Presentasjon: Barnsley

Oppdatert: 14. July 2016

Barnsley FC var i Premier League i sesongen 1997-98, deres eneste sesong i den engelske toppdivisjonen, og har etter det vekslet litt på å være i Championship og League One.

Etter å ha vunnet play-off-finalen mot Millwall i slutten av mai, er de nok en gang klar for spill i Championship. Toon Army Norway gir deg en presentasjon av en av sesongens motstandere hver dag frem til sesongstart. I dag gir vi deg Barnsley.

 

Klubben

Barnsley ble grunnlagt i 1887, og spiller sine hjemmekamper på Oakwell Stadium med en kapasitet på 23,009. Klubben holder til i byen med samme navn som klubben, og de største rivalene er Sheffield United, Sheffield Wednesday og Rotherham United.

Som nevnt innledningsvis, har Barnsley bare en sesong i den engelske toppdivisjonen noensinne. Men på nest øverste nivå, dagens Championship, var de faktisk den første klubben til å vinne 1000 kamper. De var også den første til å spille 3000 kamper.

De har tilbragt hele 76 av sine offisielle 107 sesonger på nest øverste nivå. Så etter to sesonger i League One, kan man kanskje si at The Tykes er tilbake der de tilhører.

Sesongen 2015-16

Barnsley har som tidligere nevnt vært litt opp og ned mellom Championship og League One, og spilte i fjor sin andre sesong på rad på Englands tredje nivå etter nedrykket i 2014.

Og hvis man hadde sagt at de hadde en god start på sesongen, hadde det vært reinspikka løgn! 13 tap og 3 uavgjorte på sine første 22 kamper, gjorde at de hadde 21p når League one var halvspilt (den 23. kampen for Barnsley ble utsatt, så de mens resten av ligaen var halvspilt, hadde Barnsley en kamp til gode). Utrolig nok fikk Lee Johnson fortsette som manager, helt til Championship-klubben Bristol City kom snikende. Johnson hadde fått dreisen på sitt unge mannskap, og hadde plutselig 6 seire på rad etter jul.

Men Barnsley så ikke ut til å lide nevneverdig av tapet av Johnson. Etter 22. serierunde ble statistikken snudd totalt på hodet. Som nevnt hadde de 6 seire på rad under Lee Johnson, men også etter at caretakeren Tommy Wright (6. februar til 13. februar, assistentmanager i ettertid) og Paul Heckingbottom (13. februar til dags dato) tok over, fortsatte oppturen. De siste 24 serierundene resulterte i 16 seire, 5 uavgjorte og 3 tap. Barnsley endte til slutt på 6.plass, likt antall poeng med Scunthorpe United. Hele 3 mål skilte 6. og 7. plassen. Litt av en andre halvdel på sesongen fra Barnsley sin side!

Kanskje de kan se tilbake på forrige sesong hvis de får en trå start på sesongen i Championship, og bruke det som motivasjon?

Barnsley gikk også helt til topps i The Football League Trophy/Johnstone’s Paint Trophy (en cup for lag i League One og League Two) forrige sesong. Ivan Toney, på utlån fra Newcastle United, hadde et skudd som til slutt havnet hos Ashley Fletcher (på lån fra Man Utd). Fletcher scoret til 2-1, og kampen endte 3-2. Toney var dermed ganske bidragsytende i finaleseieren på Wembley.

Spillere

Jeg var inne på det tidligere, Barnsley har en meget ung stall. De hadde 28 spillere i stallen i 2015-16-sesongen, med en gjennomsnittsalder på 22,18 år. Da tenker du kanskje at det er mange unge som bare er medlem av a-stallen, mens de eldre er de som får spilletid? Feil. Deres eldste spilleren deres er den gamle Liverpool-unggutten Adam Hammill, som kun er 28. Nest eldste er Lewin Nyatanga på 27, og sammen utgjør de to de eneste spillerne over 25 år! Så her er det tydeligvis masser av talent å bygge videre på.

Men en spiller som kommer til å bli meget viktig for de røde, er spissen Sam Winnall. Med sine 23 mål og 8 assist forrige sesong, var han sterkt delaktig i Barnsleys opprykk. Nestemann på toppscorerlista var Conor Hourihane, ungdomsspiller fra Sunderland, med 10 mål og 13 assist. De to blir viktige neste år, hvis Barnsley ønsker å legge til enda flere år på det nest øverste nivået.

Manageren

Paul Heckingbottom ble først ansatt som caretaker ut sesongen i februar, men formen The Tykes hadde under Barnsley-fødte Heckingbottom førte til at han ble ansatt permanent i sommer. Den tidligere forsvarsspilleren førte laget til både 6.plass i ligaen, noe som endte med opprykk via playoff, og seier i Johnstone’s Paint Trophy. Han er altså født og oppvokst i Barnsley, men spilte veldig lite for barndomsklubben sin. Han var ungdomsspiller i Man Utd før han gikk til Sunderland, hvor han heller ikke fikk noen kamper, og var litt av en klubbnomade etter det. Med opphold i både Norwich, Sheffield Wednesday, Gateshead og Darlington for å nevne noen.

Så blir det spennende å se da, hva en ung og urutinert manager eventuelt klarer å få ut av en ung og talentfull spillergruppe i Championship.

Trofeer

Barnsley har ikke vunnet mye i sin lange historie, men her er det de har vunnet:

  • FA-cup – 1: 1911-12
  • Johnstone’s Paint Trophy (Football League Trophy) -1: 2015-16

 

Vi ser at du er interessert i Newcastle og jobben vi gjør for norske supportere. Hvorfor ikke gjøre som 350 andre – meld deg inn og bli med på supporterlaget? Det ville vi satt pris på, og da kan vi fortsette å tilby dere alt vi gjør. Les mer og meld deg inn her!

You must be logged in to post a comment Login