Presentasjon: Aston Villa

Oppdatert: 13. July 2016

En stolt og tradisjonsrik klubb, med mye fin historie. Mange kjenner nok kanskje dagens klubb fra alle sine sesonger i Premier League, men nå må Aston Villa finne seg i det nest beste selskap før første gang på 29. år. Toon Army Norway gir deg en presentasjon av en av sesongens motstandere hver dag frem til sesongstart. Først ut er laget fra Birmingham.

Aston Villa Football Club hører hjemme i Englands nest største by, Birmingham. Villa ble stiftet i 1874, og var en av tolv klubber som grunnla The Football League i 1888. Som deres største bragd så langt, er det uten tvil seieren over Bayern München i Europacup-finalen (Champions League) nevnes. Den kom i 1981-82, i Rotterdam.

Hjemmebanen til Aston Villa heter noe så originalt som Villa Park, og har vært deres hjemmebane helt siden stadion ble bygd i 1897.

Sesongen 2015-16

Forrige sesong var Aston Villas 24. sesong av 24 mulige i Premier League, og deres 28. strake i den øverste divisjonen i England.

Sesongen startet under ledelse av Tim Sherwood, etter at han tok over etter Paul Lambert i februar 2015. Og selv om Villa vant åpningskampen 1-0 borte mot Bournemouth, skulle de stå med bare 8 poeng ved nyttår. Med 4 poeng på sine 10 første kamper fikk Sherwood sparken i slutten av oktober, og Remi Garde ble ansatt 2. november.

Men franskmannen, som ble linket til Newcastle etter at Alan Pardew gikk til Crystal Palace, fikk bare 23 kamper totalt (20 i PL, 3 i FA-cupen) før klubb og trener ble enige om å si opp kontrakten. Det ble bare 147 dager i Birmingham for Garde, som hadde en seiersprosent på ufattelige lave 10 prosent! 16. april tapte Aston Villa for Manchester United, og nedrykket var dermed et faktum.

Mye uro

Til stor lettelse for en god del Villa-fans, ble klubben kjøpt opp rett etter sesongslutt. Forrige eier, Randy Lerner, har i lang tid prøvd å selge klubben, og mange vil påstå at nedrykket kom som en følge av det. Manglende vilje til å investere og engasjement, har ført den tradisjonsrike klubben i en slags ”livløshet”.

Aston Villa har på en måte bare eksistert og klamret seg fast i Premier League, uten å prøve. Fansen har preget atmosfæren før, under og etter kamp, med plakater, bannere og rop til Lerner om å selge klubben. Tilstander vi i Newcastle er godt kjent med under Ashley.

De siste sesongene har til forveksling vært relativt lik den vi så i Newcastle United etter at Kevin Keegan stormet ut døra i september 2008, og nedrykket i 2009. Men som nevnt ble Villa kjøpt opp nå nylig, mens Newcastle sliter med den samme eieren.

Aston Villa sin nye eier, Recon Group, ledes av kineseren Dr. Tony Jiantong Xia. Han har gått ut og sagt at han vil investere mye penger i klubben, og det ryktes om så mye som opp til £50 millioner i overgangsbudsjett. Så får vi se hva som skjer i klubben, Tony Xia er ikke den første asiaten som prøver seg som klubbeier i England. Både Cardiff og QPR har prøvd/prøver, uten å lykkes særlig stor grad.

Manageren

Uten å ha noe fasit, tror undertegnede at dette må være første sesongen at Championship har hatt to managere som har vunnet Champions League. Både vår egen Rafa Benitez (Liverpool 2005) og Villas Roberto di Matteo (Chelsea 2012) har vunnet den gjeveste internasjonale klubbturneringen i verden.

Ellers har også Di Matteo vært i de lavere divisjoner i England. Han startet sin managerkarriere med en sesong i MK Dons i 2008, hvor han førte de til en tredjeplass i ligaen. Dessverre ble det tap på straffekonkurranse i semifinalen i play-off, hvor Tore Andre Flo (!) ble syndebukk.

De som husker relativt godt, minnes sikkert at Di Matteo også var Newcastle sin argeste opprykksrival sist gang vi befant oss på nest øverste nivå, med West Bromwich Albion. Han innfridde hos Aston Villa’s rival, men holdt bare til februar sesongen etter.

Han ble så assisten under Villas-Boas i Chelsea, før han tok over på midlertidig basis i mars 2012. Etter triumfen i CL, ble han ansatt permanent sommeren 2012. Men igjen ble den et kortvarig opphold, da han ble erstattet av ingen andre enn Rafa Benitez i November.

Italieneren var også en sesong i Schalke 04, uten nevneverdig suksess.

Han har altså gjort det bra i de lavere divisjonene i England, og man skal ikke se bort ifra at han klarer å stabilisere den synkende skuta i Birmingham. Men så spørs det hvor bra han gjør det hvis de eventuelt rykker opp?

Spillerstallen

Som nevnt ovenfor har det kommet inn en eier som visstnok skal ha masse penger, og slikt vil selvsagt ha mye å si for spillerstallen. Det faktum at klubben rykket ned, har også mye å si. Det så vi sist Newcastle rykket ned også, mange av spillerne som ikke ville ta ansvar for sine dårlige prestasjoner i sesongen som førte til nedrykk. Slik vil det nok bli i Aston Villa også, men vi tar utgangspunkt i de spillerne som er her per dags dato.

I fjor scoret klubben fra Birmingham fattige 27 mål, desidert færrest, i Premier League, men nysigneringen Jordan Ayew sto for 6 av de. Han ble dermed lagets toppscorer i ligaen, og er naturlig nok en viktig brikke – hvis han blir med ned.

Ellers er det mange som påstår at stallen er mer passende for et liv i Championship, enn i Premier League. Franskfødte Rudy Gestede er landslagspiller for Benin, og en enorm trussel i luftrommet. Spissen måler 1.93 på strømpelesten, og selv om det avhenger veldig av hva slags type manager som kommer inn portene på Villa Park, tror undertegnede Gestede vil være svært viktig for Villa i kampen om å kjempe seg tilbake til Premier League.

Trofeer

Aston Villa har en stor fortid bak seg, og har hentet følgende trofeer på veien:

  • Førstedivisjon (dagens Premier League)- 7: 1893-94, 1895-96, 1896-97, 1898-99, 1899-1900, 1909-10, 1980-81
  • FA-cup – 7: 1886-87, 1894-95, 1896-97, 1904-05, 1912-13, 1919-20, 1956-57.
  • Ligacup – 5: 1960-61, 1974-75, 1976-77, 1993-94, 1995-96.
  • FA Charity Shield – 1: 1981
  • European Cup (dagens Champions League) – 1: 1981-82
  • UEFA Super Cup – 1: 1982
  • Intertoto-cup – 2: 2001, 2008.
Vi ser at du er interessert i Newcastle og jobben vi gjør for norske supportere. Hvorfor ikke gjøre som 350 andre – meld deg inn og bli med på supporterlaget? Det ville vi satt pris på, og da kan vi fortsette å tilby dere alt vi gjør. Les mer og meld deg inn her!

You must be logged in to post a comment Login