Presentasjon: Burton Albion

Oppdatert: 20. July 2016

Her kommer en debutant i Championship. Burton Albion er en ung klubb, men har hatt en morsom utvikling på meget kort tid.  Toon Army Norway gir deg en presentasjon av en av sesongens motstandere hver dag frem til sesongstart. I dag gir vi dere Brewers.

Klubben

I en liga med mange gamle travere i engelsk fotball, kommer unge Burton Albion fra Burton upon Trent inn som et friskt pust. The Brewers ble grunnlagt i 1950, og er med det kun er av tre klubber som ble grunnlagt etter første verdenskrig. Faktisk er Burton den eneste klubben i Championship som er grunnlagt etter andre verdenskrig.

Sin første sesong spilte de i 1950-51, og den ble tilbragt i Birmingham & district league. Lite visste de på den tiden hva som skulle skje snaut 60 år etterpå. For i 2009-10 debuterte de i det som kalles Football League, i Football League Two (nivå 4). Hvor alle klubbene er profesjonelle, og har spillere ansatt på heltid. Og klubben har kun en sesong i League One, og det var i fjor.

I en fotballverden hvor det meste handler om penger og hvor mange fort kan bruke penger de ikke har, kan man trygt si at Burton Albion er et eksempel på det motsatte. Der Gareth Bales overgang til Real Madrid står som verdens dyreste på £85,1 millioner, blekner overgangsrekorden til Burton Albion. Før sommerens vindu, var den rekorden på £200,000. Og allikevel klarte den lille klubben å rykke opp til Championship i fjor.

Det skal sies at den rekorden røk nå i sommer, da Kyle McFadzean ble hentet fra Milton Keynes Dons for en ikke oppgitt rekord. Den rekorden ble igjen slått 15. juli, da klubben signerte Jackson Irvine fra Ross County i Skottland. Prisen ble ikke oppgitt her heller, men klubben uttalte selv at det var en ny overgangsrekord. Uansett står det respekt av den klatringen Burton har hatt, med tanke på midlene som er brukt.

Klubben spiller sine hjemmekamper på Pirelli Stadium, som tar inn 6,912 tilskuere. Kallenavnet Brewers kommer fra at byen Burton har en unik posisjon i bryggingens historie i Storbritannia, og sto en periode for 25% av all ølbrygging i UK.

Rivalene til Burton er forholdsvis mange, men en god del av de stammer fra tiden utenfor Football League. Men etter ankomsten i de profesjonelles verden, har det oppstått rivaliseringer med Port Vale, Crewe Alexandra, Notts County og Chesterfield. Men det har også oppstått en stor, vennskapelig rivalisering med Derby County. En del grunnen til det, ligger i at de i lang tid delte samme fanbase. Men også at manageren Nigel Clough (sønnen til legenden Brian Clough) gikk fra Burton til Derby i 2009, spiller en stor rolle i rivaliseringen, samt at mange gamle Derby-spillere gikk til Burton under Paul Peschisolido som manager.

Sesongen 2015-16

Det ble nevnt tidligere, men Burton debuterer i Championship kommende sesong. De endte nemlig på 2.plass i League One forrige sesong, debutsesongen på det nivået. Faktisk er dette bare deres åttende sesong i The Football League, etter kun 7 sesonger i Football Conference (den laveste landsdekkende divisjonen).

Men forrige sesong endte altså med en enorm jubel, og opprykk til Championship. De kom på andreplass, 2 poeng bak vinneren Wigan Athletic og 1 poeng foran Walsall som måtte ut i playoff. Fasiten etter 46 kamper viste 25 seire, 10 uavgjort og 11 tap. Egentlig burde 11 tap ikke være nok til direkte opprykk, men med flest seire i divisjonen, klarte de å ro seg inn allikevel. Men det er den defensive organiseringen som var nøkkelen bak suksessen i Burton i fjor. De slapp kun inn 37 mål forrige sesong, og det var nok til at de rykket opp med fattige 57 scoringer. Til sammenligning scoret Shrewsbury Town 58 mål, og havnet på plassen over nedrykk.

Manageren

Som så mange andre klubber i årets Championship, skiftet også Brewers manager forrige sesong. Den gamle spissen Jimmy Floyd Hasselbaink kom til klubben i november 2014, fra Royal Antwerpen i Belgisk andredivisjon.

Men oppholdet i Burton skulle vare kun et drøyt år. For gode resultater i debutsesongen i League One ble lagt merke til, og i desember ble Hasselbaink annonsert som ny manager i Queens Park Rangers.

Erstatteren ble Nigel Clough, som kom tilbake til sin andre periode i klubben. Sønnen til Brian Clough var spillende manager for Burton Albion fra 1998-2008, med stor suksess. Selv om han ikke spilte så mye etter starten på sesongen 2005-06, fikk han sin siste kamp i februar 2008. Den siste sesongen (totalt 11), var han kun manager.
Under den første perioden med Clough jr., ble det 2 opprykk, men Nigel Clough forsvant til Derby midtveis i den siste opprykksesongen. Selv om han reddet Derby fra nedrykk etter at han kom inn i januar 2009, ble ikke oppholdet i klubben noen stor suksess. Kjemping mot nedrykk, og plasseringer på nedre halvdel var alt han klarte på over 4,5 år.

En god periode i Sheffield United på snaut to år fulgte kort tid etter at han fikk sparken i Derby, men der ble kontrakten avsluttet et år før tiden.

Nigel Clough ble ansatt som manager i Burton for andre gang i karrieren i desember 2015, og fullførte den flotte jobben nederlandske Hasselbaink hadde startet.

Spillere

Burton Albions stall er for meg ganske så ukjent. Men fjorårets toppscorer Lucas Akins er en som nok håper på å bygge videre på fjorårets sesong. Han endte opp med 12 mål, noe som ikke er veldig mye for et lag som rykker direkte opp. Men så scoret også Burton veldig lite mål. Han er, i likhet med klubben, uprøvd på dette nivået, så vanskelig å sette noen forventninger til Akins. Men Brewers er avhengig av en god sesong fra 27-åringen.

Årets spiller forrige sesong ble spissen Stuart Beavon. 32-åringen har heller ikke erfaring fra nest øverste nivå i England, men har bevist at han kan score mål i sine tidligere klubber. I tillegg markerte han seg for nest flest assist i klubben forrige sesong.
Spilleren med flest assist og nest flest scoringer, heter Mark Duffy. 8 scoringer, og 9 assist ble fasiten for spilleren som var på utlån fra Birmingham City. Vingens kontrakt med Birmingham gikk ut i sommer, og det var en del som trodde han ville signere en permanent kontrakt med Nigel Cloughs lag. Men turen gikk til Sheffield United.

Men Clough vet at det trengs forsterkninger til for å unngå nedrykk til League One. Pr. 18. juli har Burton signert 2 spillere permanent i Kyle McFadzen fra MK Dons og Jackson Irvine fra Ross County, og de har lånt inn Chris O’Grady fra Brighton & Hove Albion. Fra før har den rutinerte keeperen Stephen Bywater og toppscoreren Lucas Akins signert nye avtaler.

 

Vi ser at du er interessert i Newcastle og jobben vi gjør for norske supportere. Hvorfor ikke gjøre som 350 andre – meld deg inn og bli med på supporterlaget? Det ville vi satt pris på, og da kan vi fortsette å tilby dere alt vi gjør. Les mer og meld deg inn her!

You must be logged in to post a comment Login