Presentasjon: Huddersfield Town

Oppdatert: 24. July 2016

Huddersfield Town går inn i sin 5. strake sesong i Championship. The Terriers har kjempet i bunnen av tabellen alle sesongene, men kanskje snur det i år? Toon Army Norway gir deg en presentasjon av en av sesongens motstandere hver dag frem til sesongstart. I dag gir vi dere sesongens første motstander på St. James’ Park, Huddersfield Town.

 

 

Huddersfield Town Association Football Club ble grunnlagt i 1908, og valgt inn i The Football League i 1910. De spiller sine hjemmekamper på John Smith’s Stadium med en kapasitet på 24,500. Klubben går under kallenavnet ”The Terriers”.

Huddersfield Town er en klubb som hadde sin hittil største periode på 1920-tallet, og delvis 30-tallet. De vant det som i dag kjennes som Premier League tre ganger på rad; 1923-24, 1924-25 og 1925-26. De ble dermed det første laget som vant tre ligatitler på rad, en rekord som kun har blitt utlignet, men ikke slåt. I samme periode ble det også 3 andreplasser og 2 tredjeplasser i samme divisjon, samt triumf i FA-cupen i 1922.
De vant også FA Charity Shield i 1922, og skulle også ha spilt om det trofeet flere ganger. Men fra 1923 til 1926 ble Charity Shield brukt som en kamp mellom de 11 beste amatørene og profesjonelle fotballspillerne i England. Faktisk skulle Charity Shield-kampen i 1924 vært spilt mellom Huddersfield Town og Newcastle United, men den ble altså ikke noe av. Så begge klubbene står med kun en seier hver i turneringen.

Klubbens største rival er Leeds United. Huddersfield har den beste statistikken i møtene mellom disse to klubbene, med 25 serie av 61 mulige. Leeds har vunnet 19, og 17 kamper har endt uavgjort.

Også Barnsley ansees som en rival, men i mindre grad enn Leeds.

Fra 2012 til 2015 prydet den svenske cider-produsentet Rekordelig hjemmedraktene til The Terriers, og cideren ble solgt på hjemmekampene på John Smith’s Stadium.

 

Sesongen 2015-16

I likhet med de tre foregående sesongene, var også fjoråret en kamp mot nedrykk for Huddersfield. Manager Chris Powell hadde hatt jobben i 1 år, 2 måneder og en dag før han fikk sparken 4. november. 15 runder inn i den nye sesongen var det stopp, og det var kanskje ikke en voldsom overraskelse. 15 poeng på 15 kamper var ikke bra nok, og inn kom David Wagner. Den tysk-amerikanske manageren ble ansatt 9 november, og var dermed klubbens første manager som var født utenfor de britiske øyer.

Wagner fikk litt skikk på laget etter noen kamper, og skrapte sammen 17 poeng på sine første 11 kamper.

Men ny-manager-effekten varer ikke evig, og selv om han holdt det verste nedrykksspøkelset unna, endte de på en 19. plass med 51 poeng. 3 plasser lengre ned på tabellen enn året før.

Huddersfield scoret 59 mål i ligaen, mens de slapp inn 70. Det i seg selv var en bitteliten forbedring fra 58-75 året før, men de endte opp med 4 poeng mindre.

 

Manageren

Tyskfødte David Wagner spilte hele sin fotballkarriere i Tyskland, men valgte å representere det amerikanske landslaget. Han fikk 8 landskamper, og de mest kjente klubbene han representerte var Mainz 05 og Schalke 04.

Wagners managerkarriere startet i Borussia Dortmund II, hvor han var i drøyt 4 år. Han forlot klubben en snau måned etter at Jürgen Klopp ble ansatt i Liverpool, noe som fikk mange til å tro at han skulle følge etter tyskeren til England. Selv om det på sett og vis stemte, ville Wagner prøve seg selv som manager, og ikke bli med i trenerteamet på Merseyside.

Han har ledet Huddersfield Town i 32 kamper, noe som har resultert i 10-7-15, og en seiersprosent på 31.3%.
Kanskje økes den prosentandelen kommende sesong?

 

Spillerne

Nahki Wells fra Bermuda er Huddersfields viktigste spiller, i hvert fall offensivt. Spissen har blitt toppscorer de to siste sesongene med 14 og 18 mål totalt.

Bermudas stjernespiller kunne signert for nederlandske Ajax etter et vellykket prøvespill som tenåring, men valgte å takke nei.

Han kom til England i januar 2011 etter å ha vært på prøvespill hos Carlisle. Der fikk han en kontrakt som strakte seg til etter sesongen. Kontrakten hos Carlisle ble ikke fornyet, og han fikk bare 3 kamper for klubben. Turen gikk så til Bradford, på nok et prøvespill. De tok sjansen på unggutten, og de fikk betalt. 42 mål på 91 kamper for Bradford, og bidro ganske sterkt til at Bradford kunne løfte trofeet i playoff-finalen fra League Two i 2012-13.

10. januar 2014 ble Wells klar for Huddersfield Town, først på en utlånsavtale som strakte seg kun til neste kamp. Dette var kun for å få handelen i boks tidsnok til at han kunne registreres til neste kamp, og dermed kjøpe seg litt tid med den permanente avtalen. Utlånet må allikevel sies å være et smart trekk, da han ble matchvinner som innbytter dagen etter.

Huddersfield Town har vært aktive i sommer. Da de solgte førstekeeper Alex Smithies i fjor sommer til QPR, leide de inn Jed Steer fra Aston Villa. Totalt tre låneavtaler ble det på den unge keepere, grunnet maksimallengde på såkalte kriselån som The Football League tidligere hadde anledning til å gjøre utenfor de offisielle overgangsvinduene. Denne muligheten er nå fjernet av FIFA.
Men i stedet for å kjøpe en ny keeper i sommer, har de gjort nok et lån på keeperplassen. Wagner har nok brukt sitt vennskap med Liverpools Jürgen Klopp til å få inn Danny Ward på midlertidig basis. Ward skal visstnok være høy ansett på Anfield, og Klopp håper at utlånet til Huddersfield vil gi han mye god erfaring.

Og kontaktene fra Tyskland har tydeligvis vært viktige for Wagner i sommer. Christopher Schindler ble kjøpt fra 1860 München, Michael Hefele fra Dynamo Dresden, Chris Loewe fra Kaiserslautern (lån) og Elias Kachunga fra Ingolstadt. Loewe kjenner Wagner fra tiden sammen i Borussia Dortmund, det samme gjør Jon Stankovic.

Så det er tydelig at den relativt uerfarne David Wagner ønsker kjente fjes å stole på kommende sesong. Og det kan være smart, når man prøver å fikse hullene i skipet.

 

Vi ser at du er interessert i Newcastle og jobben vi gjør for norske supportere. Hvorfor ikke gjøre som 350 andre – meld deg inn og bli med på supporterlaget? Det ville vi satt pris på, og da kan vi fortsette å tilby dere alt vi gjør. Les mer og meld deg inn her!

You must be logged in to post a comment Login