Preview: Brighton & Hove Albion

Oppdatert: 21. September 2017

Nok en gang skal Rafa Benitez ta med seg sitt Newcastle-mannskap på reise til en opprykkskollega fra i fjor. Chris Hughton og hans Brighton venter på The Amex Stadium sørkysten søndag.

Det er ikke veldig uvanlig at nyopprykkede lag får en god start på sesongen. Huddersfield Town fikk 6 poeng på sine to første kamper, og står med 8p etter fem runder. Newcastle har som kjent fått en litt bedre start, og står med 9p på sine fem kamper.
Brighton derimot, har fått en tyngre start. Tap mot Man City og Leicester i de to første rundene, før resultatene viste uavgjort mot Watford, seier mot West Bromwich, og tap mot Bournemouth nå sist. Men de har kun to hjemmekamper, mot Man City og West Brom, så man kan vel ikke si så mye på prestasjonene på hjemmebane så langt.

Forrige sesong spilte som nevnt begge lag i Championship. Først vant Newcastle 2-0 hjemme etter scoringer av Lascelles og Shelvey, og borte sørget et merkelig mål av Diamé, og Perez for at skjærene slo måkene 2-1. Murray med målet for Brighton.
Newcastle sikret også førsteplass i Championship i siste runde, på grunn av at Brighton kun klarte uavgjort. Selv om målet alltid var å rykke opp, er litt ekstra deilig å vinne et “trofe”.

Brighton & Hove Albion

Som vi alle vet, nyopprykkede lag er avhengig av å kjøpe smart, og å treffe på kjøpene. Chris Hughton kan vel ikke sies å ha truffet gullfuglen med alle kjøpene i sommer, men spesielt Pascal Groß har imponert så langt. Den tyske midtbanespilleren ble kjøpt fra Ingolstadt i 2.Bundesliga for £2.70mill, og har levert 2 mål og 2 målgivende så langt på 5 kamper. Det må være en av spillerne å se opp for på søndag.
Men som mange andre engelske klubber i sommer, knuste også Brighton overgangsrekorden i sommer. Noe som egentlig bare skulle mangle, da den gamle rekorden var på £4.7mill (ble satt i fjor). Men keeper Mathew Ryan (Valencia – £5.4mill), midtbanespilleren Davy Pröpper (PSV Eindhoven – £11.7mill) og vingen José Izquerido (Club Brugge – £13.5mill) ble kjøpt inn denne sommeren, og er topp 3 signeringer for måkene fra sørkysten. I tillegg hentet de Markus Suttner (Ingolstadt – £4mill), Ezequiel Scheletto (Sporting – £2.7mill), Ales Matjeu (Viktoria Plzen – £2.25mill) og norske Mathias Normann (Bodø/Glimt – ukjent) permanent, mens Tim Krul (Newcastle) og Isaiah Brown (Chelsea) ble lånt inn.
Det skulle bety at Tim Krul ikke kunne være i kamptroppen søndag, da reglene i England sier at en spiller på lån ikke kan spille mot den klubben de er lånt ut fra. Men der har det skjedd en relativt overraskende endring de siste dagene. For etter at den nederlandske keeperen sto i mål i en cupkamp i midtuken, ble overgangen offentliggjort som permanent dagen etter på en ettårskontrakt. Den eneste praktiske forskjellen det utgjør, er at han kan stå i mål i kampene mot Newcastle.

Så logisk nok tenker man at det må ha vært en klausul i lånekontrakten som sa at så fort Krul spilte en obligatorisk kamp for Brighton, ble overgangen permanent. Så dermed er en 12 år gammel epoke i Newcastle over for Tim Krul.
Allikevel er det ventet at australske Mathew Ryan starter i buret.

Men Tim Krul er ikke den eneste med fortid på Tyneside. Fansen vil nok også huske manager Chris Hughton med glede. Iren gjorde en veldig god jobb for klubben i Championship i 09-10-sesongen, og egentlig etter opprykket også. Men fikk sparken bare snaue 4 måneder inn i PL-sesongen 10-11. Men mange Newcastle-supportere vil si at Hughton gjorde jobben sin bra, og at han var en jordnær og hyggelig type. Faktisk virket det som om mange ønsket Brighton opp sammen med oss i fjor, nettopp på grunn av den irske manageren!

Brighton har seks mann på skadelista, men halvparten har et spørsmålstegn bak seg. Høyreback Bruno Saltor og spiss Glenn Murray antas å være klare for kamp, og Isaiah Brown vil måtte gjennom en fysisk test. Men Steve Sidwell (rygg), Sam Baldock (legg) og Beram Kayal (benbrudd) er definitivt ute.

Hughton har så langt i sesongen vært tilhenger av 4-5-1/4-2-3-1, men brukte 3-5-2 i cupkampen denne uken. Den endte med tap mot Joshua Kings Bournemouth.

Newcastle United

9 poeng på de siste 3 for Newcastle, og 4.plass foran denne runden. Selv om de fleste supportere nå skulle ønske at sesongen var over, er det nok ingen i Newcastle som tar helt av enda. Minst av alle Rafa Benitez. Det er spilt snaut 15% av sesongen, og alle vet at Premier League er en maraton.
Men det skader aldri med en god start, og det virker som om cup-exiten mot Nottingham Forest var det som skulle snu skuta.
Sist Newcastle vant 3 kamper på rad i Premier League var i oktober og november 2014, da det ble 5 seire på rappen. Den gang ble også Liverpool slått hjemme..

Men skal den grønne fargen på resultatlista fortsette, må Newcastle bli mer effektive. Forrige kamp hjemme mot Stoke, var det bare 20% av skuddene som traff mål. Det ble riktignok mål på 2 av 3 skudd, men spesielt Joselu sløste veldig med sjansene sine. Det blir spennende å se om Benitez velger å gi landsmannen fornyet tillit på topp, eller om han velger å gå for fjorårets toppscorer Dwight Gayle.
For Aleksandar Mitrovic soner sin siste kamp etter at han fikk 3 kamper karantene for en albue i nakken på West Hams Lanzini i august.
Interessant blir det også å se om Jonjo Shelvey fortsetter på benken.

Men Mitro er ikke den eneste utilgjengelige for Benitez denne kampen. Venstrebackene Paul Dummet (hamstring) og Massadio Haidara (kne) er fortsatt ute, selv om sistnevnte visstnok skal nærme seg en retur.
Men vikaren Chancel Mbemba har gjort en såpass god jobb, at det nok blir tøft for hvertfall Haidara å kjempe seg tilbake i spill.
Karl Darlow skal være tilgjengelig for spill igjen etter en ankelskade, men den eneste spenningen knyttet til han, er om det er Darlow eller Woodman som sitter på benken.

 

Kampen starter 17:00, og vises på TV2 Sport Premium og Sumo.

 

You must be logged in to post a comment Login