– Jeg psyket dem ut

Oppdatert: 06. July 2014

Etter kampen i går kveld la ikke Tim Krul skjul på at han bedrev et psykologisk spill mot de costarikanske spillerne i straffesparkkonkurransen. Reaksjonene har ikke uteblitt.

Newcastle`s sisteskanse ble i går kveld historisk da Louis van Gaal byttet keeper før kampen gikk til straffesparkkonkurranse. Det har ingen gjort før han. Jasper Cillesen har vært førstekeeper hos Oranje de siste 12 månedene, og Krul hadde ikke spilt et minutt landslagsfotball på 18 måneder. Men dette var et planlagt trekk fra den påtroppende Manchester United sjefen, og etter kampen fortalte Tim Krul at han sammen med keepertrener Frank Hoek hadde trent på straffespark de siste sju ukene inn mot mesterskapet.

– Jeg vet hvor dere skyter

Det psykologiske spillet startet  allerede da Celso Borges gikk opp for å sette i gang straffesparkkonkurransen. Det sies at keepere er uten press i en sånn situasjon, men som Rio Ferdinand påpekte på BBC i går kveld –  presset var nå på Tim Krul. Han var kommet inn for å bli helten. Han hadde ikke rørt ballen i ordinær tid. Krul måtte bevise at van Gaal hadde gjort et riktig grep ved å ta ut sin betrodde førstekeeper, som hadde stått et plettfritt mesterskap.

_76076346_krulandruizap

Tim Krul jubler etter å ha reddet straffesparket fra Bryan Ruiz.

Celso Borges scoret på sin straffe, men det psykologiske spillet fortsatte fra Tim Krul, og han reddet straffesparket fra Bryan Ruiz etter at han var borte og klappet han  på skulderen idet han la ballen til rette på straffemerket. Etter at Nederland hadde scoret på sine fire første straffer, var det vinn eller forsvinn for Costa Rica og deres stopperveteran Michael Umana som gikk opp for å ta deres femte straffe. Krul gikk nok en gang bort og fortalte at han visste hvor costarikaneren skulle skyte – som han hadde gjort med de fire foregående – og straffesparket ble reddet av Krul, som for øvrig gikk riktig vei på samtlige fem straffespark.

…mangel på fair play?

Nederland var klare for semifinale, og Newcastle`s Tim Krul var den store helten. Det historiske trekket til Louis van Gaal betalte seg i avansement. Men var opptredenen til Tim Krul forenlig med fair play, da han gikk under huden på nervøse costarikanere?

 

Nick Miller i The Guardian diskuterer Kruls oppreden i sin spalte. Han mener Krul balanserte på den berømte smale linjen mellom hva som er sportslig forsvarlig, og ren juks. Han konkluderer med at det ikke ble begått noen direkte regelbrudd, men at grensene ble pushet. Han får støtte av Erik Thorstvedt som uttaler til TV2 at det hele var usympatisk, men på mange måter helt greit.

Daniel Nannskog som er ekspert på svensk tv under VM gikk noe lenger i kritikken av Tim Krul. “Det er ren utpsyking, og det er ikke pent”, forklarer den tidligere Stabæk-spilleren. “Det er irriterende og frustrerende, men effektivt”, avslutter Nannskog som også legger til at han ikke mener det ble begått noen regelbrudd.

– En del av fotballen

Oliver Kahn støtter det psykologiske spillet til Tim Krul.

Oliver Kahn støtter det psykologiske spillet til Tim Krul.

Meningene er delte og spesielt på twitter kom det mange negative reaksjoner, men et knippe tidligere toppspillere og VM-deltakere hyller opptredenen til Tim Krul.

– Krul snakket til dem. “Jeg vet hvor du setter straffen din. Jeg har sett det, og jeg vet hvor du kommer til å skyte”. Jeg liker det, jeg vil at min keeper skal gjøre det – det setter motstanderen ut av spill, forklarer Rio Ferdinand.

Alan Shearer var av samme oppfatning. “Tim Krul bedrev et psykologisk spill. Jeg synes det er helt greit – du gjør hva du kan for å vinne, og det er opp til motstanderen å takle det”.

På tysk tv satt keeperlegenden Oliver Kahn, som  vet bedre enn de fleste hvordan en straffesparkkonkurranse oppleves for en keeper. Tyskeren som selv ble helt da han vant Champions League finalen i 2001 for Bayern München etter straffesparkkonkurranse. “Dette er en del av fotballen”, forklarte Oliver Kahn med et smil om munnen. “Noen ganger er det slik at man ønsker å se straffeskytteren i øynene, eller at man snakker til dem.”

 

 

You must be logged in to post a comment Login