Presentasjon: Derby County

Oppdatert: 22. July 2016
Derby County er en klubb mange her i Norge forbinder med engelsk toppfotball. De har vært innblandet i opprykkskampen de tre siste sesongene, men det har blitt mye nesten for Derby. Toon Army Norway gir deg en presentasjon av en av sesongens motstandere hver dag frem til sesongstart. I dag gir vi dere The Rams.

 

Klubben

Derby County FC ble grunnlagt i 1884 av William Morley, som en avlegger av Derbyshire County Cricket Club. Fotballklubben har tilbragt alle sine sesonger i de to øverste divisjonene, utenom 4. I 1984-1986 var de nede på nivå 3, og det samme var de i 1955-1957.

Deres hjemmebane er iPro Stadium (Pride Park Stadium), med plass til 33,597 mennesker. Det gjør den til sekstende største fotballstadium i engelsk fotball.

Tiden under legenden Brian Clough må sies å være deres mest suksessfulle, opprykk til First Division (dagens Premier League) i 1968-69, samt ligamester i 1971-72. Men forholdet mellom The Rams og Clough surnet etter hvert, og han sa opp i oktober 1973. Sesongen etter tok de sitt andre og hittil siste seriegull, men det gikk nedover fra der. 10 år etter det siste seriemesterskapet, spilte de på tredje nivå. Klubben har vunnet FA-cupen en gang, den første finalen etter andre verdenskrig (1946).

Det har også vært to nordmenn innom Derby County. Lars Bohinen hadde mest suksess, med sine 56 ligakamper og 1 seriemål. Men også Bjørn Otto Bragstad, som fikk 12 ligakamper, var en tur innom The Rams.

 

Sesongen 2015-16

2 seire på de siste 13 kampene i sesongen 2014-15 førte til en 8. plass, men det var ikke bra nok for styret i Derby County. Steve McClaren måtte dermed pakke sakene sine og dra, uten at det var dårlige nyheter for han. Han fikk en lukrativ avtale i Newcastle United.

Erstatteren Paul Clement kom inn til sin første managerjobb, og skulle styre skuta opp i Premier League. Etter en 3. plass i 13-14, og en skuffende 8. under McClaren, var det ikke tvil om at det var opprykk som var kravet. En litt trå start med 4 uavgjorte og et tap på de første 5, men det tok seg fort opp. På de 10 neste kampene var fasiten 8 seire, og 2 uavgjort. Derby hadde begynt klatringen mot toppen. Ved nyttår lå de på 2. plass med 13-9-2.

Men så kom det er ganske så dårlig periode. 3 tap og 3 uavgjorte på 6 kamper fikk varsellampene til å lyse på iPro Stadium, selv om klubben lå på en 5. plass tidlig i februar. Men tabellplassering til tross, 8. februar bestemte styret i Derby County at nå var det nok. Erstatteren ble Darren Wassall, som tapte sin første kamp hjemme mot MK Dons (som senere rykket ned) 1-0. Poengsnittet dalte med 0,02 poeng per kamp, så spørs om det byttet hadde så mye for seg. Den femteplassen Derby lå på når Clement fikk sparken, lå de på resten av de 16 kampene de spilte, bortsett i fra 2 runder de lå på sjetteplass. Men de endte altså opp på 5.

Noe som resulterte i playoff. Sist Derby var i playoff, var i 2013-14-sesongen, under Steve McClaren som tok over for Nigel Clough i september 2013. Da endte det med finaletap for QPR. Mange håpte de skulle revansjere finaletapet fra den gangen, men det fikk de ikke muligheten til. For med 0-3 hjemme for Hull City i første semifinale, var det ikke mange som øynet håpet. Men i returoppgjøret var det nok mange som fikk troen tilbake. Derby opp i 1-0 etter 7 minutter, og 2-0 etter en selvmål etter 36 minutter. Et mål til, og det kunne ha blitt ekstraomganger. Men det ble det ikke, og Derby-supporterne måtte dra skuffet hjem fra Hull.

 

Manageren

Som nevnt var det Paul Clement som tok over restene etter Steve McClaren i fjor sommer. Mange hadde store forhåpninger til engelskmannen som var assistenten til Carlo Ancelotti i Chelsea, Paris Saint-Germain og Real Madrid. Clement hadde fått mange lovord av Ancelotti på veien, og bestemte seg for å prøve seg som manager etter at duoen fikk sparken i den spanske hovedstaden. Og mange vil nok si at det gikk bra i Derby. 5 tap på sine første 30 ligakamper bør ikke være nok til å få fyken, selv om styret i The Rams så det annerledes.

Inn kom Darren Wassall, han skulle styre skuta ut sesongen. Etter sesongen ble gikk han tilbake til sin gamle rolle som direktør for akademiet, og inn som head-coach kom Nigel Pearson. Nok en mann med Newcastle-bakgrunn. Nigel Pearson var caretaker for Newcastle fra starten på mai 2006, og frem til sesongslutt, etter at Glenn Roeder sa opp. Han var også caretaker for Newcastle etter at Sam Allardyce hadde fått sparken, og ledet klubben til et 6-0 tap borte mot Manchester United. Kevin Keegan ble ansatt før neste kamp.

Kort tid Keegan ble ansatt, bestemte Pearson seg for å forlate klubben. Og tok da over Southampton. Han reddet Southampton fra nedrykk til League One, på bekostning av Leicester City. Ironisk nok ble han manager for revene den sommeren.
På sine 2 år i Leicester, førte han de tilbake til Championship på første forsøk. Så et drøyt år i Hull pga problemer med styret i Leicester, før han gikk tilbake til fjorårets seriemester i november 2011. Første sesong ble det en 9. plass, så en 6. plass med tap i en høydramatisk semi-finale mot Watford, før det ble 1. plass i 2013-14.
Til tross for at han holdt klubben i Premier League første sesongen, fikk han sparken i fjor sommer.

Så Pearson er absolutt en manager med erfaring, men han er også beskyldt for å hard mot spillerne sine. Kanskje er det jernhånden som trengs i Derby for å løfte dem opp til Premier League? Pearson har hvertfall erfaring i opprykkskamper også, så spørs det hvordan Derby blir under vår tidligere assistent.

 

Spillerne

En som er viktig for Pearson å få med seg videre, er spissen Chris Martin. Han ble toppscorer i fjor med 15 mål, og har scoret 52 mål på 121 kamper for Derby. Martin fikk også med seg 10 assist forrige sesong, så han er en viktig spiller for The Rams. Også vingen Tom Ince er en å holde oppe for. Signert fra Hull i fjor sommer, har lenge vært et stort talent. Men er nødt til å ta litt mer ansvar hvis Derby skal ha håp om opprykk. Men forrige sesong noterte han seg for 12 scoringer, og 8 assist. Solid bidrag fra Paul Inces sønn. Med sine 66 scoringer, viste Derby i fjor at de har flere strenger å spille på hva gjelder bidrag i målprotokollen og assist. Johnny Russell fikk også med seg 10 scoringer, og 8 assist. Den trioen er det viktig for Pearson å få i form til sesongstart.

En annen spiller Derby-fansen håper å få i form, er stortalentet Will Hughes. Han skadet det fremre korsbåndet i et kne i serieåpningen mot Bolton, og var ute helt til april i år. Stort slag for både spiller og klubb, men vi kan nok regne med å se en revansjelysten blond unggutt denne sesongen.

You must be logged in to post a comment Login