Preview: Swansea – Newcastle

Oppdatert: 14. August 2015

Dato: Lørdag 15. august
Kampstart: Kl. 16 på The Liberty Stadium
Dommer: Mike Jones

Begge lag åpnet sesongen med sterke 2-2-resultater. Newcastle har likevel statistikken mot seg når de gjester The Liberty Stadium.

Det spirer og gror godt i Sør-Wales
Swansea innledet årets sesong med et knallsterkt 2-2-resultat borte mot Chelsea. Resultatet beviser at Swansea er i rute, og at de blir harde å slå for samtlige lag – også denne sesongen.

Forrige sesong er den beste Swansea City noensinne har hatt. Waliserne avsluttet sesongen på åttende plass med 56 poeng i potten. Dette er både klubbens høyeste plassering og største poengfangst i den øverste divisjon noen gang.

I tillegg belyser klubbens ligaplasseringer de siste sesongene at det er stabile forhold i Sør-Wales. Siden opprykket til Premier League, har Swansea endt på 11., 9., 12. og 8. plass – i kronologisk rekkefølge. Swansea synes nærmest å kunne garantere en plassering i tabellens midtre sjikt.

Har grep på gjestene
Forrige sesong endte samme oppgjør 2-2, etter at Newcastle og Cisse (som scoret begge målene) robbet to poeng fra waliserne i en kamp der Garry Monks menn dominerte kampen sterkt. Det omvendte oppgjøret endte med en 2-3-seier i favør Swansea.

Swansea har statistisk sett et overgrep på Newcastle. På de seks siste sammenkomstene mellom klubbene, har Newcastle bare maktet å karre til seg ett eneste poeng. En må tilbake til 2011/12-sesongen – Swanseas debutsesong i Premier League – for å finne sist Newcastle beseiret The Swans. Den gang puttet Cisse målene i 2-0-seieren på The Liberty Stadium.

Siden Swansea sikret seg opprykket til Premier League, er Newcastle det laget som Svanene har tatt flest poeng mot. Fasiten er 17 poeng på åtte kamper – derav bare én Newcastle-seier.

For øvrig står Newcastle uten seier på sine siste seks bortekamper i ligaen.

Swanseas bestemann kan miste kampen
Newcastle må definitivt klare seg uten Curtis Good, Paul Dummett, Sylvian Marveaux og Emmanuel Riviere. I tillegg vil kampen komme for tidlig for Remy Cabella, men det er ikke usannsynlig at den franske driblefanten vil være aktuell for en plass i troppen til den påfølgende kampen mot Manchester United.

Det var lenge et stort spørsmålstegn rundt den fysiske tilstanden til Vurnon Anita, etter at han ble hentet med båre under kampen mot Southampton. Nederlenderen landet forkjært, og hadde tilsynelatende store smerter i korsryggen. Imidlertid har Anita trent normalt med førstelaget siden onsdag, og det virker dermed sannsynlig at han er aktuell for en plass i startoppstillingen.

For vertenes del er det bare Jordi Amat som skal være helt uaktuell for spill. Ellers er en av Swanseas viktigste spillere, midtbanespiller Ki, et usikkert ledd. Sørkoreaneren pådro seg en skade i kampen mot Chelsea, og måtte forlate gressmatten etter snaue 41 minutter. Ki ble for øvrig kåret til Swanseas beste spiller forrige sesong.

Spillere å se opp for
Swansea har flere solide profiler å vise til, men det er nok lagsammensetningen og –moralen som først og fremst gjør klubben til en vanskelig motstander. Selv om klubben kanskje mangler en ordentlig stjernespiller, har Swansea svært gode spillere i stallen sin.

Det er spesielt naturlig å fremheve islandske Gylfi Sigurdsson. Den offensive midtbanespilleren serverte ti målgivende pasninger til lagkameratene sine i fjorårssesongen, og var med det bare én assist unna Santi Cazorla som hadde nest flest. I tillegg til å være svært kreativ, noterer også islendingen seg for mål. Syv scoringer ble det forrige sesong.

For øvrig er Swanseas kantspillere særlig egnet til å skape hodebry for motstanderne. Det siktes da særlig til nysigneringen Andre Ayew og lynhurtige Jefferson Montero. Samtlige av Swanseas fremste kantspillere er særdeles kvikke til bens. Montero viste i serieåpningen mot Chelsea at han er i stand til å gjøre bunnsolide spillere som Branislav Ivanovic til å se middelmådige ut. I tillegg til fart og raske vendinger, har Ayew et øye for mål. På 207 kamper for Marseille har den ghanesiske vingen scoret 60 mål. Ayew har allerede åpnet målprotokollen for Swansea, ettersom han scoret ett av målene mot Chelsea sist.

Etter en vanskelig start i Swansea-drakten forrige sesong, har Gomis – i motsetning til Riviere – fått dreisen på avslutningene sine den siste tiden. På sine syv siste kamper i Premier League har franskmannen notert seg for seks scoringer – deriblant ett mot Chelsea i serieåpningen. I tillegg har midtbaneterrieren Ki vist at han også er kapabel til å score mål. Sørkoreaneren noterte seg for åtte fulltreffere i fjorårssesongen. Ki er imidlertid et usikkert ledd før lørdagens sammenkomst.

Får Obertan fornyet tillit?
Det er sannsynlig at Newcastle stiller med de samme elleve som startet mot Southampton sist. Spillerne imponerte, og spilte til tider svært god og underholdende fotball. Det var også en helt annen lagmoral, sammenlignet med den dystre fjorårssesongen. Det er likevel et lite spørsmålstegn rundt Anitas tilgjengelighet, men det er ventet at nederlenderen blir å finne i startoppstillingen.

Meningene blant fansen er delte når det gjelder Gabriel Obertan, og det var nok mange som ikke var fornøyd med at franskmannen fikk starte i serieåpningen. I et intervju med The Chronicle har McClaren forklart at han valgte å starte med franskmannen grunnet taktiske hensyn. Hovedårsaken skal visstnok være Southamptons offensive back, Cedric.

Overfor den lokale avisen uttalte også 54-åringen at han var fornøyd med Obertans prestasjoner på banen, og viste blant annet til at Southampton valgte å bytte høyreback i pausen. Franskmannen hadde en god kamp på venstrekanten, og satte blant annet Wijnaldum nydelig opp på 2-1-scoringen. Obertan har for øvrig vært en av de bedre spillerne i sesongoppkjøringen, og etter en god kamp forrige helg, vil franskmannen sannsynligvis få fornyet tillit på kanten. Det kan også legges til at Obertan hadde en god kamp i samme oppgjør forrige sesong. Da serverte franskmannen blant annet Cisse på mesterlig vis på en av hans scoringer.

Cisse trives godt mot Swansea, og vil etter alle solemerker få fornyet tillit på topp. Senegaleseren har totalt fire mål mot waliserne, derav to på bortebane mot Swansea forrige sesong. I tillegg puttet Cisse ett av målene mot Southampton i serieåpningen. Fansen må nok derfor belage seg på å vente på Mitrovics Premier League-debut fra start.

You must be logged in to post a comment Login