Preview: West Ham – Newcastle

Oppdatert: 13. September 2015

The Magpies har ikke vunnet en ligakamp siden forrige sesongs thrilleravslutning mot West Ham. Nå håper Newcastle å sikre seg sesongens første trepoenger mot nettopp dem.

Dato: Mandag 14. september
Kampstart: Kl. 21:00 på Boleyn Ground
Dommer: Anthony Taylor

Newcastle entrer Boleyn Ground for aller siste gang. Årsaken er at West Ham tar i bruk Olympic Stadium etter sesongen – som var hovedarena under Sommer-OL 2012. Inntil videre synes ikke utskiftning av hjemmebane å være en dum idé, da West Ham så langt – riktignok bare på to kamper – står med null poeng på ærverdige Upton Park. Og tapene har kommet mot antatt svakere motstand – mot Leicester (1-2) og Bournmouth (3-4). Til gjengjeld har West Ham overbevist med to svært sterke borteseiere – mot Liverpool (0-3) og Arsenal (0-2). Av dette kan det utledes at West Ham særlig har vært farlige foran mål, da Slaven Bilics menn har notert seg for ni scoringer på bare fire kamper.

På de siste ti sammenkomstene mellom lagene har Newcastle vunnet fire kamper, spilt tre uavgjorte og tapt tre kamper. Samme møte i fjor vant West Ham 1-0, mens Newcastle eliminerte all tvil om hvilken divisjon de skulle spille i med sin 2-0-seier i siste serierunder på St. James’ Park.

Horribel bortestatistikk
Samtidig som West Ham ikke har funnet formelen på hjemmebane, er bortemarerittet fremdeles en særdeles fremtredende realitet for Skjærene. The Magpies har ikke vunnet på fremmed gress siden 3-0-seieren over Hull, som gikk av stabelen 31. januar i år. Det er altså ni bortemøter siden Newcastle sist vant som gjester. På disse kampene har Newcastle kapret til seg fattige to poeng, med vanvittig dårlige 3-19 i målforskjell. Før bortekampen mot Manchester United sist – som endte 0-0 – hadde Newcastle syv bortetap på rad.

For øvrig har seriestarten vært av det triste slaget for Newcastle. Bare to poeng på fire kamper, noe som kvalifiserer til en nedrykksplass på tabellen. Kun lillebror Sunderland og Stoke er dårligere enn oss – bare målforskjellen skiller lagene. Men til sammenligning med West Ham – som har scoret nest flest i ligaen (9) – har Newcastle notert seg for færrest. Knappe to scoringer er det blitt, og begge kom i serieåpningen mot Southampton.

På tampen av overgangsvinduet var West Ham særlig aktive, og tilførte laget ytterligere offensive forsterkninger – derav Victor Moses, Nikica Jelavic og Michail Antonio, i tillegg til det solide midtbaneankeret Alex Song. Matt Jarvis forsvant derimot ut portene til slutt.

Comeback for Newcastle-kjenning?
Newcastle må klare seg uten Mitrovic, som ble utvist etter knappe 15 minutter mot Arsenal. Serberen soner dermed sin første av tre kamper, da McClaren og Co. til slutt valgte å ikke anke dommerens tilsynelatende strenge avgjørelse. Hos West Ham soner førstekeeper Adrian sin siste kamp, etter å ha blitt utvist mot Leicester.

Både Riviere og Marveaux nærmer seg comeback på fotballbanen, men den franske duoen er uaktuell til denne kampen. I tillegg er den svært skadeplagede Good ute på ubestemt tid. Williamson er på sin side en usikker herre til mandagens kamp. Den høyreiste engelskmannen har pådratt seg smerter i en albue. Det er dog ventet at den enestående teknikeren rekker kampen. Et annet spørsmål er om midtstopperen i det hele tatt tildeles en plass i kamptroppen, om han skulle være tilgjengelig. Han ryktes stadig til et klubbytte, noe som enda kan skje, ettersom Premier League-spillere fremdeles kan lånes ut til lag nedover i ligasystemet.

Ellers er Paul Dummett igjen blitt skadet, som nylig hadde sluttet seg til en ordinær treningshverdag. Waliseren har ikke vært i kampaksjon siden sesongavslutningen mot nettopp West Ham, men ble tildelt plass på benken mot Northampton.

Heldigvis har Krul, Wijnaldum, Anita, Sissoko, Mitrovic og Mbemba alle kommet skadefrie hjem fra sine landslagssamlinger.

Sannsynligheten er stor for at Newcastle får et gjensyn med Andrew «Andy» Carroll i løpet av mandagens sammenkomst. Den tidligere Newcastle-favoritten er endelig tilbake fra et langt skadeavbrekk, og er nok derfor ikke tiltenkt en startplass. Den langhårete spissen har ikke vært i kampaksjon siden 14. februar i år.

For West Ham er Emner Valencia ute med skade, mens Mauro Zarate og Joey O’Brien er henholdsvis svært og noe usikker til kampen.

Ellers er det verdt å påpeke at Kevin Nolan – som gikk fra Newcastle til West Ham i forkant av 2011/12-sesongen, nylig ble enig med klubbledelsen om å terminere kontrakten hans.

Spillere å se opp for
En kommer ikke uten å fremheve tidligere Newcastle-spiller Andy Carroll. Carroll er en spiller som passer Newcastle-forsvaret ekstremt dårlig. Sannsynligvis vil McClaren verken starte med Taylor eller Williamson, som er våre eneste forsvarsspillerne som er i nærheten av å matche spissens høyde og duellstyrke. Men som nevnt, og heldigvis, vil sannsynligvis den ekstremt gode hodespilleren heller bli tildelt en plass på benken fremfor å starte kampen. Hittil har Carrolls West-Ham-karriere vært preget av skadetrøbbel, men det er ingen tvil om at engelskmannen fremdeles har et øye for mål. Forrige sesong ble det fem scoringer på beskjedne tolv kamper.

En annen luring er nyervervelsen Dimitri Payet. Den franske vingen er en svært kreativ type. På sine fem obligatoriske kamper for klubben er det så langt blitt ett mål og to målgivende pasninger. I løpet av forrige sesong ble det hele 16 eller 17 målgivende pasninger (kildene spriker) og syv scoringer i Ligue 1, da han spilte for Marseille. Det var flest av samtlige spillere i den franske ligaen. I tillegg noterte den franske landslagsspilleren seg for nest flest suksessfulle gjennombruddspasninger i løpet av fjorårssesongen av alle i de fem største europeiske ligaene. Bare Lionel Messi var bedre enn Payet.

Tvunget til spissbytte
Som følge av Mitrovics karantene, må McClaren gjøre minst en rokkering på laget. Helt siden han overtok roret i Newcastle, har han vært en konsekvent tilhenger av 4-2-3-1-formasjonen. Trolig vil det derfor bare være plass til én ren spiss i startoppstillingen. Plassen står i så fall mellom Cisse og Perez. Sistnevnte har stort sett blitt foretrukket i andre posisjoner etter at McClaren kom til klubben, men fikk riktignok sjansen på topp mot Northampton. Spanjolen hadde en god kamp mot Manchester United, men ble vraket mot Arsenal sist. Det er nok mest sannsynlig at McClaren tyr til senegalesisk målteft på topp.

Forsvaret vil etter alt å dømme være det samme som mot Arsenal sist. Ellers vil det ikke overraske om McClaren også gir midtbanen fornyet tillit. Men her er en ikke utenkelig mulighet at Wijnaldum blir skjøvet ned i midtbaneleddet, noe som vil lage plass for en de Jong eller Perez i den offensive rollen. I så fall er det rimelig å legge til grunn at Anita vrakes.

Har revansjens time kommet?
Slaven Bilic er ingen ukjent skikkelse for Steve McClaren. Han var nemlig daværende landslagssjef på det kroatiske landslaget, den gang McClaren ikke maktet å lede England til EM-sluttspillet. Trenerne møttes til dyst 21. november 2007 på Wembley, i en kamp som var uten reell betydning for Kroatia. Kroatene hadde allerede sikret seg førsteplassen i gruppen. Ved å unngå tap ville imidlertid England kapre andreplassen i gruppen, og således kvalifisere seg til sluttspillet. England tapte kampen, og for første gang på 24 år skulle et EM-sluttspill gå av stabelen uten The Three Lions. Dagen derpå fikk dagens Newcastle-manager sparken som landslagssjef. McClaren kan si hva han vil, men han vil utvilsomt nyte ekstra godt å få sin første trepoenger som Newcastle-sjef mot nettopp mannen som en gang gjorde han arbeidsløs.

You must be logged in to post a comment Login