– Det er en drøm å komme til Amsterdam

Oppdatert: 01. April 2013

Vi har snakket med portugisiske Bruno som er en vaskeekte Benfica supporter. Han snakker om deres sesong sålangt og hvordan han ser for seg de to kampene mot Newcastle de kommende to ukene.


Det er som vi alle vet duket for kvartfinale i Europa League mellom Benfica og Newcastle. I den anledningen har vi vært i kontakt med portugisiske Bruno Palhão. Han er 19 år gammel og bor i Lisboa. Han er Benfica supporter og har fulgt laget tett de siste 10 årene.

1. Dere er for øyeblikket på tabelltopp i hjemlig serie og har nådd kvartfinalen i Europa League. Hva er hovedprioritet og har resultatene sålangt levd opp til forventingene denne sesongen, med tanke på at dere ble slått ut av gruppespillet i Champions League?

Vi har hatt en bra sesong sålangt. Vi topper ligaen og er ubeiseirede, i tillegg er vi i semifinalen i den hjemlige cupen(vant første semifinale 2-0 borte mot Pacos de Ferreira). Det å ryke ut av Champions League var en stor skuffelse, spesielt siden Celtic ikke er et så godt lag – de er ikke i nærheten av å ha et like godt lag som f.eks Newcastle, slik jeg ser det. Vi tok fire poeng mot Celtic, men vi klarte dessverre ikke å score mot Barcelona til tross for at vi hadde en rekke muligheter. All honnør til Celtic som klarte å slå Barcelona.

I Europa League har vi vunnet fire av fire kamper, til tross for at vi har spart en del spillere som Maxi Pereira, Enzo Perez, Salvio og Lima/Cardozo. Ifølge vår manager Jorge Jesus har vi ingen prioriteringer sånn sett, nå som vi har kommet så langt i europa – vi ønsker å vinne hver eneste turnering.

 2. Hvilke tre Benfica spillere vil du utheve som de beste, og som vi må holde et ekstra godt øye med?

Vrient spørsmål.. Jeg vil allikevel si Oscar Cardozo, Ezequiel Garay og Nemanja Matic – en spiller i hvert ledd. Det er mange som har hatt en god sesong hos oss. Artur, Luisao, Enzo Perez, Ola John, Gaitan, Salvio, Lima – dog vil jeg si det der de tre som stikker seg ekstra ut. De tre nevnte har også en eller annen engelsk relasjon. Garay følges tett av Manchester(det finnes bare ett United, sant?), Matic kom fra Chelsea som en del av overgangssummen for Davic Luiz, mens Oscar Cordozo har vært giftig mot engelske lag tidligere – scoringer mot Everton, Manchester United og Liverpool.

3. Dere har en veldig erfaren manager i Jorge Jesus. Hva er ditt syn på han, og hvilken spillestil er det han foretrekker? 

Det er et elsk-hat forhold, helt klart. Vi har vunnet mange kamper og gjort det ganske bra, men vi mangler titlene. Ett ligatrofee på tre sesonger er ikke godt nok, til tross for at vi mellom 1995 og 2005 opplevde den dårligste perioden i klubbens historie. Forhåpentligvis kan vi ta hjem vårt 33. ligamesterskap denne sesongen – det vil uten tvil gi Jesus mer arbeidsro. Vi holder på å bygge opp igjen klubbens image både her hjemme og i Europa, men fansen er ganske utålmodige – jeg er ihvertfall det.

Når det gjelder hans spillestil, er det definitivt den vakre fotballen som er visjonen. Det er et pluss, og det er nok også en årsak til hvorfor vi har produsert og solgt så mange stjerner de siste årene. Vi er en av de få som fortsatt spiller tradisjonell 4-4-2, noen ganger 4-4-1-1, forvent noe sånt på St. James Park – muligens Gaitan bak Lima. De fleste managere velger 4-3-3 for å kunne holde bedre på ballen, vi liker å spille hurtig angrepsfotball og ned langs kantene.

4. Både Porto og Sporting Lisboa har vært i europacupfinaler de seneste årene, er det Benfica sin tur denne sesongen, tror du?

Det er en drøm å komme til Amsterdam, men bedre enn å være i finalen, er å vinne den. Vi er den klubben som har tapt flest Champions League finaler(inkludert gamle serievinnercupen), sammen med Juventus og Bayern München. Vi har vunnet to av sju finaler. Den siste finalen vår var mot AC Milan i 1990. De siste sesongene har vi hatt flere gode prestasjoner i Europa med kvartfinale i CL og semifinale i EL – det er på tide at vi kommer til finalen igjen.

5. Vi vet at Sporting Lisboa er deres store rivaler. Vårt store derby mot Sunderland spilles om to uker – hvor intenst er Lisboa-derbyene?

Sporting er våre rivaler, Porto er vår fiende – det er sånn vi ser det. Det handler mye om korrupsjonsskandalene siden Pinto da Costa tok over Porto. Sporting har hatt sin verste sesong noensinne, så jeg vil ikke si at de er noen match akkurat nå.. Det er den normale spenningen, men denne sesongen har det vært nivåforskjell mellom Benfica og Sporting. De vil naturligvis ha ambisjoner om å ta poeng fra oss når vi møtes på Estadio da Luz om noen uker, på Alvalade vant vi dog komfortabelt 3-1 tidligere denne sesongen.

6. Hvordan vil Newcastle supporterene bli tatt imot i Lisboa, fortell litt om byen deres?

Det er en fin by å besøke, men ikke forvent sol og bra vær, det har regnet mye de siste ukene. Folk her prater og forstår engelsk, og

Simao Sabrosa førte Benfica til ligatittelen i 2004/05.

folket er hjelpsomme dersom det skulle være noe. I nærheten av stadion er det en rekke kjøpesentre, puber og spisesteder, kjøp Benfica/Newcatle skjerfet og sosialiser dere med oss. Ønsker dere en kveld på byen, bør dere besøke Bairro Alto.

7. Benfica er velkjent for å utvikle toppspillere som Angel Di Maria, David Luiz, Ramires m.fl.. Hvem er den beste spilleren du har sett i Benfica drakt?

Jeg er ganske ung, kun 19 år, så jeg vokste opp i en av klubbens dårligste perioder. Jeg må nesten si Simao Sabrosa, min barndomshelt. Gjennom mange sesonger så var han den store spilleren. Han forlot klubben for €20m til fordel for Atletico Madrid etter å ha vunnet ligaen og tatt oss til kvartfinale i Champions League.

8. Hvordan er din interesse for engelsk fotball, følger du godt med på Premier League?

Helt klart. BenficaTV har nettopp skaffet seg rettighetene for Premier League neste sesong. Forøvrig betaler ingen portugisiske tv-kanaler tilstrekkelig med penger for tv-rettighetene til portugisisk fotball, så klubben lager sine egne avtaler.

9. Hva vet du om Newcastle United?

Jeg liker stadion deres, og jeg vet at dere har vunnet noen titler(vet ikke hvor mange uten å google det..), og Santiago Munez spilte for dere.. Nei, helt ærlig – alle portugisere vet hvem om Alan Shearer og Bobby Robson. Takket være CM, FM, LMA Manager etc. har jeg plukket opp en del mer kunnskap om Newcastle. Jeg vet at supporterene deres er veldig lidenskapelige, det er drivkraften i enhver fotballklubb.

10. Er det noen Newcastle spillere du vil frykte over disse to kampene?

Hatem Ben Arfa er skadet, så det er ett hodebry mindre. Jeg liker virkelig midtbanen deres, de franske spillerne tilfører laget mye god kvalitet. Hvis jeg ikke tar helt feil er Gouffran og Debychy “cup-tied”(red.anm; det er helt korrekt). Helt ærlig kan jeg ikke forstå hvorfor dere ikke ligger bedre an på tabellen i Premier League, selv om jeg vet dere har hatt noen skadeproblemer. Dere har indviduelle talenter i Cabaye, Sissoko, Marveaux og Gouffran – det er kvalitetsspillere. Jeg har også sansen for Mathieu Debuchy.

11. Vår tidligere manager Sir Bobby Robson er en legende i Newcastle. Tidligere var han også manager i Porto og Sporting Lisboa. Hvilken status har han i portugisisk fotball?

Han er en av veldig få som er godt likt blant portugisiske fotballsupportere, uavhengig av hvilken klubb de holder med. Porto og

Sir Bobby Robson har legendestatus i både Portugal og England.

Sporting supportere har et godt forhold til han fordi han var manager der, men Benfica supporterene beundrer han for den måten han uttalte sin begeistring for vår klubb. I et intervju med “aBola” fortalte han at han kunne se Estadio da Luz gjennom stuevinduet sitt, og at han tenkte; “Eis o clube onde devia estar, o glorioso Benfica, aquele que sempre admirei” – det beyr: – Der er klubben jeg skulle ønske at jeg var, fantastiske Benfica, klubben jeg alltid har beundret.

12. Laurent Robert er en av de få som har spilt for både Newcastle og Benfica. Han var en fantastisk spiller for Newcastle. Hva husker du fra hans relativt korte opphold i Benfica?

Han var “over toppen” da han spilte i Benfica, selv om han fremdeles hadde noen øyeblikk. Det jeg husker best var hans frisparkmål mot Porto på Estadio da Luz. Han spilte også for oss da vi vant 2-0 på Anfield for å nevne noe annet. Han er ikke noen legende her, men vi vil alltid huske målet hans mot Porto.

13. Den norske hardhausen Azar Karadas spilte for Benfica for noen år siden. Hvilken status har han hos Benfica supporterene?

Karadas ble hentet fordi han spilte bra i Rosenborg, og han imponerte da Benfica spilte mot Rosenborg i UEFA-cupen i 2004. Han var ingen fantastisk fotballspiller, men han hadde en bra personlighet og et stort hjerte. Han scoret noen viktige mål i 2004/05 sesongen som bidro til at vi tok vår første ligatittel på 11 år. Jeg husker spesielt godt en vidunder-scoring mot Nacional de Madeira.

 

Vi vil gjerne takke Bruno for at han tok seg tiden til å svare på våre spørsmål, og vi ønsker Benfica lykke til i kampene mot Newcastle.

 

 

 

You must be logged in to post a comment Login