Presentasjon: Reading

Oppdatert: 31. July 2016

Med en manager som vant blant annet både Premier League og Champions League som spiller, håper The Royals at laget klarer å få en høyere plassering enn hva fjoråret ga. Toon Army Norway gir deg en presentasjon av en av sesongens motstandere hver dag frem til sesongstart. I dag gir vi dere Reading.

 

Reading Football Club ble stiftet i 1871, og er dermed den tredje eldste klubben i årets Championship. Kallenavnet til klubben er ”The Royals”, og de spiller sine hjemmekamper på Madejski Stadium, og har en kapasitet på 24,224. De holder til i byen Reading, som ligger i Berkshire.

Klubbens rivaler er Oxford United, Swindon Town og delvis Aldershot Town, men på grunn av at de har vært i forskjellige divisjoner i ganske lang tid nå, er ikke rivaliseringen så intens.

Reading har aldri vunnet noen titler, men innehar rekorden for flest poeng på en sesong i Championship. 106 poeng klarte de å samle sammen i sesongen 2005-06. Newcastle prøvde seg på den rekorden forrige gang de var nede, men kom til kort med sine 102 poeng.

Verdt å merke seg, er også at Reading i 1999 hadde en undersøkelse for å kåre klubbens beste spiller gjennom tidene. På delt tredjeplass på den listen finner vi keeperne Steve Death og Shaka Hislop. Sistnevnte signerte for Newcastle United sommeren 1995, og var en viktig del av Newcastle-laget som ledet Premier League med 12 poeng i januar 1996.
Shaka Hislop ble også med nesten 50% av stemmene kåret til tidenes beste keeper i klubben, foran Steve Death og Marcus Hahnemann.

 

Sesongen 2015-16

Steve Clark ledet The Royals i starten av forrige sesong. På sitt beste lå de en runde på 2.plass, men under den tidligere Newcastle-assistenten lå de rundt playoff-plass. Steve Clark fikk sparken 4. desember, etter et tap hjemme mot QPR i 19. serierunde. Men hele november og desember var katastrofal for Reading. 6-5-3 i perioden august – oktober var bra nok til en 7.plass i det de gikk inn i november. Men 2-1-7 er ikke bra nok over to måneder hvis du sikter mot opprykk. Mange skylder på Steve Clarks flørting med den ledige jobben i Fulham som grunnen til at det gikk dårlig med Reading etter hvert.

Martin Kuhl fikk to kamper som caretaker, begge endte med tap.

17. desember kom Brian McDermott inn som ny manager, på dagen nøyaktig 6 år etter han ble gitt ansvaret for a-laget til Reading for første gang. Forrige gang var han i klubben i 3 år.

Riktignok ble det seier i McDermotts første kamp som sjef, men man måtte bytte kalender fra 2015 til 2016 før den nye manageren fikk ordentlig sving på laget.
Eller, det er vel kanskje å ta i. Kun et tap i januar av fire kamper må ha vært godkjent av fansen, og kun et tap av 5 kamper i februar. Men de siste 12 kampene (inkludert en utsatt kamp) endte med 8 tap. 8 poeng på 12 kamper er ikke bra nok for Sir John Madejski og resten av styret, og McDermott måtte dermed forlate Madejski Stadium for andre gang i karrieren.
Reading tar en sjans på en urutinert manager nå i sommer.

 

Manageren

Mange vil nok dra kjensel på Readings nye manager. Selv om det er hans første jobb som manager, har Jaap Stam massevis erfaring som spiller han kan dra nytte av.
Som en sterk bidragsyter til blant annet Manchester Uniteds Treble i 1999, er nok Jaap Stam en manager som vil få respekt fra spillerne.

Av trenererfaring har Jakob Stam vært caretaker i FC Zwolle, før han ble assistent i samme klubb. Stam var også assistent-trener for Ajax i 2013-14, samtidig som han hadde ansvaret for den defensive treningen i klubben. I perioden 2014-16 var han assistent-trener i Jong Ajax, ungdomslaget til Amsterdam-klubben.

 

Spillerne

52 ligamål, og 15 målscorere. Nick Blackman sto for 11 av de (13 mål totalt), men forlot klubben til fordel for Derby County tidlig i januarvinduet i år. Den spilleren som scoret flest mål for Reading i fjor, og fortsatt spiller i klubben, er amerikanske Danny Williams. Den tyskfødte spissen kan ikke anklages for å være en måltyv, og det må sies at det ser ut som om Reading har lite mål i laget slik det ser ut nå. Mange av de som scoret flest mål i fjor er enten solgt, eller så var de innlånt.

En som fikk mye oppmerksomhet under sommerens EM, Hal Robson-Kanu (5 mål), fikk ikke fornyet kontrakten sin i sommer. Matej Vydra (9 mål totalt), Orlando Sá (5 mål), Lucas Piazon (5 mål) og Ola John (4 mål) var alle innleid forrige sesong. Det betyr at av de 8 øverste på toppscorerlisten til Reading i fjor, er det kun 2 som er igjen i klubben. 41 av de 70 målene laget scoret i fjor, er altså borte. Det må adresseres.

Årets spiller forrige sesong er også en gammel kjenning for oss nordmenn. Keeperen Ali Al-Habsi spilte i Norge og Lyn fra 2003-2006, og har vært i England i over 10 år nå. Han spilte 32 av ligakampene i fjor, og supportene ble såpass imponert at han fikk prisen for årets spiller.

Ellers må backen Chris Gunter og midtbanespilleren Oliver Norwood nevnes. De spilte henholdsvis 52 og 50 kamper for Reading forrige sesong, og begge spilte alle sine lands kamper i sommerens EM. Gunters Wales var en av de større overraskelsene i Frankrike, men også Norwoods Nord-Irland overrasket alle med å gå videre fra gruppespillet. Og disse to Reading-spillerne var altså ganske så delaktige.

 

Vi ser at du er interessert i Newcastle og jobben vi gjør for norske supportere. Hvorfor ikke gjøre som 350 andre – meld deg inn og bli med på supporterlaget? Det ville vi satt pris på, og da kan vi fortsette å tilby dere alt vi gjør. Les mer og meld deg inn her!

You must be logged in to post a comment Login