Før kampen: Newcastle – Sunderland

Oppdatert: 19. March 2016

Det blir ekstremt nervepirrende når Newcastle og Sunderland møtes til en ekte sekspoengskamp søndag formiddag. For det tapende laget vil få det svært vanskelig med å fornye Premier League-kontrakten.

Dato: Søndag 20. mars
Kampstart: Kl. 14:30 på St. James’ Park
Dommer: Martin Atkinson

Det enorme nederlag
Fasiten er seks strake tap for Newcastle mot sin argeste rival, Sunderland. En utidig fun fact er at Moussa Sissoko nettopp har seks «Tyne-Wear»-derbyer på samvittigheten – samtlige har endt med Newcastle-tap. På disse kampene er målforskjellen svimlende 1-13 i favør The Mackems.

The Magpies har ikke en eneste seier over søndagens motstander siden august 2011 – altså åtte oppgjør siden. Den gang ble Ryan Taylor den store helten da hans pene «over the wall»-scoring ble kampens eneste nettkjenning. Newcastle har heller ikke scoret ett eneste mål mot lillebror i Geordieland på de siste fire kampene.

Det tidligere oppgjøret denne sesongen har fansen friskt i minne. Newcastle åpnet kampen på svært lovende vis, og nærmest overkjørte Sam Allardyces menn. På overtid av førsteomgang valgte dommer Madley å idømme et fullstendig feilaktig straffespark til Steven Fletcher og Sunderland, samt utvise vår kaptein Coloccini. Som kjent argentinerens ilagte karantene senere opphevet, men det hadde ingen verdens betydning for derbyet. Sunderland vant kampen til slutt svært ufortjent 3-0. To av målscorerne den gang, Steven Fletcher og Adam Johnson har siden forlatt klubben – henholdsvis til fordel for fransk fotball og terminering av kontrakten som følge av ilagt straffedom for seksuell omgang med en mindreårig. For Newcastles del kan dette være positivt. Sistnevnte, med en fortid i Newcastle-akademiet, har nemlig fire scoringer på de siste seks kampene mot The Magpies. Fletcher for sin del, kan vise til to mål på de siste fire kampene mot oss.

Forrige sesong vant Sunderland begge kampene knepent 1-0, etter overtidsscoringer i henholdsvis andre og første omgang.

Til tross for en makaber tapsrekke, viser statistikk at oppgjørene historisk sett er rekordjevne. På de 155 kampene lagene har møtt hverandre, har begge lag vunnet 53 ganger hver, mens 49 kamper har endt med poengdeling.

Forskjellige formkurver
Mens Newcastle har fire strake ligatap, er Sunderland inne i en av sine beste perioder denne sesongen. På sine siste fem kamper er det bare blitt ett tap (mot West Ham borte). Mot Manchester United vant The Mackems 2-1, mens det mot Liverpool og Crystal Palace, og sist mot Southampton endte i poengdelinger.

Newcastle har bare fire scoringer på sine siste syv ligakamper. Sist seiere kom mot West Bromwich, som er fem kamper siden. Det var også sist Newcastle klarte å holde nullen. Ser en bort fra den kampen, er det 15 ligakamper siden Newcastle sitt forsvar holdt tett – 2-0-seieren over Liverpool den 6. desember. The Magpies har bare klart å holde nullen i fem kamper denne sesongen. Til sammenligning har Sunderland bare klar det i fire kamper – deriblant mot nettopp oss.

For øyeblikket er det Sunderlands målforskjell som holder dem på sikker grunn. Det er ett poeng opp til Sunderland på 17. plass for Newcastle.

Stadig flere tilbake
På fredagens pressekonferanse kunne Benitez gledelig bekrefte at Mbemba endelig var tilbake fra skade. Det samme vedrørende Cisse. Ellers uttalte spanjolen at Coloccini fremdeles ikke har trent med laget siden han pådro seg en leggskade under treningsleiren på La Manga. The Chorincle spekulerer i at klubben vil forsøke å få kapteinen spilleklar til kampen, ved å avvente med tester på kampdagen. Det synes imidlertid svært usannsynlig at krølltoppen blir involvert på søndag, siden han fredag ikke var i stand til å være i aksjon.

Mbabu er et usikkert ledd til Sunderland-kampen. Ellers trente Obertan og Marveaux normalt under treningsøkten på fredag. Det vil dog overraske om spillerne blir inkludert i troppen, grunnet mangelen på kamptrening.

Krul, Haidara, Toney og Dummett er alle utilgjengelige. Det samme antas om Tiote, som av flere medier meldes å ha pådratt seg en muskelskade.

Ellers må det fremheves at Colback og Shelvey er henholdsvis ett og to kort unna en to kampers suspensjon.

For Sunderlands del er Duncan Watmore og den ferske signeringen Emmanuel Eboué uaktuelle. Ellers har Jermain Defoe erklært seg selv kampklar, samt at midtbaneterrieren Lee Cattermole er tilbake fra skade. Den nederlandske landslagsvingen Jeremain Lens er også aktuell for spill igjen, etter å ha mistet de siste fem kampene på grunn av brokk.

Sunderlands venstreside
Newcastle-fansen kan kanskje være glade for at de slipper gjensynet med Adam Johnson, som hadde opparbeidet seg en vane til å score mot Newcastle. Imidlertid har The Mackems fått seg en fullgod erstatter i venstrekanten Wahbi Khazri, som i januar ble hentet fra Bordeaux. Den tunisiske driblefanten har umiddelbart blitt en fanfavoritt blant vår argeste rivals skare. Kantspilleren har et bra tempo, kvikke vendinger og en svært god dødballfot. Han har allerede notert seg for en dødballscoring i seieren over Manchester United. På sine seks kamper for Sunderland har han også notert seg for én assist. For Bordeaux endte tunisieren på fem mål og syv målgivende pasninger på 20 kamper denne sesongen. På sine siste fem kamper har Khazri skapt 14 sjanser for sine lagkamerater – noe som gjør ham til lagets mest kreative spiller etter sin ankomst. En del av dem skapt fra dødball, noe Newcastle bør være oppmerksomme på.

Spilleren som er med på å gjøre Sunderlands venstreside lagets mest spennende – og sannsynligvis beste – lagdel, er backen Patrick van Aanholt. Nederlenderen fikk blant annet et kortvarig låneopphold i Newcastle, da klubben kjempet om opprykk fra Championship. Der fikk han syv kamper, og var overbevisende den korte måneden han var oss tilsluttet. Som sin flankepartner, er han ekstremt fotrapp og kommer gjerne på sugne løp. Han har bevist denne sesongen at han kan bidra offensivt. Han har notert seg for tre scoringer og to assists.

Sannsynligvis vil mye være gjort om Janmaat og hans flankepartner klarer å temme Sunderlands venstreside på søndag.

Laget
Elliot er soleklart førstevalg i Kruls skadefravær. I midtforsvaret kan det forekomme én endring som følge av Mbembas retur. Lascelles og Taylor utgjorde et solid stopperpar mot ligaleder Leicester på mandag, og kan av den grunn bli foretrukket mot Sunderland. Mbemba har dog ikke vært i aksjon i de siste fem kampene, og har hatt seks uker på sidelinjen. Det vil ikke overraske om Benitez setter kongoleseren inn på laget, men sannsynligvis fortsetter han med samme forsvaret som spilte mot Leicester sist. En annen mulighet er å bruke Mbemba på venstreback, og dermed kunne gi Colback plass på midtbanen mot sin gamle klubb.

Anita hadde en svak kamp sist, og ble byttet ut etter bare 56 minutter. Det kan indikere at nederlenderen blir utelatt fra startoppstillingen på søndag. Newcastle gjorde da om fra en «4-2-3-1»-formasjon, til en ren «4-4-2»-formasjon. Da ble Wijnaldum skjøvet ned ved siden av Shelvey, mens Townsend og Perez tok plass på henholdsvis kant og spissplass. Selv om dette bare er spekulasjonspreget, er det ikke usannsynlig at Benitez velger å starte med to spisser mot Sunderland. Det er hjemmekamp, og Newcastle trenger mål mot sin argeste konkurrent for å vinne den ekstremt viktige kampen. Det tippes derfor at spanjolen velger et offensivt lag.

Sannsynlig Newcastle-lag: Elliot – Janmaat, Taylor, Lascelles, Colback – Sissoko, Shelvey, Wijnaldum, Townsend – Perez, Mitrovic

You must be logged in to post a comment Login