Presentasjon: Blackburn Rovers

Oppdatert: 16. July 2016

En relativt populær klubb i Norge, noe som kan komme av at det har vært en del norske spillere innom klubben. Rovers var den andre klubben i historien som vant Premier League, men har vært i Championship siden nedrykket i sesongen 2011-12. Toon Army Norway gir deg en presentasjon av en av sesongens motstandere hver dag frem til sesongstart. I dag er det Lancashire-klubben Blackburn Rovers som står for tur.

 

Klubben

Blackburn Rovers ble stiftet i 1875, og var også en av klubbene som grunnla The Football League i 1888. De er også kun en av tre klubben som var med å grunnlegge både The Football League og Premier League (de andre to er Aston Villa og Everton). Hjemmebanen er Ewood Park, med en kapasitet på 31,367, og ble først tatt i bruk av Blackburn i 1890. Klubben vant Premier League i 1994-95, ligaens tredje sesong etter oppstarten, og fikk god hjelp av en ikke ukjent herremann ved navn Alan Shearer. Newcastle-legenden spilte 138 kamper for Blackburn, og noterte seg for 112 scoringer.

Som nevnt har flere nordmenn spilt for klubben. Den med mest suksess var Henning Berg, som var med når klubben vant Premier League. Han ble dermed den første nordmann som ble seriemester i England. Men også Morten Gamst Pedersen, Lars Bohinen, Tore Pedersen, Egil Østenstad, Stig Inge Bjørnebye og Martin Andresen har vært innom The Rovers.

Klubben ble i november 2010 kjøpt opp av det indiske selskapet V H Group, under navnet Venky’s London Limited. Den tidligere Newcastle-sjefen Sam Allardyce fikk fyken, og ble erstattet av førstelagstrener Steve Kean på en midlertidig basis. I tiden etter oppkjøpet ble det mye styr, og protester. For å oppsummere kort; Venky’s (Balaji Rao og Venkatesh Rao) er svært upopulær i Blackburn, og det er veldig lite som minner om et lag som vant Premier League for 21 år siden. Mange mener også at klubben ikke kommer noen vei, før de indiske eierne kommer seg bort fra klubben. En klubb som har verre eiere enn vårt Newcastle.

Klubbens motto “Arte et labore” er latinsk, og betyr “av ferdigheter og hard innsats” (“by skill and hard work”).

 

Sesongen 2015-16

Etter en niende plass i ligaen, samt første runde i Ligacupen og sjette runde i FA-cupen i sesongen 2014-15, var det nok ikke mange som forventet så veldig mye mer av ”Rovers” foran fjorårssesongen. De hentet inn 5 spillere, deriblant den gamle Newcastle-spilleren Danny Guthrie på free transfer, og 3 stk på lån. Ingen av de 8 kan vel sies å ha vært noen store suksesser. 4 av de 8 var spisser, som ga 3 mål på 59 kamper seg i mellom.

Og da var det nok vondt for fansen å se både Rudy Gestede og norske Joshua King blant de mange som forlot klubben.
Og det skulle også poengfangsten vise. 6 seire før Fulham ble slått hjemme 16. februar. Og når sesongen var over i mai, viste statistikken 13-16-17, og 46-46 i målforskjell. 12p mindre, og en speilvendt statistikk fra året før. Men når du bruker minimalt med midler på overganger, og selger toppscoreren (Jordan Rhodes, 11 mål på 26 kamper totalt) til Middlesbrough i januarvinduet, blir det tøft å vinne kamper. Leiesoldaten fra Sunderland, Danny Graham, gjorde en brukbar jobb med å erstatte toppscoreren.

Blackburn endte til slutt på en 15.plass, femten poeng over nedrykk.

 

Manageren

Under Venky’s får ikke managerne mulighet til å samle stor ansiennitet i manageryrket. Etter at de sparket Allardyce en måned etter oppkjøpet, har 6 stykker tatt på seg jobben. Blant annet norske Henning Berg prøvde seg som manager i Rovers, men han varte bare i utrolige 57(!) dager.. Bergs arvtaker, Michael Appleton, hadde jobben i snaut 18% lengre tid. Det tok klubben 67 dager å sparke han.

Dagens manager bør få sitte lengre enn begge de to. Owen Coyle ble ansatt 2. juni, etter å ha vært manager hos Houston Dynamo i USA i drøyt 1,5 år. Coyle har erfaring fra Burnley, Bolton og Wigan i Championship, men fikk sparken etter dårlige resultater i begge de to sistnevnte. Burnley førte han til opprykk i 2009. Nedrykk med Bolton fra Premier League i 2012, og det var vel kun Burnley han har gjort en god jobb med i England. Om han er den mannen som kan redde Blackburn fra å falle lenger nedover på tabellen er usikkert, spesielt hvis Venky’s viser like liten interesse for å investere i spillermaterialet.

 

Spillerne

Som nevnt tidligere her, er ikke spillertroppen den beste i Championship. Blackburn scoret kun 46 mål (gjennomsnitt 1 mål pr kamp) i fjor, kom 21 av de fra spillere som ikke lenger er i klubben (enten solgt, eller endt lån). Av de spillerne som er i klubben også neste sesong, var det Shane Duffy som scoret flest ligamål. Midtstopperen Shane Duffy. Det tidligere Everton-talentet endte med 4 mål. Ikke noe dårlig for en forsvarer, men å da ende som de mestscorende av de gjenværende spillerne, bør være bekymringsfullt for Coyle & co.
Enten må fjorårets signering Nathan Delfouneso finne scoringsformen (16 kamper, 2 mål), eller så må de på spissjakt.

Totalt 33 spillere ble brukt i fjor, men kun 7 spillere fikk over 30 kamper i ligaen. Keeper Jason Steele (41 kamper), kaptein og forsvarssklippen Grant Hanley (44 kamper), nevnte stopper Shane Duffy (41 kamper) og vingen Ben Marshall (44 kamper) utgjør ryggraden i klubben, og var de eneste som passerte 40 kamper i Championship.

Som nevnt trengs det noe/mye nytt blod her, men ut ifra historien er det mest sannsynlig lånesigneringer eller free transfers som kommer inn på Ewood Park denne sesongen. Det virker som om det er måten Venky’s gjør overganger på; minst mulig kostnader.

Og sannsynligvis må Coyle på stopperjakt. Newcastle har i de siste ukene vært heftig linket til kapteinen Grant Hanley, som også ønsker en overgang til nord-øst. To bud har blitt avslått, men vi har nok ikke hørt siste del i den saken enda.

 

TROFEER

  • Førstedivisjon/Premier League – 1: 1911-12, 1913-14, 1994-95
  • FA-cupen – 6: 1883-84, 1884-85, 1885-86, 1889-90, 1890-91, 1927-28
  • Ligacupen – 1: 2001-02
  • FA Community Shield – 1: 1912
  • UEFA Intertoto Cup – 1: 2007 (delt vinner)

 

Vi ser at du er interessert i Newcastle og jobben vi gjør for norske supportere. Hvorfor ikke gjøre som 350 andre – meld deg inn og bli med på supporterlaget? Det ville vi satt pris på, og da kan vi fortsette å tilby dere alt vi gjør. Les mer og meld deg inn her!

 

You must be logged in to post a comment Login