandar Mitrovic. Serberen fremstår for tiden å ha havnet i kulden i Fulham, men har utvilsomt kvaliteter som Newcastle kunne hatt bruk for, og ville som Milik ha utfylt Wilson svært godt med sine ferdigheter i duellspillet.

Et siste alternativ som foreslås; Joshua King, er kjent for helt andre kvaliteter enn de to som er nevnt ovenfor. Spissen har i lang tid blitt linket til klubben, og har utviklet et svært godt samarbeid med Wilson, men også Ryan Fraser, som han spilte sammen med i Bournemouth. King vil kunne gi Bruce gode alternativer på topp, da han kan opptre i et partnerskap med Wilson på topp, spille på kanten eller opptre i en tilsvarende rolle som den Wilson gjør i dag. King vil være tilgjengelig for en svært god pris, da den snart 29 år gamle spillerens kontrakt utløper til sommeren. Det er verdt å merke seg at King er tilknyttet samme agentfirma som Joelinton, og var en spiller Newcastle hadde i kikkerten i sommer. 

 

Newcastle United eier bildet i artikkelen. Bildet er brukt etter avtale med klubben.

You must be logged in to post a comment Login