Siste kamp før juleprogrammet

Oppdatert: 20. December 2013

Preview: Alan Pardew: – Denne kampen betyr litt ekstra for meg.

Lørdag 21. desember

Premier League – Selhurst Park

Kampstart: 1600 (norsk tid)

Dommer: Neil Swarbrick

 

Lørdagens motstander ligger i øyeblikket på en svak attendeplass i Premier League. Det nyopprykkede London-laget fikk det knalltøft i de første serierundene, og så lenge ut til å havne suverent sist. I slutten av oktober så det så stygt ut at klubbens ledelse så seg nødt til å sparke lagets daværende manager, Ian Holloway. Inn kom Tony Pulis, for de fleste mest kjent for sitt lange opphold i Stoke. Trenerbyttet kom i en periode da heller ikke Newcastle presterte på noe godt nivå, og mediene skrev derfor om mulighetene for en gjenforening mellom Alan Pardew og Crystal Palace. Engelskmannen var nemlig på sitt beste som fotballspiller da han tilbrakte fire år (1987-1991) på Selhurst Park, og han er ennå svært populær blant mange Crystal Palace-tilhengere. Heldigvis for oss har Pardew fått orden på Newcastle, og etter at en tredjedel av sesongen er unnagjort er vi som kjent plassert helt oppe på en sjetteplass.

Også Crystal Palace kan se tilbake på en fin måned. Pulis har dratt laget opp av søla ved å vinne tre av sine fem første kamper. De tre seirene har dessuten kommet i ren Pulis-stil – uten mål imot. De er ennå ligaens minstskårende lag med sine elleve nettkjenninger så langt, men endelig har Marouane Chamakh begynt å skåre for The Eagles. Marokkaneren, som kom til Premier League i 2010, underpresterte enormt i Arsenal. Han var på vei til å miste tilliten også i Crystal Palace, men har med sine tre mål på de tre foregående kampene bevist at han ikke har glemt helt hvor målet står. Seier for Pulis’ menn på lørdag vil løfte laget over nedrykksstreken. Dersom Newcastle skulle gå seirende ut av lørdagens oppgjør vil det også være Tony Pulis første hjemmetap på Selhurst Park.

For Pardew blir kampen selvfølgelig helt spesiell, for han har ikke mistet følelsene for gamleklubben:

Denne kampen betyr litt ekstra for meg på grunn av min historie her. Jeg hadde et fantastisk opphold i klubben. Jeg er veldig glad for at de har kommet se under ledelse av min gamle venn Tony Pulis. Det var et godt valg av dem. Tony spiller en type fotball som det er vanskelig å spille imot. Det er fysisk og tidvis veldig direkte.

Om Pulis’ direkte spill er “tidvis” et forsiktig begrep. Manageren er uforskammet direkte i spillestilen, og få synes nok det er spesielt pent å se på. Han er på ingen måte en dårlig manager, men man kommer ikke til noe uventet når man besøker et lag med waliseren ved roret. Ballen slås langt og høyt, og Newcastles stoppere må belage seg på mange tøffe hodedueller mot Chamakh og  Cameron Jerome. Sistnevnte er for øvrig på lån fra Stoke, hvilket betyr at han passer perfekt inn i Pulis’ system.

GOD TONE: Alan Pardew gleder seg over at Tony Pulis har tatt over gamleklubben.

Sist gang lagene møttes på Selhurst Park var til kamp i Championship, og kampen endte 2-0 til Newcastle. Ingen av dem som spilte for Crystal Palace den gangen er i klubben lenger.

Drømmen om Europa

The Magpies’ poengfangst den siste tiden har vært over all forventning. Bare ett tap på de syv siste kampene har brakt et håp om Champions League inn i Newcastle-fansens hjerter. Andre mener det er mer realistisk å håpe på en plass i Europaligaen. Men er dette egentlig noe å håpe på? Vi begynner endelig å likne det Newcastle-laget som fullførte på femteplass for to sesonger siden. Den påfølgende sesongen kom vi til kvartfinalen i Europaligaen, og plutselig var vi et bunnlag i Premier League. Det kom tydelig frem at Newcastle ikke hadde den nødvendige bredden til å spille 14 Europaliga-kamper i tillegg til det tøffe kampprogrammet i hjemlig serie. Årets stall er imidlertid mye bredere enn den har vært på lenge, og forhåpentligvis kan spilletiden, ved et eventuelt avansement til Europaligaen/Champions League, fordeles på flere. Pardew kommenterer situasjonen på følgende måte:

Europaligaen er et massivt problem for Premier League-lag, og Swansea og Tottenham har fått merke det, akkurat som vi gjorde i fjor. Jeg synes Premier League og UEFA sammen burde se på situasjonen, fordi kravene til et Premier League-lag er større enn i noen annen liga, og derfor er jeg kritisk til innflytelsen som Europaligaen får for engelske lag.

Avslutningsvis var Pardew nøye med å legge til at uansett hvor tøft kampprogrammet kan bli så kjemper vi om en plass i en av Europas gjeveste turneringer.

 

Skadesituasjonen

Den gode formen til tross, Crystal Palace har, i følge www.physioroom.com, flest skader i hele Premier League.  Adlène Guedioura, Jack Hunt, Paddy McCarthy, Jerome Thomas og Glenn Murray er alle uaktuelle til møtet med Newcastle. I tillegg er midtbaneduoen Stuart O’Keefe og Kagisho Dikgacoi, samt Dean Moxey usikre.

Physioroom kan også opplyse om at Newcastle befinner seg i motsatt ende av skadetabellen. Ryan Taylor er stadig vår eneste skadeplagede spiller. Yohan Cabaye er tilbake etter å ha sonet sin karantene, hvilket betyr at Pardew har mye å velge i. Vi har den siste tiden fått se Newcastle både i 4-4-2 og 4-5-1. Mot antatt svakere motstand har Pardew stort sett valgt å bruke to spisser. For Cabaye har dette betydd et større defensivt ansvar, noe han takler helt fint. Mot Southampton fikk vi imidlertid se hvilken enorm innvirkning franskmannen har på det offensive spillet. Hans fravær åpnet for midtbaneduoen Cheick Tioté og Vurnon Anita, og plutselig var vi blottet for kreativitet. Ingen andre Newcastle-spillere (kanskje med unntak av Hatem Ben Arfa i form) har den samme evnen til å åpne et forsvar som Cabaye. Å fjerne noe av den tidligere Lille-spillerens defensive ansvar kan derfor være lurt, særlig med tanke på den gode formen Tioté og Anita har vist.

TILBAKE: Yohan Cabayes offensive ferdigheter er fullstendig avgjørende for Newcastle.

Pardew står uansett overfor et tøft valg, hvilket han kommenterer slik:

Sånn det ser ut nå tror jeg ikke managerne som møter oss vet hvordan vi kommer til å spille. Vi har brukt to spisser noen ganger, og det har vært effektivt. Men vi har også prøvd å kontrollere kamper ved å holde på ballen med en ekstra midtbanespiller. Vi har etgodt nok lag til å gjøre det. Jeg er heldig som har muligheten til å velge blant så gode spillere.

Vi nærmer oss det tøffe juleprogrammet, og Pardew vil snart komme til å rullere på laget. Det åpner muligheten for spillere som Hatem Ben Arfa og Papiss Cissé. Det ville uansett være overraskende om ikke Sissoko får fortsette på høyrekanten. Kraftpluggen har storspilt den siste tiden og ble forrige uke Newcastles første spiller til å slå over 300 vellykkede pasninger på motstanderens banehalvdel, og står nå med 301 totalt denne sesongen.

 

Antatte startellevere

Crystal Palace (4-4-2): Speroni; Moxey, Delaney, Gabbidon, Ward; Bannan, Jedinak, O’Keefe, Puncheon; Chamakh, Jerome

Newcastle (4-3-3): Krul; Santon, Williamson, Coloccini, Debuchy; Anita, Tioté, Cabaye; Gouffran, Rémy, Sissoko

You must be logged in to post a comment Login