Presentasjon: Birmingham City

Oppdatert: 15. July 2016

Nok en jojo-klubb. Vært syv sesonger i Premier League, og i perioden 2005-06 og til 2010-11 rykket de ned 3 ganger, og opp 2 ganger. En klubb som har potensialet til å kjempe i toppen av Championship, men som ikke helt får det til. Toon Army Norway gir deg en presentasjon av en av sesongens motstandere hver dag frem til sesongstart. I dag er det klart for nok et lag fra Birmingham.

 

Klubben

Birmingham City ble grunnlagt i 1875, da som Small Heat Alliance. De har endret navn flere ganger i ettertid, først til Small Heat i 1888, så til Birmingham i 1905. Men det var ikke før i 1943 de skiftet navn til Birmingham City.

Klubben kalles Blues og spiller sine hjemmekamper på St. Andrew’s, som har en kapasitet på 30,016.

Byen Birmingham er Englands nest største, og huser tre lag i de to øverste divisjonene. Oppgjørene mot erkerivalen Aston Villa er nok to datoer alle Birminghamfans har krysset av i kalenderen, mens den andre rivalen West Bromwich Albion spiller kommende sesong i Premier League.

 

Sesongen 2015-16

Forrige sesong var Birminghams femte på rad på nest øverste nivå. De røk i playoff-semifinalen i 2011-12, og holdt på å rykke ned i 2013-14 under ledelse av den gamle Newcastle-helten Lee Clark. De to siste sesongene har de endt på 10. plass, to nesten identiske sesonger med tanke på tabellen.

Fjorårets sesong må ha vært et eneste stort deja vu for fansen. Sesongen endte med 63 poeng, like mange som 14-15. 16 seire, 15 uavgjorte, og 15 tap. Like mange som sesongen før. Eneste forskjellen var i antall scorede og innslupne mål. 53-49 i fjor, mot 54-64 i 14-15.

Ikke noe cupglede ble det heller, da laget røk i 3. runde i begge cupene.

De lå på 6.plass ved månedsskifte januar/februar, men derfra og ut gikk det bare nedover. 3 seire fra februar til mai, førte dem nedover til 10. plass. Deres laveste plassering hele sesongen.

Så blir det spennende å se til neste år. Klarer de å holde koken hele sesongen, eller blir det nok en 10. plass med 63 poeng?

 

Manageren

Birminghams manager heter Gary Rowett, og han har vært i Birmingham siden oktober 2014.

Noen kjenner han kanskje igjen fra sin spillerkarriere som forsvarsspiller i Premier League for Everton, Derby County, Leicester og Charlton, men han spilte også i Football League for blant annet Birmingham.

Som manager har han ikke den helt store erfaringen. Drøye to år i Burton Albion, hvor han førte dem til en 4.plass (semifinaletap i play-off) og en 6.plass (finaletap i play-off), og drøyt et og et halvt år i Birmingham. Da han tok over Birmingham etter Lee Clark som fikk sparken høsten 2014, lå klubben på 21. plass. Når sesongen endte i mai 2015, var fasiten en 10. plass. En bragd han fikk masse skryt for.
Ellers virker Gary Rowett som et relativt ubeskrevet blad når det gjelder managerkarrieren. Med en seiersprosent på 42.5% på sine 226 kamper (39.3% på 84 kamper i Birmingham), vil det bli spennende å se om han øker den neste sesong.

 

Spillerne

Birminghams tropp begynner å dra på årene. Selv om gjennomsnittsalderen i laget er 26,6 år, er mange av nøkkelspillerne rundt 30. Kapteinen er 37 år gamle Paul Robinson. Med over 210 kamper for både Watford og West Bromwich Albion, og over 130 kamper for Birmingham, er backen en rutinert herremann. Både fra spill i Premier League, og i Championship. Han spilte riktignok bare 20 kamper fra start, og fikk 5 innhopp i fjor, men hans rutine i dette laget er sannsynligvis viktig for de yngre spillerne.

Målvakt Thomasz Kuszczak er også rutinert, med sine 34 år. Den tidligere Man Utd-keeperen har over 150 kamper i Championship, og er en viktig brikke i Gary Rowetts lag.

Offensivt må toppscorer Clayton Donaldson nevnes. 11 mål på 38+2 kamper er ikke all verden, men spilleren som spilte sommerens Copa America for Jamaica blir viktig for The Blues hvis de skal havne høyere enn forrige sesong. Men også Donaldson begynner å dra på årene, 32 år er ikke akkurat ungdommelig.

En som ikke er så gammel, men allikevel var god forrige sesong er Jon Toral. Spanjolen på midtbanen spilte 28+8 kamper i fjor, og bidro med 8 mål for Birmingham. Problemet er bare at han var på lån fra Arsenal. En spiller Arsene Wenger sannsynligvis ønsker at skal spille på et høyere nivå neste år, eller hvertfall i en bedre klubb. Han har allerede vært på a-laget i pre-season, så det er vel heller tvilsomt at han fortsetter i Birmingham neste år. Så han må erstattes.

Personlig synes jeg det blir spennende å følge Birmingham på overgangsmarkedet i sommer. Som sagt begynner laget å dra på årene, og det vil nok komme en del utskiftninger i løpet av kort tid.

 

Trofeer

Trofeskapet på St. Andrew’s inneholder ikke veldig mange trofeer, men disse er der:

  • Ligacupen: 1962-63, 2010-11
  • Football League Trophy: 1990-91, 1994-95

 

Vi ser at du er interessert i Newcastle og jobben vi gjør for norske supportere. Hvorfor ikke gjøre som 350 andre – meld deg inn og bli med på supporterlaget? Det ville vi satt pris på, og da kan vi fortsette å tilby dere alt vi gjør. Les mer og meld deg inn her!

You must be logged in to post a comment Login