Jobben til McClaren diskuteres – og disse kan overta

Oppdatert: 07. March 2016

De neste 24 timene vil nok gi svar på om McClaren overlever lørdagens fadese mot Bournemouth, og media lister allerede opp potensielle nye trenere for Newcastle United.

Spillerne har treningsfri mandagen, og det ventes at McClarens posisjon som hovedtrener skal diskuteres før spillerne er tilbake tirsdag for å forberede seg på neste kamp mot Leicester. Mannen som skal ta avgjørelsen, Lee Charnley, skal være positiv til å la McClaren fortsatt lede laget. Charnley godkjente La Mange-turen i et håp om at treneren og spillerne skulle få jobbe i fred sammen for å bli bedre.

Samtidig så tar Mike Ashley gode råd av PR-guruen Keith Bishop, som er en av Ashleys mest fortrodde menn, og nettopp han var tilstede på St. James’ da Joshua King og Bournemouth nærmest herjet mot et tafatt Newcastle. På grunn av den nye TV-avtalen så vil et eventuelt nedrykk koste klubben for veldig mange penger, noe som Ashley skal se på som totalt uaktuelt med tanke på at klubben har brukt mest penger på overganger i Premier League de to siste transfervinduene.

Faktisk diskuteres det om et nedrykk også vil føre til en form for finanskrise for byen Newcastle, da fotballklubben årlig trekker inn mange penger for turister som kommer for å se Newcastle United. Det ble estimert at i fjor så reiste cirka 27,000 mennesker til byen på grunn av fotball, noe som genererte cirka 22 millioner pund for regionen, så det er ikke bare av emosjonelle grunner at folket på Tyneside vil se klubben fortsette i Premier League

Har McClaren støtte av spillerne?

Det er liten tvil om at hvis en trener “mister garderoben” så er det bare til å få treneren vekk. Det er bare til å se hva som skjedde lengre sør i England da stjernemanageren Mourinho måtte forlate sitt elskede Chelsea etter at spillerne nektet å jobbe for han. I forkant av Bournemouth-kampen gikk spillerne ut med et skriv, der de stadfestet at de fremdeles jobbet sammen med manageren og ville vise supporterne at de jobbet sammen som et team.

Brevet fra spillerne var en støtteerklæring til McClaren, og heller ikke så ulik brevet Coloccini skrev til fansen i mai i fjor da han spurte Toon Army om å hjelpe laget i den desperate kampen for å hindre nedrykk – som til slutt endte bra takket være en heltemodig innsats av Jonas Gutierrez. Mange vil nok argumentere at disse brevene bare er noe PR-mannen Bishop anbefaler klubben å gjøre for å få supporterne på sin side.

For etter Bournemouth-kampen på lørdag så ventet journalistene i 1 time på at en spiller skulle komme ut i pressesonen for å forsvare McClaren, og gi en uttalelse på vegne av spillerne til media og supporterne som buet laget av banen og sang “sacked in the morning” til McClaren. Journalistene ventet forgjeves, og ingen spillere skal ha snakket med media om tapet. 

Shearer: – Hele klubben er et rot

Den største legenden av dem alle, Alan Shearer, satt som vanlig i Match of the Day-studioet og måtte kommentere på Newcastle sin innsats. På oppgitt vis uttalte han at “McClaren er i trøbbel nå, han må ta sin del av ansvaret, men hele klubben er et rot fra topp til bunn”. Han kritiserte også førsteelleveren til McClaren, som mange andre, der Mitrovic ble vraket til fordel for franskmannen Riviere. “Spillerne mangler karakter, og en lederskikkelse,” kommenterte målmaskinen før han ba BBC-panelet om å skifte samtaleemne.

Og du skal lete godt for å finne noen som vil at McClaren skal fortsette. Shearer sin gamle spisspartner Faustino Asprilla sa klart i fra at McClaren måtte enten få sparken eller resignere. Tidligere eier av Newcastle, Sir John Hall, sier også at McClaren må få sparken. “Laget har brukt £82 millioner på nye spillere, og Ashley ser ingen resultater på banen. Hadde jeg vært eier nå, så hadde jeg kvittet meg med managerne og iverksatt en nødplan for unngå nedrykk.”

I tillegg sa hjemmefansen klart i fra under kampen. Det er sjeldent man hører majoriteten av hjemmefansen synge “sacked in the morning” til sin egen hovedtrener, som også har gjort chanten “we’re shit and we’re sick of it” til sin egen, og spillerne ble til slutt (fortjent) buet av banen etter en elendig opptreden mot laget som har betraktelig mindre ressurser enn Newcastle – og som fikk Joshua King til å se ut som en målfarlig spiss. 

Disse kan ta over

Media spekulerer i hvem som kan komme inn de neste 10 kampene og redde den synkende skuten. Newcastle sin ligaposisjon er nok lite tiltrekkende, men potensiale, antall penger som er brukt, og kampprogrammet som inkluderer Sunderland (H), Aston Villa (B) og Norwich (B) vil nok være forlokkende for flere managere som foreløpig er ledig på markedet.

Rafa Benitez – Det høres nesten litt uvirkelig ut, men det har blitt rapportert at mannen som ledet Real Madrid tidligere i sesongen kan være aktuell for Newcastle. Han har tidligere hatt suksess med Liverpool, og var bare 2 poeng bak et imponerende Barcelona da han fikk sparken fra kravstore Real Madrid. Står for en defensiv spillerstil, men har trent såpass mange storklubber at han fint vil takle presset på Tyneside. Sitter beinharde krav til spillerne. Har en win ratio på 56% i Premier League etter sin tid i Liverpool og Chelsea.

David Moyes – Skotten bygget med tid og stund Everton til en stabil toppklubb med lite midler, men fikk sparken på Old Trafford etter den tilnærmet umulige oppgaven av å lede Manchester United etter Sir Alex Ferguson. Beveget seg så videre til baskerlandet i Spania for å starte på nytt med Real Sociedad, men fikk sparken der også. Skal være bookmakernes favoritt til jobben om McClaren forsvinner, og står også for en ganske defensiv spillerstil. Har en win ratio på 41% i Premier League etter sin tid med Everton og Scum Utd.

Brendan Rodgers – Forvandlet Swansea fra en liten klubb til en stabil Premier League-klubb, før han flyttet videre til Liverpool og Anfield. Kunne gitt de seriegull, og fikk seg en andreplass takket være en formidabel Luis Suarez – men tapte til slutt gullet takket være Steven Gerrard sin gavepakke til Demba Ba. Fikk sparken og ble erstattet med Klopp som nå regjerer i scouserland. Står for en mer ballbesittende spillerstil som kanskje krever mer tid for spillerne til å omstille seg. Hadde en win ratio på 47% hos Swansea og Liverpool.

Garry Monk – Tok over Swansea etter at Michael Laudrup forsvant, og imponerte umiddelbart ved å lede Swansea til en 3-0 seier over rivalene Cardiff i sin første kamp. Tok waliserne til nye høyder og en 8. plass sin første  hele sesong, blant annet med både hjemme- og borteseiere over både Arsenal og Man Utd. Den tidligere stopperen forsvant derimot rett før jul i år, da Swansea befant seg i nedryksstriden sammen med blant annet Newcastle. Står for en lik spillerstil som Rodgers, og har en win ratio på 36% i Premier League.

Nigel Pearson – Den tidligere stopperen var kanskje årets manager i fjorårssesongen, da han greide å få Leicester til å holde seg i Premier League. Faktisk lå Leicester på sisteplass med 19 poeng på denne tiden i fjor, og at han holdt laget oppe var en enorm prestasjon. Han ble derimot sparket i sommer, mye av grunnen ryktes av å være sommerens sexskandale i Leicester som involverte sønnen hans, og han ble erstattet av Ranieri. Leicester ligger utrolig nok på en sensajonell førsteplass per dags dato og ser ut til å være favoritter til å ta seriegull. Ranieri sier selv at han har gjort lite endringer rent taktisk, og nylig var stjeneskuddet Mahrez ute å sa at Pearson skal ha mye av æren for årets prestasjon i Leicester.

Faktisk har Pearson vært manager for Newcastle tidligere, ved hele to anledninger. Han var assistent for Glenn Roeder i 2007 og var caretaker i 1 kamp etter Roeder fikk sparken, og han var også caretaker i ukene etter Sam Allardyce fikk sparken og før Kevin Keegan tok over klubben. På under 1 år så var altså Pearson ansatt i Newcastle, og jobbet med hele 3 forskjellige Newcastle-managere. Står for en kontringssterk spillertstil, og har en win ratio på 28% i Premier League

You must be logged in to post a comment Login