Preview: Newcastle – Arsenal

Oppdatert: 28. August 2015

Newcastle tar imot et tilsynelatende redusert Arsenal-lag på hjemmebane i ligaens fjerde runde. Wengers mannskap har til gode å overbevise denne sesongen, men har dog statistikken på sin side mot The Magpies.

Dato: Lørdag 29. august
Kampstart: Kl. 13:45 på St. James’ Park
Dommer: Andre Marriner

Newcastle har hatt noen gode opplevelser på fotballbanen de siste dagene. Laget holdt nullen og tok med seg ett poeng på bortebane mot Manchester United forrige lørdag, og fulgte opp med en overbevisende 4-1-seier over Northampton på tirsdag i andre runde i Capital One Cup.

Klubben jakter likevel sin første ligaseier for sesongen. Newcastle har fattige to poeng på de tre første seriekampene.

Arsenal innledet sesongen med et overraskende tap mot West Ham. Deretter ble Alan Pardews Crystal Palace beseiret, etter en ikke særlig overbevisende 2-1-seier. Mandag denne uken spilte Arsenal 0-0 hjemme mot Liverpool i ligaens tredje runde.

Statistikken taler mot Newcastle

Til tross for styrket selvtillit som følge av to gode kamper i løpet av de siste dagene, taler historikken for at Newcastle vil måtte innfinne seg med å vente på sesongens første trepoenger. På de siste syv sammenkomstene med Wengers disipler, står laget oppført med oppsiktsvekkende null (!) poeng. Tallene blir dog enda verre av at laget ikke har beseiret London-laget en eneste gang på de siste ni hjemmekampene heller.

Sist gang Newcastle trakk det lengste strået mot Arsenal var i november 2010 på bortebane, da Andy Carroll satte ballen kontant i mål ved hjelp av pannebrasken. Laget vant kampen 1-0, og det er mellom lagene ni oppgjør siden.

Det gjør det heller ikke bedre at Newcastle bare har vunnet tre ligakamper i kalenderåret 2015. Til sammenligning har Arsenal 14 ligaseiere – på 22 kamper.

Til tross for dårlig uttelling – bare to mål på sesongens første tre kamper – er Arsenal det laget som har hatt flest avslutninger i gjennomsnitt per kamp. The Gunners har et gjennomsnitt på 20,3 avslutninger hver kamp. Til sammenligning har Newcastle svært beskjedne 6,7 skudd per kamp.

Midtstoppertrøbbel for Arsenal

Newcastle må klare seg uten Riviere, Marveaux og Good. Ellers er det håp om at Sissoko – som har mistet de to siste kampene – skal rekke kampen. For øvrig er Paul Dummett tilbake fra skade. Waliseren var tildelt plass på benken mot Northampton, men fikk ikke spilletid. Det er dermed ventet at han ikke blir å finne i kamptroppen, ettersom waliseren ikke har vært i kampaksjon siden forrige sesongs Premier League-thriller mot West Ham i den siste serierunden.

Tilgjengeligheten rundt Cisse er usikker. Senegaleseren var utelatt fra kamptroppen mot Northampton. Hvorvidt spissen var tiltenkt en rolle i oppgjøret vites ikke, men Cisse skal visstnok slite med sykdom.

Arsenal må klare seg uten Jack Wilshere, Danny Welbeck og Tomas Rosicky. Ellers er det stor usikkerhet rundt midtstopperkollegaene Laurent Koscielny og Per Mertesacker. Begge stopperne mistet mandagens kamp mot Liverpool grunnet henholdsvis en ryggskade og sykdom. På torsdagens pressekonferanse bekrefetet Wenger at begge er usikre ledd. Både Koscielny og Mertesacker er soleklare førstevalg i midtforsvaret til Arsenal.

Brennhet franskmann

Newcastle-forsvaret hadde en bunnsolid opptreden mot et måljagende Manchester United i forrige serierunde. Steve McClaren står derfor overfor et tilsynelatende dilemma, ettersom Janmaat er disponibel igjen etter å ha sonet karantene mot de røde djevlene. Selv om Janmaat vanligvis er selvskreven på Newcastle-laget er sannsynligheten ikke liten for at nederlenderen blir vraket mot Arsenal. Høyrebacken hadde kanskje sin verste kamp for Newcastle mot Swansea, og ble utvist før førsteomgang var ferdigspilt. Han noterte seg imidlertid for en scoring mot Northampton på tirsdag.

Valget står nok mellom Janmaat eller Taylor, ettersom Mbemba storspilte mot United. Han erstattet da Janmaat på høyrebacken, og hadde en glimrende kamp. Hittil er Mbemba den spilleren som har gjennomført flest suksessfulle taklinger i Premier League denne sesongen, per kamp. I gjennomsnitt har kongoleseren hatt 5,7 suksessfulle taklinger i snitt per kamp. Mbemba vil nok også være et godt alternativ til å passe på Alexis Sanchez, som nok vil bli å finne på venstrekanten. Den angivelige 21-åringen har større fart enn Janmaat, og er en bedre takler, noe som er viktige egenskaper mot en slik verdensklassespiller.

Det vil være hardt å droppe Taylor etter en solid kamp og et godt partnerskap med Coloccini. I tillegg holdt Newcastle nullen, noe de sjeldent gjør. Dessuten er engelskmannen kanskje Newcastles beste forsvarer i luftrommet, noe som er en viktig egenskap mot hodesterke Oliver Giroud. Derfor tror TAN at Janmaat henvises til benken.

Det vil overraske om ikke McClaren starter med Anita og Colback i de dype rollene på midtbanen.

En som nok blir å finne i startoppstillingen mot Arsenal er nyervervelsen Florian Thauvin. Franskmannen fikk bare 21 minutter som innbytter mot United, men ble tildelt en startplass mot Northampton. Den fotrappe høyrekanten herjet fra start til slutt – han ble byttet ut etter 65 minutters spill. Franskmannen noterte seg for scoring etter knappe tre (!) minutter, og serverte tre (!) målgivende pasninger. Sagt med andre ord var han direkte involvert i alle Newcastles scoringer. Servicen var til og med på det nivået at selveste Mike Williamson klarte å notere seg for en svært sjelden scoring. Ettersom han ble tatt av banen allerede i det 65 minuttet, indikerer at McClaren ønsker å bruke franskmannen mot Arsenal. Å ikke starte med spilleren etter en slik prestasjon, ville vært meget merkverdig.

Mot Northampton gjennomførte de Jong sin første fulle kamp for Newcastle noensinne, noe skadetrøbbel og dårlig form frem til da hadde satt en stopper for. Nederlenderen blir dog sannsynligvis å finne på benken, siden han tross alt spilte hele kampen. Et Sissoko blir nok å finne i startoppstillingen om han rekker kampen, og Wijnaldum er et soleklart valg på midtbanen. Om ikke Sissoko rekker kampen, vil nok den siste plassen på midtbanen stå mellom Obertan, Perez og Aarons.

Mitrovic hadde en solid kamp mot United, og vil nok bli benyttet mot et usikker Arsenal-forsvar. Usikkerheten rundt førstevalgene i Mertesacker og Koscielny, vil nok passe Mitrovic svært bra, da det nevnte stopperparet er de klart beste duellspillerne i Arsenal-forsvaret. I tillegg sliter Cisse med sykdom, så det vil overraske stor om ikke den høyreiste serberen tildeles startplass mot Arsenal. Dessuten har Mitrovic tidligere vist Arsenal-forsvaret at han kan være vanskelig å stanse. Forrige sesong noterte hans seg for en scoring og en målgivende pasning i 3-3-opgjøret mot Arsenal. Serberen lagde stor trøbbel for Arsenal, i løpet av de knappe 28 minuttene han fikk som innbytter.

Newcastle-dødar

For Oliver Giroud er Newcastle det laget han desidert trives best mot. Den franske landslagsspilleren har notert seg for åtte scoringer på bare seks kamper mot The Magpies. Forrige sesong lagde franskmannen fire mål mot Newcastle, derav to av dem på bortebane. Det har bare vært én kamp mot Newcastle hvor franskmannen har sviktet foran mål. Forrige sesong noterte franskmannen seg for 14 scoringer i ligaen. Det blir en utrolig viktig kamp i kampen å temme Arsenal-spissen.

For øvrig er Alexis Sanchez en svært farlig spiller. Chileren har hittil ingen scoringer denne sesongen, men i løpet av forrige sesong noterte den tidligere Barcelona-vingen seg for 25 mål på 52 kamper – deriblant 16 mål i serien. I tillegg hadde vingen åtte målgivende pasninger forrige sesong.

You must be logged in to post a comment Login