Ut på tur, bare surr?

Oppdatert: 07. July 2014

I dag sparker Newcastle i gang sin sesongoppkjøring. Ikke så rent sjeldent ender også det i et sleivspark.

Uten å hevde total historisk oversikt, var det kanskje aller verst sommeren 2011. Under Mike Ashleys eierskap har det vært snakket mye om å gjøre merkevaren Newcastle United mer kjent. Faktum er at inntektene fra den kommersielle virksomheten ikke har økt noe særlig de siste årene. Ikke så rart kanskje med all negativ publisitet rundt Newcastle, og all reklameplassen som gis bort til Sports Direct.

Men nok om det. Sommeren 2011 skulle Newcastle legge USA for sine føtter. Tre kamper mot Sporting Kansas City, Orlando City og Columbus Crew ga mye reising, en del skader, høye temperaturer og tvilsomt kommersielt og sportslig utbytte. Mot nystartede Orlando City, på amerikanske tredje nivå, klarte Newcastle til og med å tape 1-0.

Vel hjemme skulle det ikke bli noe særlig bedre. Treningskampen mot Leeds på Elland Road endte med 3-2-tap. Ikke så spesielt det, men Joey Barton gikk amok i garderoben da det ble klart at Yohan Cabaye var ny først-i-alt. Noen dager senere bestemte klubben å kvitte seg med Barton for godt, og han ble gitt bort gratis til QPR. Den siste treningskampen, hjemme mot Fiorentina, regnet for sikkerhets skyld bort og ble avbrutt etter 63. minutter…

18.000 kilometer

Så då får vi håpe klubben vet hva de gjør, og at det er en del penger i potten når de i år likegodt reiser 18.000 kilometer hver vei for å spille to treningskamper.

De yngste spillerne i stallen (på bildet) var i gang med tester på klubbens treningsanlegg på Darsley Park allerede fredag. Bortsett fra VM-spillerne, og vi får krysse fingrene for at de kommer tilbake, melder de fleste seg til trening i dag.

Etter den første treningsuken spilles første treningskamp tirsdag 15. juli, borte mot Oldham. Sikkert ikke tilfeldig det, Sports Direct har akkurat inngått en 5-årig avtale med Oldham, og legendariske Boundary Park (Gunnar Halle, Ole Bjørn Sundgot og Tore Pedersen har alle spilt der) skal nå hete SportsDirect.com Park.

Og så venter likegodt New Zealand. Der skal Newcastle møte to lag fra australske A-league, Sydney FC i Dunedin tirsdag 22. juli og lokale Wellington Phoenix i Wellington lørdag 26. juli.

Vel hjemme venter Sheffield Wednesday borte onsdag 30. juli, før det er klart for første utgaven av Schalke 04 Cup på Veltins Arena med kamper mot Malaga lørdag 2. august og Schalke søndag 3. august. Deretter Huddersfield borte tirsdag 5. august, før Real Sociedad kommer til St. James’ Park søndag 10. august.

Vant trofé

Alt er ikke heldigvis ikke bare surr. I 2010 sikret klubben seg faktisk sitt siste trofé. Du fikk ikke med deg det? Kanskje ikke så rart. Treningskampen mot Deportivo i La Coruna var nemlig kamp om T. Herrara Trophy. Etter 0-0 vant Newcastle 5-3 på straffer, og det er jo like sjeldent med engelsk straffeseier som at Newcastle vinner et trofe. Trofeet har det vært kjempet om hvert år siden 1946, noen ganger som turnering, andre ganger som kun en enkelt kamp.

Langturer er for øvrig ikke noe nytt. Newcastle United besøkte New Zealand allerede i 1985. Foran 1996-97-sesongen var det turnering I Thailand, og fire år senere var det to kamper i USA. Tre år senere var det Malaysia som ble besøkt, og da Newcastle røk ut i mesterliga-kvalifiseringen mot Partizan fra Beograd fikk den kraftkrevende reisingen mye av skylda for svake kamper. I 2004 sto Thailand og Hong Kong på programmet, senere har reisene vært kortere og de to siste sesongene har Portugal blitt valgt til oppkjøringen.

You must be logged in to post a comment Login