Hvor er de nå?

Oppdatert: 22. October 2019

Felles for dem alle var at de aldri fikk en ordentlig sjanse, selv om forventningene til dem var store. Her er kanskje de ni største talentene fra egne rekker som klubben valgte å kvitte seg med i løpet av de siste syv årene.

Fraser Forster – Southampton (utlånt til Celtic)
Sisteskansen forlot Newcastle i 2012 til fordel for Celtic, hvor han i de to foregående sesongene hadde hatt vellykkede låneopphold. Forster ble ansett som et kjempetalent av klubben, noe som også var tilfellet med like gamle Tim Krul. Som kjent valgte klubben å satse på sistnevnte, noe som i ettertid kan sies å ha vært et godt valg. Forster har imidlertid hatt en veldig god karriere siden han forlot klubben.

Den nå 31 år gamle keeperen er inne i sin femte sesong for Celtic, hvor han skal være ut sesongen, og har også fem sesonger bak seg i Southampton. Til tross for akkurat å ha skrevet under på en ny femårskontrakt med Southampton i forkant av 2017/18-sesongen, mistet Forster plassen sin i startelleveren etter dårlige prestasjoner i. Forrige sesong ble det bare med én ligakamp for burvokteren, og der har derfor de siste to sesongene gått nedover for 31-åringen.

Keeperen fikk aldri en eneste obligatorisk kamp for Newcastle. Forster står i dag oppført med seks A-landskamper for England. Keeperen kan skimte med tre ligatitler og to cuptitler for Celtic. I tillegg kan han vise til sølv i ligacupen med Southamton og en 1.-plass med Norwich i League One, hvor han var på utlån fra Newcastle i 2009/10-sesongen.

Adam Armstrong – Blackburn
Forventningene til spissen var ekstremt høye. Den nå 22 år gamle geordien hadde herjet på alle aldersbestemte nivåer og på reservelaget, noe som også var tilfellet på landslaget. Det var mange som trodde – og håpet – at Armstrong skulle bli like god som Andy Carroll.

Armstrong var på en rekke utlån før han signerte for Blackburn. Han herjet i League One for Coventry, hvor det ble 20 mål på 40 kamper. Spissen ble da tatt på ut på sesongens beste lag. I Championship har 22-åringen imidlertid til gode å overbevise. Med låneopphold i Championship for Bolton og Barnsley ble det bare syv ligamål på 54 kamper. I dag står Armstrong oppført med 15 ligamål på totalt 112 kamper i divisjonen.

Så langt denne sesongen har Armstrong spilt tretten kamper for Blackburn, hvor det har blitt med tre scoringer. Siden Armstrong ankom klubben, har han rullert på å spille spiss og på vingen. På 83 kamper for klubben, kan spissen vise til 21 scoringer og åtte målgivende pasninger. Kun åtte av målene har vært i Championship.

Spissen fikk 21 kamper for Newcastle, hvorav 15 av disse var i Premier League. Kun én av disse fra start – det var mot Manchester United i 14/15-sesongen. Armstrong fant aldri veien til nettmaskene for A-laget, og forlot klubben permanent for bare litt over ett år siden. Spissen er fremdeles ung, og kan enda leve opp til de forventningene som fansen hadde til ham. Men i dag er det ingenting som tyder på at Newcastle har grunn til å angre på at Armstrong ikke fikk flere sjanser på Tyneside.

James Tavernier – Rangers
Høyrebacken, som forlot Newcastle sommeren 2014, ble linket med en retur til Tyneside i sommer. Tavernier står oppført med en rekke kamper på League One-nivå for diverse klubber. Majoriteten av disse kom mens han var på utlån fra Newcastle. Den nå 27 år gamle spilleren signerte permanent for Wigan i 2014, men klarte ikke å spille seg inn på laget i Championship.

Tavernier fikk fart på fotballkarrieren sin etter at han signerte for Rangers i 2015. Siden den gang har høyrebacken notert seg for det ene målpoenget etter det andre. Forrige sesong ble det hele 17 scoringer fra en offensiv backposisjon. Siden entreen i Skottland har kan høyrebacken skimte med 46 scoringer og 67 assists – og det på bare 215 kamper. Flere av disse har imidlertid kommet fra krittmerket og frispark, da Tavernier er dødballspesialisten i klubben.

Tavernier fikk kun to innhopp i Premier League, og totalt ti kamper for Newcastle. Høyrebacken var bare 22 år gammel da han forlot Newcastle på permanent basis. De taktene han har vist for Rangers kan tyde på at Newcastle skulle ha vært mer tålmodig. Det er grunn til å anta at spilleren ville passet veldig godt inn i Newcastles nye formasjon med offensive sidebacker. Men overgangen fra skotsk fotball til Premier League er imidlertid stor.

Callum Roberts – Blyth Spartans
Roberts ble noe overraskende frigitt av klubben etter sesongslutt. Spilleren har herjet for klubben på aldersbestemte nivå, og levert det ene målpoenget etter det andre. Forrige sesong fikk 22-åringen oppfylt barndomsdrømmen sin, da han fant veien til nettmaskene for klubben i sitt hjerte i ligacupen mot Blackburn. Det ble med to cupkamper, for spilleren som debuterte som innbytter mot Leicester som 17-åring.

I dag spilleren angriperen for det lokale sjettedivisjonslaget Blyth Spartans, og har der gjort seg bemerket. Fasiten denne sesongen er ni scoringer på elleve kamper. Flere klubber skal ha spilleren i kikkerten, deriblant Panathinaikos og Rotherham. Spillerens kontrakt med Blyth Spartnas utgår ved sesongslutt, og det er da ventet at spilleren tar steget opp på et høyere nivå. Tiden vil vise om Newcastle har kvittet seg med «den neste Jamie Vardy».

Alex Gilliead – Scunthorpe United
Den nå 23 år gamle kantspilleren har hele 19 landskamper på aldersbestemte nivå for England – fra U16 til U20-nivå. Ikke overraskende ble Gilliead ansett som et stort talent i klubben. I dag spiller han for League Two-klubben Scunthorpe United, hvor han er blant de første navnene på treneres blokk. Han ankom Scunthorpe fra Shrewsbury Town, etter å ha tilbragt tre sesonger på nivået over hos sistnevnte og Bradford City.

Alex Gilliead fikk ingen kamper for Newcastle sitt førstelag.

Adam Campbell – Darlington
Forventningene var store til Adam Campbell. Enkelte bidro til dette ved å omtale spissen som «den neste Wayne Rooney». Fallgruven var derfor enorm, noe den også ble. Spissen debuterte for klubben som 17-åring en i Europa League-kamp i 2012, da han fikk et innhopp på slutten av kampen. Totalt fikk Campbell 55 minutter, fordelt over fem kamper, i Newcastle-drakten.

Fra 2013 til 2015 ble spissen utlånt til fem forskjellige klubber, hvor i grunn ingen av oppholdene ble noen stor suksess. Første stoppested var Carlisle United, som da spilte i League One. Der ble det med én kamp. Veien videre gikk til den skotske Premiership-klubben St. Mirren, hvor det ble to mål på elleve kamper. Deretter gikk veien videre til Fleetwood Town og Hartlepool United i 2014/15-sesosongen, som på daværende tidspunkt spilte i henholdsvis League One og League Two. Totalt fikk spissen seks kamper for klubbene uten nettsus. Samme sesong gikk veien videre den den lokale klubben Gateshead, som et bevis på at Newcastle hadde mistet troen på spilleren. Den påfølgende sesongen signerte den kontraktsløse spissen for Notts County, som på daværende tidspunkt spilte i League Two. Der fikk Campbell mye tillit, og spilte 85 kamper på sine to sesonger i klubben. Siden den gang har han vært innom både Morecambe og Carlisle United i League Two, uten at oppholdene der har vært noen suksess.

I dag spiller 24-åringen på nivå seks i England, for den nordøstlige klubben Darlington. Som Adam Armstrong, er Campbell svært liten av vekst, noe som gjør det utfordrende å være midtspiss – især i England. I motsetning til Armstrong, har ikke Campbell klart å etablere seg på et høyere nivå, etter at han forlot klubben i 2015.

Oliver Kemen – FC Chamols Niort
Kemen forlot Newcastle for litt over fire år siden til fordel for Lyon. På daværende tidspunkt var franskmannen kaptein for det franske U19-landslaget. Den nå 23 år gamle midtbanespilleren spiller i dag for Ligue 2-klubben FC Chamols Niort. Kemen tilbragte de to foregående sesongene på lån hos GFC Ajaccio, som på daværende tidspunkt spilte i Ligue 2. For Lyon ble det bare fire kamper.

For Newcastle fikk spilleren tildelt plass på benken ved tre anledninger i nedrykkssesongen. Spilleren er fremdeles ung og potensialet er stort. På nåværende tidspunkt er det imidlertid ikke mye nag Newcastle trenger å bære.

Remie Streete – Klubbløs
Midtstopperkjempen var ansett som et stort talent i klubben. Han ble honorert med prisen for den beste unge spilleren i klubben i 2012. Alan Pardew var full av lovord om spilleren, og uttalte samme året at den daværende 17-åringen plutselig ville kjempe om en plass på førstelaget. Slik ble det aldri. Streete forlot klubben i 2015, uten én eneste opptreden for A-laget. Veien videre gikk til League One og Port Vale, hvor han tilbragte to sesonger. Helt siden 2017 har spilleren vært klubbløs, og har hatt mislykkede prøvespill for diverse klubber som AFC Wimbledon og Notts County. Det er uvisst om den nå 24 år gamle Remie Streete har lagt skoene på hyllen, eller om han fremdeles håper å gi fotballkarrieren et siste spark.

Lubomir Satka – Lech Poznan
Slovaken ble hentet til klubben i 2012 som 16-åring fra Dubnica. Midtstopperen, som fikk mye skryt av Alan Pardew, fikk kun én obligatorisk kamp for The Magpies. Det var i en cupkamp mot Leicester i 2015, som Newcastle tapte. Midtstopperen ble den påfølgende sesongen lånt ut til York City, som på daværende tidspunkt spilte i League Two. Der ble det med seks kamper for Satka. Neste stoppested var på lån til slovakiske Dunajska Streda, som valgte å gjøre overgangen permanent. Etter tre vellykkede sesonger i den øverste divisjonen i hjemlandet, spiller midtstopperen nå for polske Lech Poznan. Etter å ha startet som reserve i sin nye klubb, har nå slovaken tilsynelatende kapret én av plassene i midtforsvaret. Siden i fjor har også den snart 24 år gamle gutten unnagjort åtte opptredener for sitt landslag.

Satka har vokst som spiller etter at han forlot St. James’ Park, og har fremdeles et synlig potensial for å etablere seg i en større liga. Toppligaene i Slovakia og Polen er for øyeblikket rangert på 28.- og 29.-plass av UEFA. Til sammenligning er Eliteserien helt oppe på en 21.-plass. Det meste tyder på at Satka fremdeles ville ha vært et godt stykke unna en startplass på dagens Newcastle-lag.

 

Til orientering: Spillere som Kevin Mbabu og Tamas Kadar ble ikke ansett kvalifisert for denne listen, da duoen sluttet seg direkte til reservelaget. Med andre ord har ikke disse gått gradene i klubbens akademi. Til sammenligning ble Lubomir Satka hentet til klubbens U18-lag, da slovaken ankom klubben.

 

Newcastle United eier bildet i artikkelen. Bildet er brukt etter avtale med klubben.

You must be logged in to post a comment Login