Kampen om plassene i 25-mannstroppen

Oppdatert: 06. August 2019

Flere spillere venter i spenning. Når det engelske overgangsvinduet stenger må Premier League-klubbene offentliggjøre sine tropper med virkning frem til februar. TAN spår og spekulerer i hvilke spillere som kommer til å bli utelatt.

Det er kun plass til 25 spillere i troppen som er eldre enn 21 år. Spillere som Elias Sørensen, Matty Longstaff og nysigneringen Jake Turner opptar dermed ikke plasser i troppen.

Steve Bruce har uttalt at det jobbes med å signere ytterligere to spillere til førstelaget. Alt tyder på at Emil Krafth er en av disse. Ettersom Steve Bruce – svært overraskende må en kunne si – uttalte at han er svært tilfreds med sine spisser og at han derfor ikke jakter signaturen til en spiss, er det mulig at det er en sentral midtbanespiller som er i klubbens søkelys. Dette gir mening, all den tid Bruce synes å foretrekke å bruke tre sentrale midtbanespillere på banen samtidig. En annen teori er at det jobbes med å hente inn en ny andrekeeper.

Foreløpig vurdering – Sikre kort:
1. Martin Dubravka
2. Karl Darlow
3. DeAndre Yedlin
4. Fabian Schar
5. Jamaal Lascelles
6. Florian Lejeune
7. Federico Fernandez
8. Ciaran Clark
9. Paul Dummett
10. Jetro Willems
11. Matt Rtichie
12. Jonjo Shelvey
13. Isaac Hayden
14. Sean Longstaff
15. Ki Sung-yueng
16. Allan Saint-Maximin
17. Miguel Almiron
18. Joelinton
19. Yoshinori Muto
20. Dwight Gayle

Disse 19 spillerne må alle være enige om at kommer til å bli inkludert i 25-mannstroppen. Det etterlater bare fem ledige plasser for de ni gjenstående spillerne i klubben som er over 25 år og som er tilknyttet førstelaget. I tillegg jobbes det som nevnt, ifølge Bruce, med å rekruttere to nye spillere.

Det er nok reelt sett bare tre av de nevnte spillerne som det er knyttet noe usikkerhet rundt. Det er Isaac Hayden, Dwight Gayle og Ciaran Clark. Imens Hayden atter en gang «ikke kan garantere med med 100 prosent» at han fremdeles er i klubben etter at overgangsvinduet har stengt, skal Gayle ifølge de siste rapportene være utilfreds med situasjonen i klubben. Grunnen til at spissen ikke har spilt i sesongoppkjøringen skyldes utelukkende skadeproblematikken som 28-åringen sliter med. Steve Bruce har i media vært tydelig på at han ønsker at begge to skal bli værende på Tyneside, og har uttalt at et tilbud om kontraktsforlengelse vil bli forelagt for Hayden så snart overgangsvinduet stenger. Det har også blitt spekulert i at Ciaran Clark kan forlate klubben til fordel for Bristol City, som angivelig skal ha 30-åringen i kikkerten. Bruce skal imidlertid ha avkreftet at Clark er på vei bort fra klubben. Grunnet svært solid dekning på midtstopperplass kan imidlertid et solid bud på tampen av overgangsvinduet få klubben på andre tanker.

De fem resterende plassene
De enkleste å avfeie er Jamie Sterry og Achraf Lazaar. Imens førstnevnte fikk overraskende mye spilletid i sesongoppkjøringen, har ikke Lazaar vært å syne siden ankomsten fra Kina. Det er et tydelig tegn på at marokkaneren ikke har en fremtid i klubben, til tross for at Bruce skal ha likt hva han så av backen da de begge oppholdt seg i Sheffield Wednesday. Dersom klubben signerer en ny høyreback før overgangsvinduet stenger, som skal være en prioritet, vil det være klart at vedkommende vil oppta en plass i troppen. Man kan derfor stille spørsmålstegn ved om det vil være en plass igjen til Javier Manquillo i troppen, i så tilfelle. Spanjolen har sett svært solid ut i sesongoppkjøringen, noe han også gjorde på tampen av sesongen. Det vil derfor være ganske så ufortjent å utelate spanjolen fra troppen. Samtidig er det vanskelig å argumentere godt for at man har behov for tre høyrebacker i troppen. Fordel Manquillo kan vise til, er imidlertid at han også kan spille på venstresiden. Man kan heller ikke utelukke at Yedlin er bakerst i køen for øyeblikket, men det ville overraske stort om amerikaneren utelates fra troppen. Men Bruce har til gode å se Yedlin i aksjon etter at han overtok trenerjobben.

Det er umulig å vite hva Bruce tenker om Henri Saivet, en spiller som han har til gode å se i aksjon på treningsfeltet. Etter alle solemerker å dømme vil nok tvilen Bruce vil sitte igjen med gå på bekostning av senegaleseren. Jack Colback er en tidligere Bruce-elev fra tiden i Sunderland, og han kjenner derfor godt til rødtoppen. Matthew Longstaff har virkelig imponert i sesongoppkjøringen, og har fått overraskende mye spilletid. Men det er uvisst om lillebror Longstaff blir i klubben eller sendes ut på lån før vinduet stenger på torsdag. Ettersom Bruce synes å foretrekke å spille med en treer på midtbanen, og det bare er fire «sikre kort» som vi har inkludert, tipper vi at Colback faktisk kommer til å opptå én av de gjenstående plassene i troppen. Det kan også legges til at Colback til nøds kan bekle venstrebacken, noe han har gjort tidligere. Dersom klubben kjøper en ny sentral midtbanespiller før overgangsvinduet stenger, kan imidlertid denne plassen fort glippe for den snart 30 år gamle geordien.

Du tenker kanskje hvorfor vi ikke nevnte Christian Atsu blant de sikre kortene i troppen? Grunnen er todelt. For det første har ikke Bruce sett vingen i kampaksjon enda, da han fikk forlenget fri som følge av Afrikamesterskapet. Til tross for å sitte på benken sist mot St. Etienne, fikk heller ikke ghaneseren spilletid. Den andre grunnen er at Bruce utelukkende har brukt en 5-3-2-formasjon i sesongoppkjøringen, hvor de ytterste posisjonene bekles av offensive backer. Med en slik formasjon er nok det bare i tospann på topp Atsu kan opptre, noe han få ganger gjorde under Rafael Benitez. Kjøpet av Allan Saint-Maximin bidrar nok til at man oftere vil få se en treer på topp, eller en treer bak spissen. Om ikke annet så vil man garantert få se formasjonsendringer i løpet av sesongen – ikke minst i andreomganger. Etter alt å dømme vil nok Atsu få tildelt en plass i troppen, men dette kan avhenge av om, og eventuelt hvor mange, det rekrutteres innen torsdag.

Bruce skal være en stor fan av Rolando Aarons, og ble også kjent med ham i Sheffield Wednesday. Aarons fikk vist seg frem i skadefraværet til Matt Ritchie som offensiv venstreback, og viste gode takter. Plassen om å starte som offensiv venstreback mot Arsenal, står etter alt å dømme mellom Aarons og Jetro Willems. Det i seg selv taler sterkt for at Aarons blir tildelt en plass i troppen. Et spørsmål er imidlertid om det er plass til både ham og Atsu. Murphy er nok bakerst i køen av vingene på førstelaget. Han blir sannsynligvis lånt ut før overgangsvinduet stenger.

Den eneste som ikke er nevnt skal være Robert Elliot. Han har ikke vært i aksjon på lang tid, som følge av skader og tilsynelatende ha blitt fjerdevalget i klubben, bak Dubravka, Darlow og Woodman. Sistnevnte har imidlertid dratt på utlån til Swansea. Bruce sa nylig at han måtte ta ut tre keepere, noe som indikerer at nyervervelsen Jake Turner ikke vil være blant dem. Han er nemlig tiltenkt U23-laget, og ville uansett ikke ha opptatt en plass fordi han bare er 20 år gammel. Nathan Harker (20) ble nylig utlånt til den lokale klubben Blyth Spartans. Det betyr at Elliot opptar én av de resterende fem plassene, så sant ikke en ny keeper kommer inn på tampen av overgangsvinduet.

Dette gir følgende resultat:
21. Robert Elliot
22. Javier Manquillo
23. Rolando Aarons
24. Christan Atsu
25. Jack Colback

 

Newcastle United eier bildet i artikkelen. Bildet er brukt etter avtale med klubben.

You must be logged in to post a comment Login