Presentasjon: Wolverhampton Wanderers

Oppdatert: 04. August 2016
Nok en Midlands-klubb. Wolves er kanskje mest kjent som en klubb med mest suksess på 70-tallet. De var også en de første lagene som ble direktesendt på norsk tv, og derfor er det også flere godt voksne menn som er svake fra de oransje og svarte ulvene. Dette er Wolverhampton Wanderers. Toon Army Norway gir deg en presentasjon av en av sesongens motstandere hver dag frem til sesongstart. I dag gir vi dere The Wolves.
Klubben

Wolves er lokalisert i byen Wolverhampton, i nevnte Midlands. Klubben ble stiftet i 1877, og er dermed blant Englands eldste klubber. De spiller sine hjemmekamper på Molineux, og det har de gjort siden 1889. Det må da nevnes at klubben var en av de opprinnelige grunnleggerne av The Football League. Wolves har tidligere deltatt i forløperen til Champions League, nemlig The European League. Dette skjedde under klubbens største managerlegende Stan Cullis i perioden 1949-1960. På 70-tallet fulgte også mye suksess, med deltakelse i Europa og flere cuptriumfer, før laget kollapset på 80-tallet. Det må også nevnes klubbens store spisshelt Steve Bull, som også fikk flere landskamper for England. Det opprettholdes et sterkt rivaleri med West Bromwich Albion, og det sendes heller ikke gode tanker til klubber som Aston Villa og Birmingham.

Sesongen 2015-16

Etter å nesten klart å karre seg til play-off sesongen 2014-15, ble Wolves sett på som en av lagene som ville kjempe i toppen forrige sesong. Med spillere som Benik Afobe og Bakary Sako i troppen, manglet det ikke på ekstraordinære spillere, som kunne utgjøre den store forskjellen. Dessverre for Wolves, ble begge to plukket opp av Premier League klubber. Med ett ble Wolves et langt mer middelmådig lag. Fotballen endret seg stadig mer til det mer regulære, og det ble mer fokus på langpasninger og oppspillspunkt. Standard Championship fotball altså.

Likevel fikk en del yngre spillere prøve seg på førstelaget gjennom sesongen. Manager Kenny Jackett hadde vel strengt tatt ikke mye valg, da førstelaget ikke var bredt nok. Akademispillere som Kortney Hause og Dominic Iorfa fikk tillit gjennom hele sesongen. Det betød også en del varierende prestasjoner, som svekket laget gjennom lange perioder. I Oktober fikk Wolves hele 9 mål imot seg under tre strake tap, samt at en streak på seks hjemmekamper uten seier startet. Selv om dette ble snudd til fire seire på rad, var klubben aldri i nærheten av å utfordre på play-off plassene. Noe av grunnen til det var kanskje at sesongen fortsatte med syv kamper på rad uten seier.

Dermed handlet sesongen om å sikre seg en plass på øverste halvdel av tabellen. Mye av utfordringen handlet også om uttellingen foran mål. Wolves slet med å skape målsjanser uten sine kreative spillere fra sesongen før, og det var en hel rekke 0-0 kamper i sesongboka.

Alt i alt et frustrerende år for ulvene, som fortsatt ikke kan sies å ha kommet seg etter forrige nedrykk fra Premier League i 2011-12. Vi husker Ståle Solbakken fikk et forsøk på å endre klubbens spillestil, som til slutt feilet.

Spillerne

På keeperplassene finner vi egenutviklede Carl Ikeme, som har vært på lån i en rekke klubber, men har vært i klubbens eie siden 2003. Siden Wayne Henneseys avskjed, har den 30 år gamle Nigerianeren vært fast keeper på laget. Reserven er 32 år gamle Andy Lonergan, mest kjent fra sine 11 år i Preston North End. Med på laget er også unggutten Jonathan Flatt.

I forsvar kan det legges merke til tidligere Newcastle spiller Mike Williamson, som har funnet sitt nivå og fått tillit på stopperplass i Wolves. Han spiller ofte sammen med kaptein på laget, Danny Bath, på stopperplass. 24 år gamle Matt Doherty tar ofte plass som høyre back. Det finnes også flere unggutter i forsvaret, som 20 år gamle Dominic Iorfa, 23 år gamle Ethan Ebanks-Landell, 19 år gamle Sylvain Deslandes, 20 år gamle Kortney Hause og 19 år gamle Aaron Hayden.

På midtbanen finner vi eldre travere, som 30 år gamle David Edwards og 27 åringen James Henry, men også unge lovende som 23-åringen George Saville og 22 år gamle Jed Wallace. Det kan også være lurt å bite seg merke i 23 år gamle Jack Price. En egenutviklet spiller som ofte spiller fast på midtbanen. Polske Michal Zyro er også en spennende spiller, som ble hentet fra Legia i Januar 2016, og var en farlig spiller, frem til han fikk en stygg skade i April, som holder han ute et års tid.

På topp finner vi Nouha Dicko, lagets store stjerne. Spissen fra Mali står med 27 scoringer på 61 kamper for ulvene, og er spilleren laget ikke klarer seg uten. Dicko ble skadet i September 2015, men er sannsynligvis tilbake til sesongstart. Han pares ofte med Joe Mason på topp, men Wolves har også her flere spennende unge spillere i troppen.

Manageren

To uker før sesongstart ble Wolves kjøpt opp av kinesiske Fosun. Ny styreformann heter Jeff Shi. Samtidig kom nyheten ut at manager Kenny Jackett skulle forbli manager i klubben. I etterkant har det kommet frem at de nye eierne jobbet med å få inn Julen Lopetegui som manager. Spanjolen takket først ja, men trakk seg senere da Spania tilbød ham å overta etter Vicente Del Bosque. Derfor forsvant også Jackett ut døren. Wolves har nå ansatt Walter Zenga. For mange sikkert kjent som en av verdens beste keepere i sin storhetstid. Zenga var målvakt på det italienske landslaget på 90-tallet, og sto i en årrekke fast i Internazionale. Som manager har han titler i Romania og Serbia og se tilbake på. Han har også hatt flere trenerjobber i midtøsten, men med svart begrenset suksess. I Italia har han hatt ansvaret for klubber som Catania, Palermo og Sampdoria. Alle jobbene endte med sparken, men det er ingen målestokk når det er snakk om Italia, der eiere spiser trenere til frokost. Wolves blir Zengas 16. klubb som trener. Det er også verdt å merke seg at italieneren har vært skuespiller i en av Italias mest kjente såpeserier. Det er en flamboyant type Wolves har fått som manager. Zenga er en frittalende mann, som slik sett fort kan havne i trøbbel i England. Det er likevel en svært spennende ansettelse, og det ventes at Zenga vil ta klart tak i det defensive arbeidet først. Med en god slump kontanter som de nye eierne har lovet, kan ulvene gå en svært spennende sesong i møte.

Vi ser at du er interessert i Newcastle og jobben vi gjør for norske supportere. Hvorfor ikke gjøre som 350 andre – meld deg inn og bli med på supporterlaget? Det ville vi satt pris på, og da kan vi fortsette å tilby dere alt vi gjør. Les mer og meld deg inn her!

You must be logged in to post a comment Login