Hvor står vi nå?

Oppdatert: 09. June 2019

Det har vært mye skriverier om Rafael Benitez’ fremtid og et mulig salg av klubben i det siste. Svært mange av rapportene har vært motstridende eller gitt uttrykk for at ting har kommet mye lengre enn det som faktisk er tilfellet. I håp om å klargjøre situasjonen, serverer vi dere vår forståelse av utviklingene i disse to sakene – som dels sklir over i hverandre.

Rafael Benitez
Som TAN videreformidlet så langt tilbake som til 15. april, var klubben optimistisk at en ny avtale med spanjolen ville foreligge rundt månedsskiftet. Nå er vi godt over en måned på etterskudd. Det har hele tiden vært klart at Benitez krever større fleksibilitet når det kommer til klubbens overgangsstrategi, i tillegg til å kunne effektivisere denne prosessen. Viktig for Benitez er at troppen også består av rutinerte spillere som allerede har Premier League-nivået i ryggmargen. Slike som Salomon Rondon. Klubben har under Mike Ashley vært svært tilbakeholden med å kjøpe spillere som har passert 26 år – unntak har stort sett blitt gjort om spilleren er kontraktsløs eller om vedkommende kan signeres for en billig penge. Klubbens manglende evne til å signere spillere tidlig, slik at de kan integreres raskt, er også noe Benitez har vært tydelig på at må forbedres. En annen ting er at Benitez også ønsker å vite mer nøyaktig hvor mye penger han har å rutte med om han skulle skrive under på en ny kontrakt. Han skal ha vært veldig tydelig på at klubben må vise ambisjoner, og at dette er særdeles vanskelig når man opererer med halve budsjettet til eksempelvis nyopprykkede klubber.

Ifølge The Chronicle sluttet de formelle kontraktsforhandlingene allerede 17. mai. Ifølge lokalavisen har et kontraktstilbud lagt på Rafas bord siden da, og klubben venter fremdeles på en avgjørelse fra Benitez. Skal man tro avisen, har Mike Ahsley og Co. vært tydelige på at det ikke er rom for å gjøre endringer på dette tilbudet. Det er i så fall svært dårlig nytt, da Benitez ikke skal ha fått gjennomslag for sin viktigste sak: nemlig en mer fleksibel rekrutteringsprosess. I tillegg er det ventet at Benitez ikke er særlig fornøyd med de tilbakemeldingene han har fått vedørende overgangsbudsjettet, som ifølge flere medier skal være på mellom 50 og 60 millioner pund. Det fremstår også som uklart for spanjolen – og allmennheten – hvorvidt hele beløpet fra kommende spillersalg og overskuddet fra forrige budsjett kommer i tillegg til denne summen.

Hvorfor spanjolen verken har godtatt eller avslått kontraktstilbudet som han fikk for tre uker siden, er uvisst. Det kan det imidlertid være flere grunner til. En hypotese er at 59-åringen ønsker å avvente situasjonen til det er klart hvem som faktisk eier klubben. En annen grunn kan være at Benitez ønsker å skape ytterligere press på klubbledelsen i håp om å få (større) gjennomslag for sine saker. Benitez har nemlig vært helt tydelig på at dette er stedet han ønsker å være, og det er uvisst hvordan klubbleden vil reagere om de får et ordrett avslag.

Det store spørsmålet – om Benitez forblir Newcastles manager – forblir inntil videre ubesvart. Spanjolen har sendt varierende signaler om sin fremtid i dialog med media, og har med det ikke bidratt til å skape klarhet rundt hans fremtid i klubben.

Salg av klubben
Undertegnedes forståelse av situasjonen er at det denne gangen er gode muligheter for et salg av klubben. Interessen fra Midtøsten er genuin, og partene skal i prinsippet være enige om et salg av klubben. Det er imidlertid flere faktorer som må avklares og prosesser som må gjennomføres før Mike Ashley kan selge klubben.

Faktorer som må avklares er eksempelvis hvordan transaksjonen skal gjennomføres, herunder betalingsfrister, klausuler, ansvaret for skatter og gjeld, og lignende. En klausul som vil kunne ta tid, er hvorvidt kjøpesummen reduseres ved nedrykk eller ikke. En slik klausul er det ventet at Mike Ashley kommer til å bruke mye tid på å minimere betydningen av. Hvorvidt også Ashley får fortsette sin markedsføring av Sports Direct en tid etter et eventuelt salg, er også noe man ifølge The Chronicle må avklare før et salg kan gjennomføres. Det er altså mer detaljerte faktorer av økonomisk verdi og selve gjennomføringen av transaksjonen som partene må bli enige om.

Sheikh Khaled bin Zayed Al Nehayan, som er hovedmannen bak det mulige oppkjøpet av klubben, er ifølge mangfoldige medier overbevist om at transaksjonen kommer til å bli gjennomført. Grunnen til at det har vært mindre trykk rundt overgangssagaen den siste uken, skal ifølge The Chronicle være at det har vært helligdagsfred i Dubai. Det er derfor ventet at det vil skje en utvikling i saken i løpet av relativt kort tid, nå som det er «back to business» i Dubai.

 

Newcastle United eier bildet i artikkelen. Bildet er brukt etter avtale med klubben.

You must be logged in to post a comment Login