Presentasjon: Wigan Athletic

Oppdatert: 08. August 2016

Etter et overraskende nedrykk i 2014-15, spratt The Latics opp igjen på første forsøk. Men for å overleve i Championship må de stole på en brennhet kulthelt fra EM, samt en urutinert manager i form av en gammel Newcastle-junior. Toon Army Norway gir deg en presentasjon av en av sesongens motstandere hver dag frem til sesongstart. I dag gir vi dere Wigan Athletic.

 

Wigan Athletic Football Club ble stiftet i 1932, men ble ikke med i Football League før i 1978. Klubben holder til i byen Wigan, som ligger i Greater Manchester. Klubbens hjemmebane heter DW Stadium, og kan ta 25,138 tilskuere. Wigans kallenavn er The Latics.

Klubben har vunnet Football League Trophy ved 2 anledninger, 1984-85 og 1998-99, men det er nok seieren over Manchester City i FA-cup-finalen i mai 2013 som er klubbens største bragd. Men dårlige resultater i Premier League samme sesong, førte til at klubben rykket ned fra den engelske toppdivisjonen. De representerte altså England i Europa League som et lag fra nivå to.

Eier Dave Whelan må ta mye av æren for Wigans klatring i ligasystemet de siste 20 årene. Da han kjøpte klubben i februar 1995, sa han at målet var at klubben skulle spille i Premier League. Det målet ble oppnådd i 2005. Whelan skal også ha æren for hjemmebanen til Wigan. Han finansierte nemlig JJB Stadium (opprinnelig oppkalt etter hans selskap JJB Sports, men endret navnet til sitt nye selskap DW Sports Fitness etter at han solgte seg ut av JJB).

I mars 2015 ga Whelan seg som styreformann i klubben, men ansatte barnebarnet sitt i stedet. David Sharpe var bare 23 år da han fikk jobben, noe som gjorde han til en av de yngste sjefene i verden for en fotballklubb.

 

Sesongen 2015-16

Etter at Malky Mackay fikk sparken på slutten av sesongen 2015-16, ble den gamle skotske midtstopperen Gary Caldwell ansatt ut sesongen. Til tross for at han ikke klarte å redde Wigan fra nedrykk til League One, fikk han fortsette også forrige sesong.

Og sesongen i League One ble vel slik de fleste trodde. Litt trå start, med 6-6-3 på de første 15 kampene, og en 5. plass. Men de siste 31 serierunde var de aldri dårligere enn 6. plass. Maskineriet Wigan Athletic begynte for alvor å virke etter hjemmetapet mot Blackpool 12. desember, og etter det spilte de 20 kamper uten tap. 13 seire og 7 uavgjorte fra 19. desember til 9. april, gjorde at de vant League One til tross for 2-1-2 på de siste 5 kampene. Der de andre lagene som jaget opprykk tapte kamper, klarte Wigan i hvert fall å skrape med seg uavgjorte kamper. Av alle lagene var det kun Burton Albion som vant flere, og Wigan hadde også nest flest uavgjorte kamper. De var også det eneste laget som holdt seg under tosifret antall tap. Når man da plusser på at de scoret flest mål (delt med Peterborough United), og kun 2 lag slipper inn mindre mål, har du en god oppskrift på opprykk.

En stor grunn til suksessen må nok være en spiss som var i fyr og flamme forrige sesong.

 

Manageren

Gary Caldwell startet ungdomskarrieren i skotske Celtic, før han og storebroren Steven dro sørover til Newcastle United. Av de to var det kun eldstemann som fikk ligakamper for The Magpies.

Gary Caldwell var stort sett på utlån i den tiden han var på Tyneside. Sesongen 2001-02 var han på lån hos Darlington og Hibernian, mens sesongen etter var han hos Coventry City og Derby County.

Etter at han ble sluppet løs av Newcastle, signerte han for Hibernian, før turen gikk til Celtic. I 2010 signerte han for Wigan Athletic, hvor han spilte 102 kamper og scoret 6 mål. Han ble også kaptein for klubben i sesongen 2010-11, og var en veldig viktig brikke i laget som såvidt unngikk nedrykk.

Hans stolteste øyeblikk var sannsynligvis da han som Wigan-kaptein løftet trofeet i Fa-cupen, til tross for at han aldri spilte et eneste minutt i turneringen det året. Først og fremst fordi han var skadet de fem første kampene, men han satt på benken i semifinalen og finalen. ”Den letteste cupen jeg noen gang har vunnet” uttalte han.

Skotten la opp i februar 2015 etter at han ikke klarte å riste av seg en hofteskade, og ble dermed trener i akademiet på heltid. Han fikk som nevnt ansvaret for a-laget etter sparkingen av Mackay i april 2015 med 5 kamper igjen, og den unge styreformannen David Sharpe lot Caldwell få styre skuta i League One også.

Det endte som sagt med opprykk, og han fikk månedens manager i League One i februar, samt årets manager i samme divisjon etter sesongen.

Så blir det spennende å se kommende sesong, om Caldwell var heldig som hadde et veldig godt lag i en dårligere divisjon, eller om han viser seg som en god manager også i Championship. Uansett er han nok avhengig av at fjorårets toppscorer fortsetter å være ”on fire”.

 

Spillerne

For William Donald Grigg var ekstremt viktig for Wigan Athletic i League One. Han viste at han hadde nivået inne fra tiden på lån i MK Dons i sesongen 2014-15, og det var nok derfor Wigan kjøpte den nord-irske spissen i fjor sommer fra Brentford. 20 mål på 45 kamper var et sterkt bidrag til opprykket for MK Dons, og det var tydeligvis bra nok for Caldwell og Wigan. £1 million kostet spissen, og ingen i Wigan angrer på det i etterkant. Med 25 mål på 40 ligakamper for The Latics i fjor, ga det en fin avkastning på toppscoreren i League One. Will Grigg var også med i Nord-Irlands EM-tropp, men fikk ikke spille et eneste minutt. Men supporter-sangen ”Will Grigg’s on fire” slo virkelig an i Frankrike, og han ble en kulthelt i sommerens mesterskap.

25-åringen har virkelig bevist at han kan score mål på nivå 3 i England, men har ingen erfaring fra nivå 2. Men hvis Wigan fortsetter å gi han ballen i gode posisjoner, bør han kunne score en del mål i Championship også.

Michael Jacobs er også en spiller å se litt opp for. Vingen scoret 10 mål på 35 ligakamper, og ga 7 målgivende pasninger. På den andre vingen har de nederlandske Yanic Wildschut som ble kjøpt fra Middlesbrough i januar, etter å ha vært på lån i Wigan siden oktober. Han scoret 6 mål, og ble assist-kongen i klubben med sine 9 målgivende pasninger.

Forrige sesong hadde Wigan også en del lånespillere. De lånte blant annet Haris Vuckic fra Newcastle. Den slovenske midtbanespilleren var en gang et meget lovende talent, men har fått mye av karrieren ødelagt av skader. Han spilte totalt 17 kamper (6 fra start) for The Latics, og scoret 2 mål.

Også Francisco Junior ble leid inn. Han kom på lån fra Everton første halvdel av sesongen, og spiller i dag for Strømsgodset i Tippeligaen.

 

Vi ser at du er interessert i Newcastle og jobben vi gjør for norske supportere. Hvorfor ikke gjøre som 350 andre – meld deg inn og bli med på supporterlaget? Det ville vi satt pris på, og da kan vi fortsette å tilby dere alt vi gjør. Les mer og meld deg inn her!

 

You must be logged in to post a comment Login