Presentasjon: Fulham

Oppdatert: 23. July 2016

Fulham går inn i sin tredje sesong i Championship denne sesongen etter nedrykket i 2013-14, men har kjempet mot nedrykk de to siste årene. Toon Army Norway gir deg en presentasjon av en av sesongens motstandere hver dag frem til sesongstart. I dag gir vi dere sesongens første motstander, Fulham.

 

 

Fulham ble grunnlagt i 1879 som Fulham St. Andrews Football & Cricket Club. Til tross for sin voksne alder som fotballklubb, har de bare tilbragt 25 sesonger i den øverste divisjonen i England.

Fulham har aldri vunnet noen store trofeer, men er tapende finalist i to store turneringer. i 1975 tapte de FA-cup-finalen mot West Ham, da som lag fra tredje nivå. Og i 2010 nådd de helt frem til Europa League-finalen, men tapte 2-1 etter ekstraomgangene i en kamp hvor både Brede Hangeland og Erik Nevland spilte, mens John Arne Riise satt på benken hele kampen.

Fulham spiller sine hjemmekamper på Craven Cottage med plass til 25,700, og har gjort det siden 1896. Derfor har de fått kallenavnet ”The Cottagers”. Craven Cottage var opprinnelig en kongelig jakthytte, og historien går så langt som 300 år tilbake.

Fulham har produsert mange store engelske spillere, hvorav den mest kjente for vår del er Sir Bobby Robson. Geordien fikk tilbud fra Newcastle United, men valgte å starte karrieren i Fulham, hvor han også startet sin managerkarriere.

Sesongen 2015-16

Etter en 17. plass i 2014-15, hadde Fulham et håp om at de skulle høyere på tabellen forrige sesong. Og de fikk en helt middels start. 3-5-4 på de første 12 kampene ga dem en 13. plass. Men Kit Symons holdt ikke lenge i jobben som Fulham-manager. Etter opprinnelig å ha fått jobben på midlertidig basis etter at Felix Magath fikk sparken i september 2014, fikk han den permanent 29. oktober samme år. Men 8. november 2015 var det slutt. Etter snaut 2 måneder med caretakere, kom Slaviša Jokanović inn 30. desember.

Men serberen utgjorde ikke den store forskjellen. Med Kit Symons tok Fulham 1,25 poeng per kamp, mens Jokanović skaffet klubben 1,09 poeng per kamp.

Og for andre sesong på rad, ble det plassering på nedre halvdel for Fulham. Etter en seiersrekke på 3 kamper i løpet av ei uke i april, var det nok mange som regnet Fulham som ute av nedrykkskampen i praksis. Men faktum er at de endte å 20. plass, 11 poeng foran nedrykk. 12 seire, 15 uavgjort og 19 tap var nok for fornyet kontrakt i Championship, men mye av takken må nok sendes i retning toppscorer Ross McCormack. Det skotske målgjøreren scoret utrolige 21 mål for London-klubben, og havnet med det på delt 2. plass på toppscorerlisten i Championship. Og ettersom Fulham scoret 66 ligamål i fjor, vil det si at McCormack da sto for snaut 1/3 av målene.

Manageren

Som nevnt kom Slaviša Jokanović inn som manager 30. desember i fjor. Han hadde stor suksess i sitt hjemland Serbia, som manager for Partizan. Der ble det to doubler. Han har også erfaring fra Thai Premier League, hvor han vant seriegull med Muangthong United i sin eneste sesong.
Men i England er han vel mest kjent som den som førte Watford opp i Premier League. Der ble han ansatt i oktober 2014, på en korttidskontrakt. Han ble som kjent erstattet av Quique Sanchez Flores i fjor sommer. Kort tid etter ble han ansatt i Maccabi Tel Aviv, men valgte å forlate Israel etter kun 6 måneder, til fordel for Fulham og Championship.

Som omtalt tidligere hadde han fattige 1,09 i poengsnitt per kamp i fjor, men han har erfaring fra å vinne ting tidligere, og styret i Fulham ønsker nok at han gjenskaper bragden med Watford fra 2014-15. Men det kommer trolig til å ta litt lenger tid i Fulham, enn det gjorde i Watford.

Spillerne

Når vi skal nevne hvilke spillere man skal se opp for, er det bokstavelig talt umulig å komme utenom Ross McCormack. Han ble nevnt tidligere, men hans bidrag de to siste sesongene for Fulham er ganske store. 21 mål på 45 ligakamper forrige sesong, og 17 mål på 43 ligakamper fra start året før er virkelig godkjent for en spiss på et lag som kjemper mot nedrykk.

Forrige sommervindu må ha vært vondt å bevitne for Fulham-fansen. For et lag som ikke scorer så mange mål (utenom McCormack), må det ha vært smertefullt å se at 26 mål (Hugo Rodallega og Bryan Ruiz solgt, Matt Smith og Cauley Woodrow lånt ut) forsvinne ut. Tar man bort toppscorer McCormacks 19 mål, satt man igjen med 26 mål fra 2014-15. Og de målene ble ikke erstattet.

Men salgene gjorde plass for andre spillere. Blant annet var tenåringen Moussa Dembele strålende. Nei, ikke den samme som spilte for Tottenham, men de har samme navn. Han scoret 15 ligamål, og 17 totalt. Men dessverre har han forlatt klubben til fordel for Celtic i Skottland. Så Fulham må nok handle noen som vet hvor motstanderens mål står i sommer.

 

Vi ser at du er interessert i Newcastle og jobben vi gjør for norske supportere. Hvorfor ikke gjøre som 350 andre – meld deg inn og bli med på supporterlaget? Det ville vi satt pris på, og da kan vi fortsette å tilby dere alt vi gjør. Les mer og meld deg inn her!

You must be logged in to post a comment Login