Preview: Benfica – Newcastle

Oppdatert: 01. April 2013

Torsdag er det klart for kvartfinale i Europa League og Newcastle tar turen til mektige Estadio da Luz for å møte Benfica.

Nøkkelspillere tilbake fra skade
Det ble en tung affære borte mot Manchester City sist helg, og det var tydelig at flere nøkkelspillere manglet. Heldigvis ser det lyst ut med tanke på å få Tim Krul, Cheik Tiote, Davide Santon og Massadio Haidara tilbake i aksjon på torsdag. Sylvain Marveaux som var med i troppen i mot City, ble spart grunnet en liten antydning til skade, men skal være klar til torsdag. Som vi vet er Debuchy og Gouffran cup-tied, hvilket betyr at Pardew har færre alternativer til europacup kampene enn han har i Premier League.

Cheik Tiote er tilbake fra skade og spiller mot Benfica

Når det gjelder Coloccini og Ryan Taylor kan de være tilbake på banen iløpet av tre uker, men det ser ikke ut til at duoen blir involvert i noen av kampene mot Benfica. Hatem Ben Arfa kan rekke tampen av sesongen, men i europacup sammenheng er det nok kun en eventuell finale han vil være aktuell til.

Rekordsterke defensivt
Hvis vi ser på det som har blitt levert defensivt i ligaen denne sesongen er det nærmest et mirakel at Newcastle har holdt nullen i samtlige europacup kamper i utslagsrundene – totalt fire kamper og 360 minutter uten baklengs. Måten vi har tatt oss videre på mot Metalist Kharkiv og Anzhi har vært overbevisende, da defensiv trygghet og evnen til å spille på resultat er alfa og omega. Det har ikke vært sprudlende angrepsfotball, men vi har spilt med en kalkulert risiko og der fortjener Alan Pardew og hans team en hel del ros. Spesielt Anzhi var et meget godt fotballag og man skal heller ikke undervurdere Metalist Kharkiv som vant sin gruppe i høst.

Litt historikk
Det er visse likheter når vi stiller til kvartfinale i Lisboa på torsdag, med da Newcastle sist var i en kvartfinale i europa. Det var nemlig Benficas store rival Sporting Lisboa som i 2005 var motstander og det så veldig lenge lyst ut med tanke på avansement. Etter å ha vunnet 1-0 hjemme på St. James Park etter scoring av Alan Shearer, åpnet Graeme Souness sine gutter knallsterkt i returkampen i Portugal og Kieron Dyer satte tidlig inn 1-0. Det skulle derimot gå ordentlig på trynet – etter at Sporting utlignet like før pause hadde de fullt grep om kampen i 2.omg. Skader på Jenas og Dyer hjalp ikke på og på slutten sprakk alt og Sporting vant kampen 4-1.

Sesongen før hadde Newcastle også stor suksess i Europa. Selv om skuffelsen var stor da alt feilet i Champions League kvalikken mot Partizan Beograd, så ble det en hyggelig reise i UEFA-cupen som endte med semifinale mot Marseille. I kvartfinalen den gang var det PSV Eindhoven som måtte gi tapt. Etter 1-1 på Phillips Stadion i Eindhoven lå alt til rette for å hale dette i land i returkampen på St. James. Alan Shearer satte inn 1-0, men Mateja Kezman utlignet på straffe i 2.omg etter at Olivier Bernard klønet det til og lagde straffespark. Mot slutten av kampen kom avgjørelsen på en corner fra Laurent Robert og det var vår alles kjære Gary Speed som stanget inn 2-1 på det som vi husker som en av våre stolte europacup kvelder på St. James Park.


Vår motstander
I historisk sammenheng er Benfica en av de store klubbene i Europa. Klubben hadde sin storhetstid på 60-tallet anført av legenden Eusebio. De vant Serievinnercupen(forgjengeren til Champions League) to år på rad i 61 og 62. Siden har de vært i en rekke europeiske finaler, sist gang var i 1990 som endte med tap for AC Milan i kampen om serievinnercupen.

Med tanke på suksessen som klubben høstet på 50, 60, 70 og 80-tallet har det vært relativt magert med sølvtøy de siste 15 årene. Kun to ligatitler har det blitt siden 1994 og det er noe som plager suksessvante Benfica fans.

Klubben har de seneste årene vært kjent for å eksportere topp internasjonale stjerner til større europeiske klubber. Angel Di Maria, David Luiz, Ramires, Fabio Coentrao og Javi Garcia for å nevne noen. En real talentfabrikk eller en “mellomlanding” for unge sultne spillere har de vært, og med dagens økonomiske krefter i fotballen er det en utfordring å holde på de beste spillerne i portugisisk fotball.

Dagens Benfica mannskap under ledelse av rutinerte Jorge Jesus har har hatt en meget god sesong sålangt. De er ubeiseret i hjemlig liga og leder med fire poeng på rivalen Porto i skrivende stund. I europa skulle de nok helst sett at de var med i Champions League, men de måtte gi tapt til fordel for Barcelona og Celtic i gruppespillet. Av dagens spillere er det kanskje Oscar Cardozo og Pablo Aimar som er de mest kjente navnene for oss nordmenn. Stallen består i all hovedsak av portugisere og sør-amerikanere, med noen unntak.

På veien til kvartfinale i Europa League har Benfica slått ut Bayer Leverkusen, og vår motstander i gruppespillet, Bordeaux. Newcastle og Benfica har aldri møtt hverandre tidligere.

Klubben spiller sine hjemmekamper på fantastiske Estadio da Luz. Arenaen ble brukt til EM-finalen i 2004 og neste sesong skal Champions League finalen spilles her.

 

Dommer: TBC

Kampstart: 21.05 (norsk tid)

Arena: Estadio da Luz, Lisboa (65.647 seter)

De andre kvartfinalene
Chelsea – Rubin Kazan
Tottenham – Basel
Lazio Fenerbache

 

You must be logged in to post a comment Login