Sesongens første derby

Oppdatert: 25. October 2013

Preview: Søndag er det duket for sesongens første Tyne-Wear-derby, og aldri har Sunderland sett svakere ut.

Søndag 27. oktober

Premier League – Stadium of Light

Kampstart: 1430 (norsk tid)

Dommer: Lee Probert

 

Sunderland

I fjor unngikk Sunderland nedrykk med et nødskrik, mye takket være seieren på St. James’ Park i sesonginnspurten. The Black Cats hadde nylig hentet inn en redningsmann, nemlig Paolo Di Canio. Italienerens første kamp ved roret endte med tap, men i sin andre kamp snudde han altså den negative trenden. Seieren mot Newcastle ga laget tre viktige poeng og fornyet selvtillit. I år har Sunderland åpnet sesongen så dårlig at Premier League aldri har sett verre. Paolo Di Canio ble nødt til å gå, og inn har de fått Gus Poyet. Uruguayaneren tapte, i likhet med Di Canio, sin debutkamp, og får sjansen til å snu det hele mot Newcastle på søndag.

MULIG REDNINGSMANN: Gud Poyet er hentet til Sunderland for å redde klubben fra nedrykk.

Med over ti nye spillere var det få som forventet at det skulle gå på skinner allerede de første ukene, men åtte kamper uten seier var det ingen som kunne forutse. Poyet har lovet utskiftninger i stallen i januar, men laget er nødt til å begynne å plukke poeng før den tid.

Det er med andre ord ligaens bunnlag vi møter, og presset ligger på vår side. Historisk ligger vi best an med 53 seire mot Sunderlands 45.  48 ganger har det endt uavgjort. Forventningene blir heller ikke mindre av at Newcastle kun har tapt én gang på sine siste elleve besøk på Stadium of Light. Det er likvel greit å huske på at Tyne-Wear-derbyene lever sitt eget liv, og er ikke alltid påvirket av lagenes tabellposisjon.

 

Legender om kampen

I forbindelse med søndagens oppgjør har The Sunderland Echo gjort et intervju med Richard Ord og Malcolm Macdonald, to fotballegender som spilte for henholdsvis Sunderland og Newcastle. Her er et utdrag av det intervjuet:

Hvem vinner, og hva blir resultatet?

Richard Ord:

Med hånda på hjertet? I er nødt til å innrømme at jeg bare ser én mulig vinner: Newcastle. Jeg så kampen deres mot Liverpool forrige helg, og jeg så Sunderland mot Swansea. Hvis begge spiller som de gjorde forrige helg så vinner Newcastle. Hvis jeg tvinges til å tippe et resultat er må jeg kanskje si at det ender 2-1 til the Mags.

Malcolm Macdonald:

Et enklere spørsmål ville vært: Hvem vinner ikke? Fordi svaret mitt på det er Sunderland. Men jeg har alltid sagt at du aldri kan være sikker på bortepoeng, og det er et faktum at du ikke kan være bedre borte enn hjemme, så det blir vanskelig å ta alle tre poengene. Uansett kan jeg ikke se for meg at Sunderland vinner og at Newcastle taper. Som en optimist går jeg for 1-0 til Newcastle.

Videre er de to tidligere fotballspillerne enige i at Sunderland bare kan vinne om de klarer å dominere midtbanen, og i at derbyene er helt spesielle for begge lag. Intervjuet fortsetter med følgendespørsmål med tilhørende svar:

Vil fjorårets 3-0-derby være en fordel eller ulempe for ditt lag?

Richard Ord:

Det vil være til hjelp. Det var en fantastisk dag som ingen Sunderland-fans noen sinne vil glemme. Det samme gjelder de involverte Sunderland-spillerne. Og det positive er at mange av de som var med å vinne fortsatt er med, og de kan bruke dette til å få selvtillit.

Malcolm Macdonald:

Jeg tror det er en fordel for Newcastle fordi det resultatet gir Alan Pardew noe å bygge sin team talk på. Han må bare minne spillerne på hvor dårlig den dagen var og hvilken mulighet de har til å la Sunderland få lide i stedet.

NEWCASTLE-LEGENDE: Malcolm Macdonald skåret nesten 100 mål i Newcastle-drakta.

Mot slutten av intervjuet får Ord og Macdonald spørsmål om hvilken formasjon de ønsker å se sitt lag spille på søndag. På dette svarte de som følger:

Richard Ord:

Uten tvil 4-4-4. Vi er på hjemmebane, det er et derby, og det er en kamp som må vinnes. Jeg ville nok valgt Steven Fletcher og Jozy Altidore på topp og forsøke å sette Newcastles vaklende midtforsvar ordentlig på prøve. Vi må åpne kampen sterkt, og for meg er det da nødvendig å starte med to spisser.

Malcolm Macdonald:

Folk snakker om at Newcastle spiller 4-3-3, men det er ikke helt riktig, fordi når de har ballen faller de ned i en 4-5-1 eller til og med 4-6-0. Det de er mye bedre på enn Sunderland, er å sette fart fremover. Når Newcastle vinner ballen går de rett i angrep med mange folk. Dette er noe som til og med ikke Liverpool klarte å demme opp for i Newcastles forrige kamp, hvilket Sunderland heller ikke virker kabable til å gjøre.


Utenomsportslige problemer

Kampene mellom Newcastle og Sunderland har alltid vært preget av lagenes tilknytning til hverandre. Rivaleriet mellom de to byene stammer helt fra den engelske borgerkrigen, og deres forhold har aldri vært spesielt godt. Sidene lagenes første møte i 1891 og frem til  i dag har kampene dessverre også medført voldelige hendelser og fiendskap. Arrestasjoner, skadde politimenn og kamper uten bortefans er stikkord for det som har hendt utenfor banen opp gjennom årene. Dette til tross for at begge lagene har mottatt prisen for beste ligaens supporteroppførsel flere ganger – Sunderland så sent som i 2011.

Fjorårets kamp på St. James’ Park endte, for første gang på 13 år, med Sunderland-seier, hvilket Newcastle-fansen taklet dårlig. En mann fikk både medieoppmerksomhet og et år i fengsel etter å ha gått til angrep på en politihest. To tolv år gamle gutter ble dessuten landets yngste til å motta utestengelse fra alle engelske fotballarenaer. Ellers ble fire politmenn skadet, og 29 mennesker arrestert. Med begunnelse i at det ville redusere mulighetene for inntak av store mengder alkohol, er altså søndagens kamp flyttet fra sitt opprinnelige tidspunkt (16:00, engelsk tid) til et mindre populært tidspunkt blant supperterne (13:30, engelsk tid).

 

Skadesituasjonen

I sin første hjemmekamp som Sunderland-sjef kan Poyet, som eneste Premier League-manager i øyeblikket, velge laget helt uten å tenke på skader. Wes Brown, som lenge har vært ute, begynte å trene igjen forrige uke, og skal være klar til søndag. Også Ki-Sung Yueng er tilbake etter å ha måttet stå over forrige ukes kamp mot Swansea.

For Newcastles del er det lite å velge i bakover. Fabricio Coloccini har ennå ikke gjennomført en full trening etter sin skade, og Mapou Yanga-Mbiwa er ute med karantene. Forutsatt at Coloccini ikke rekker kampen sitter vi altså igjen med Mike Williamson og Steven Taylor. Sistnevnte, som må kunne sies å være en hatfigur hos Sunderland-fansen, begynte dessuten ikke å trene igjen før på mandag, og muligheten for at han ikke blir klar til kamp er tilstedeværende. Pardews alternativ kan dermed bli å la Paul Dummett, som imponerte stort i sitt innhopp mot Liverpool, så sin første Premier League-kamp fra start. Om waliseren settes rett inn i midtforsvaret, eller om Davide Santon skyves inn for å gi plass til Dummett på venstrebacken vites ikke. Selvfølgelig er også Massadio Haïdara og Ryan Taylor ute med sine langtidsskader, og Pardew har dermed en skadeliste kun bestående av forsvarsspillere.

Oppover i banen kan Pardew velge fullstendig fritt, og antakeligvis vil vi få se den samme midtbanen og det samme angrepet som vi fikk forrige helg. Mange er dessuten spente på om Shola Ameobi skal få et innhopp i denne kampen. Den knallsterke nigerianeren har for vane å skåre i Tyne-Wear-derbyene, og har faktisk skåret fire mål mer mot Sunderland enn mot noe annet lag.

SUNDERLANDS FRYKT: Shola Ameobi skårer omtrent hver gang han møter Sunderland.

 

Antatte startellevere:

Sunderland (4-4-2): Westwood; Colback, Brown, O’Shea, Gardner; Johnson, Ki, Cattermole, Larsson; Fletcher, Altidore

Newcastle (4-3-3): Krul; Santon, Taylor, Williamson, Debuchy; Cabaye, Tioté, Sissoko; Gouffran, Rémy, Ben Arfa

You must be logged in to post a comment Login