Presentasjon: Cardiff City

Oppdatert: 21. July 2016

Cardiff City er en klubb vi i Norge kjenner ganske godt til. Det har vært både norsk trener og norske spillere innom klubben, samt at Cardiff fikk mye spalteplass i norske aviser etter at Vincent Tan kom inn som eier. Toon Army Norway gir deg en presentasjon av en av sesongens motstandere hver dag frem til sesongstart. I dag er det tid for en klubb fra Wales.

 

Klubben

Cardiff City Football Club, eller Clwb Pêl-droed Dinas Caaerdydd som den heter på walisisk, ble stiftet i 1899 som Riverside AFC. De spiller sine hjemmekamper på Cardiff City Stadium, som rommer 33,280 tilskuere. Klubben største triumf kom i sesongen 1926-27, da de vant den engelske FA-cupen. Pr. dags dato er de fortsatt den eneste klubben utenfor England som har gått helt til topps i denne prestisjetunge turneringen.

Klubbens kallenavn er The Bluebirds, og har vært det siden 1908. Bortsett fra et lite unntak. For i mai 2010 ble Vincent Tan eier av Cardiff City, etter at et malaysisk konsortium ledet av Tan kjøpte 30% av aksjene i klubbene. To år senere lovde samme konsortium at de skulle investere £100 millioner i utbyggelse av stadion og bygge nytt treningsanlegg. Men da kun på den betingelsen at de fikk lov til å endre klubben ”fra blå til rød”. Det er vel relativt unødvendig å si at dette satte sinne i kok hos fansen i den walisiske klubben.
Vi kan jo bare tenke oss hva som hadde skjedd hvis Mike Ashley hadde gjort det samme.

Planene om utbyggingen ble droppet, men ikke planene om endring av klubben. I juni 2012 ble endringene iverksatt, og logoen ble endret fra å inneholde en blå svale, til en rød drage, samt at hjemmedraktene ble endret fra blå til rød. Disse endringene skulle visstnok gjøre klubben mer suksessfull, og populær i Asia.

Men fansen ga seg ikke, og protestene ballet på seg. Og de virket. 9. januar 2015 ble det bestemt at Cardiff igjen skulle bruke de blå draktene som hjemmedrakter, og de ble brukt i hjemmekampen mot Fulham 10. januar, en kamp de vant 1-0. Men det var nok kampen før det som var viktigst for supporterne. De vant kampen mot eierne.

 

Sesongen 2015-16

Ole Gunnar Solskjær klarte ikke å redde klubben fra nedrykk i 2013-14, men fikk fortsette som manager ved starten av 2014-15. Det varte bare i 7 serierunder, og han fikk fyken etter 0-1 hjemme mot Middlesbrough. Den sesongen endte med en beskjeden 11. plass, og med Kenwyne Jones som klubbens toppscorer med 11 ligamål.

Forrige sesong var derimot litt bedre. Etter en god start på sesongen, lå de på 2. plass etter 6 serierunder. Men The Bluebirds fant aldri helt formen, og klarte på sitt beste kun 6 kamper uten tap (3 perioder). De lå rundt 7.-9. plass stort sett hele sesongen, og passende nok endte de på 8. plass. De var kun 6 poeng bak Sheff Wed som tok den siste playoff-plassen på 6.plass, men var ganske langt bak i form av målforskjell også.

Cardiff var ikke et lag som scoret mange mål forrige sesong, med sine 56 scoringer. Men de slapp ikke inn fryktelig mange heller. De slapp inn 51 mål.
Heller ikke noe cupeventyr å holde seg fast til ble det, med exit i andre runde i ligacupen, og tredje runde i FA-cupen. Anthony Pilkington ble toppscorer med kun 9 mål.

 

Manageren

Solskjærs etterfølger i Wales ble Russel Slade. Han ledet også klubben forrige sesong, men 6. mai i år ble han fjernet fra sin posisjon i klubben. Han ble i stedet ansatt som sportsdirektør i klubben. Han ledet klubben i sesongens siste kamp, som endte med uavgjort hjemme mot Birmingham City. Slade trakk seg som sportsdirektør etter kun to uker i jobben.

Inn som head-coach kom Paul Trollope. Den gamle midtbanespilleren med fartstid i blant annet Derby, Fulham og Crystal Palace, tar dermed på seg sin første manager-jobb siden han forlot Bristol Rovers for seks år siden. I Rovers vant han playoff-finalen i mai 2007.

Blandet hell i League One får man til å lure på om han er en mann som skal løfte Cardiff videre, men vi får se hva Cardiff har på lager denne sesongen.

 

Spillere

Store mengder spiller har kommet og gått under Vincent Tans regime i Wales. Norge var en liten periode representert med 3 spillere i klubbe, Mats Møller Dæhli, Jo Inge Berget og Magnus Wolff Eikrem. Alle de tre forlot klubben sommeren 2014.

Av de som er igjen, og gjorde et godt inntrykk forrige sesong, må midtbanespilleren Joe Ralls nevnes. I en alder av 22 år har han allerede 85 kamper og 4 mål for Cardiff. De fleste av de kampene har kommet de to siste sesongene, under Russel Slade. Han ble også kåret til årets unge spiller i Cardiff City forrige sesong. Den unge engelskmannen brukes ofte ute på venstresiden av midtbanen.

Ellers er det også verdt å merke seg at kapteinen på et av EMs største overraskelseslag er en Bluebird. Aron Gunnarsson, som spilte godt for Island i sommerens mesterskap, er en trofast tjener i Cardiff. Vært i klubben siden 2011, og fått med seg 183 kamper. Det er en mann som man gjerne vil ha med seg i krigen i Championship.

Vår egen Sammy Ameobi spilte også i Cardiff forrige sesong. Det ble 36 kamper i ligaen for vingen, men bare 8 starter.

You must be logged in to post a comment Login