Preview: Southampton

Oppdatert: 15. October 2017

Endelig er landslagspausen over, og Premier League-sirkuset er allerede i gang igjen. I vår sjette søndagskamp av 8 mulige, tar Newcastle turen til havnebyen Southampton. Newcastle har ikke vunnet der siden 2004 i ligaen, kan lykken snu nå?

Newcastle sliter med å spille på St. Mary’s i Southampton. Før har man hatt en følelse av at det ikke er noe poeng i å møte opp, at så fort terminlisten har blitt sluppet, vet man at datoen mot Southampton blir en vond dato. Ikke har skjærene vunnet der siden 2004, og på de siste 4 kampene har er fasiten 0-0-4, og 13-1 i målforskjell.
Nå hører det med til historien at det gikk drøyt 8 år (2004-2012) uten at disse to lagene møttes i ligasammenheng, men det er virkelig ikke en av Newcastle’s favorittbaner. Faktisk har Newcastle bare vunnet en (!) gang der i Premier League.

Både i sesongene 13-14 og 14-15 ble det 4-0 til hjemmelaget, og forrige gang (nedrykksesongen 15-16) ble det 3-1. Men forrige besøk kan for mange stå igjen som et slags vendepunkt. Den nyansatte manageren Rafa Benitez fikk se forferdelig forsvarsspill av en nederlandsk back, men også en ung, engelsk midtstopper som tok et oppgjør med de eldre spillerne i garderoben i pausen før han skulle byttes inn. Janmaat og Lascelles måtte skilles av spanjolen, og det var angivelig der Benitez fant sin kaptein. Riktignok rykket Newcastle ned på tampen av sesongen, men der og da skilte virkelig de råtne eggene seg ut.
Heldigvis har de eggene forsvunnet, og Rafa har nå en tropp med en helt annen innstilling. Vil det være nok til å vinne her for første gang siden 19. september 2004?

Southampton

Ny sesong, ny manager. I alle fall kan det virke som om det er slik Southampton tenker. En aldri så liten gjennomtrekk av managere , og i år er det Mauricio Pellegrini som sitter i sjefsstolen på St. Mary’s.
Og det er ikke hvem som helst. Pellegrini møter søndag sin læremester i Benitez. Pellegrini var spiller under Benitez både i Valencia og Liverpool, og ble også med i Rafa’s trenerteam på Anfield og i Inter Milan. Han sier han er veldig takknemlig for alt Benitez har gjort for han, at han ble trener på grunn av vår spanjol.

Og likhetstrekk kan man muligens grave frem i lagene deres. Southampton virker som et gjerrig lag under Pellegrini, de har sluppet inn 7 mål (6.best i PL, ett mer enn Newcastle), men er ikke spesielt effektive foran motstanders mål, de har kun scoret 5 mål (kun Everton og Bournemouth dårligere).

Southampton har hatt en ok start på terminlista, men det har ikke gitt like bra resultater som man nok hadde håpet på. Hjemme har det blitt seier mot West Ham (såvidt), uavgjort mot Swansea og tap mot Watford og Man Utd, mens de på bortebane har seier mot Crystal Palace, uavgjort mot Huddersfield og tap mot Stoke.
Det er vanskelig å si hvor dette laget står, spesielt i en liga hvor alle slår alle, men vanskelig å føle seg trygg når man drar til sørkysten.

Skadelisten til Southampton er av den behagelige sorten. Shane Long måtte stå over Irlands kamp tidligere i uka på grunn av en vond hofte, men er klar til dyst på søndag. Det gjør at venstrebacken Matt Targett, som var et av våre overgangsmål på tampen av august, befinner seg alene på nevnte liste.
Akkurat som det virker som om vi taper hver gang på St. Mary’s, virker det som om Long scorer mot oss. Dårlig hofte eller ei.

Newcastle

Fredag morgen spratt en litt overraskende, tiden tatt i betraktning, men gledelig overraskelse frem fra Newcastle United. Mikel Merino har signert en 5års-avtale med klubben, og slutter seg dermed til Newcastle på permanent basis. Selv om det i realiteten bare var et spørsmål om tid, er det alltid godt å slike ting offentliggjort. Kanskje hjelper det på at det gjøres rett før en kamp også? Nyheten ble i hvert fall godt mottatt, da spanjolen har spilt meget godt for både klubb og aldersbestemte landslag i høst.

Men i Newcastle kommer en god nyhet sjeldent uten en dårlig, selv om den “dårlige” kom først denne gangen. Ingenting selger aviser som negative oppslag om Newcastle, og den lille uenigheten mellom Jamaal Lascelles og Mo Diame ble plastret opp i de fleste aviser. Jonjo Shelvey forsøkte å bryte opp da det ble fysisk, men endte med å brekke en finger.
Rafa Benitez har på sin pressekonferanse avfeid dramatikken, og virket ikke spesielt anfektet av det hele. Ikke er skaden til Shelvey noe særlig å snakke så høyt om heller, han klarer seg fint gjennom 90 min søndag hvis Rafa ønsker det.

Forrige kamp endte med poengdeling mot Liverpool for Newcastle, selv om begge lag fort kunne ha vunnet kampen. Newcastle hadde en kjempesjanse ved Diame helt på slutten, mens mangel på effektivitet nok en gang ødela for Liverpool.
Joselu, som forventes å starte søndag, hadde utrolig flaks med sin scoring, men vi får håpe han fikk den nødvendige selvtilliten av den goalen. Benitez ser nok på Joselu som det sikreste valget på topp, selv om det er flere som mener at han ikke er det beste valget. Noe som betyr at Dwight Gayle og Aleksandar Mitrovic pent må vente på sine muligheter.

Hos fysioen i Newcastle befinner fortsatt den faste venstreback-duoen seg; Massdaio Haidara (kne) og Paul Dummet (hamstring).

Statistikk fra Opta

– Southampton har slått Newcastle flere ganger totalt (15) og hjemme (12), enn med noe annet lag i Premier League.
– Ikke siden en 0-0 kamp i februar 1969 har Newcastle klart å holde nullen borte mot S’oton i ligaen, 26 kamper.
– Av 42 mulig poeng, har Newcastle kun tatt fem (1-2-11), men seieren kom forrige måned mot Swansea.
– Southampton har ikke scoret på 8 av de 9 siste hjemmekampene, unntaket var hjemmeseieren mot West Ham i august.
– Newcastle har den yngste gjennomsnittelige startoppstillingen i PL (25 år, 211 dager) så langt. Faktisk er fem av de 10 yngste startoppstillingene i PL i år, sendt ut på banen av Rafa Benitez.
– Siden starten av forrige sesong, er Charlie Austin S’otons toppscorer på hjemmebane. Dette til tross for at han bare har spilt 12 ganger på St. Mary’s (5 mål).

 

 

You must be logged in to post a comment Login