Hvem spiller for oss neste sesong?

Oppdatert: 05. June 2015

 Mens man nesten bare venter på den offisielle ansettelsen av Steve McClaren er det også ventet at det vil bli gjort store forandringer i spillerstallen i sommer. TAN gir deg en lite innblikk i hvem som kan være å se i svarte og hvite (og blåe?) når sommeren er over. 

Yohan Cabaye

Forholdet mellom Newcastle og “Kebab”, som Kinnear likte å kalle han, var av den romantiske sorten før han til slutt meldte overgang til Paris St. Germain i fjorårets januarvindu – noe som resulterte i at Newcastle falt dramatisk på tabellen. Han er derimot høyt elsket av mange supportere som husker han som en kvalitetsspiller, blant annet med en fantastisk frisparkfot (vi husker vel alle 3-0 seieren mot Man Utd). I Paris har han derimot ikke greid å spille seg inn på laget, mye takket være den eksepsjonelle trioen Verratti, Motta og Matuidi, og benketilværelsen skal Cabaye være lite fornøyd med.

“Det er en merkelig tid i karrieren min, jeg har aldri opplevd dette (mangel på førstelagsspill). Jeg må akseptere det, men også prøve å endre på det,” sa han nylig i et intervju med franske Canal+. PSG kan nok ikke forvente å få i nærheten av de £20 millionene de betalte for han tilbake, men han kan også være aktuell for å dra på lån til en klubb som er villig til å gi han spilletid. Han kan forvente at flere klubber vil være interessert i hans tjenester, det ryktes om at hans gamle manager Alan Pardew skal prøve å lokke han til sørøst-London. Hovedargumentet for Cabaye, og for de fleste franskmenn, er at neste sommer spilles EM i Frankrike – og med en hard kamp om plass i EM-troppen gjør at franskmannen trenger førstelagsspill for å være aktuell for troppen. Ville du hatt han tilbake til St. James’ Park??

Aleksander Mitrovic

Det har lenge vært rykter om at den unge serberen skal være svært nærme en overgang til St. James’ Park, men nå ser det ut som at Anderlecht-spissen ikke blir Newcastle-spiller neste sesong likevel. Med en prislapp på £15 millioner tydet det på at han skulle bli sommeren storsignering, men i følge ryktene skal det hele nå være utenfor rekkevidde. Newcastle skal visst nok ha vært i samtaler med spissen, som forlanger hele £70,000 i uken, og dette skal være et stykke unna det lønnsnivået som klubben opererer med.

Samtidig har Anderlecht-manageren van Holsbeeck har nylig uttalt at Mitrovic ikke er til salg: “20 år gammel, og han har scoret 20 ligamål. Han har scoret mot Arsenal, Dortmund og han spiller for det serbiske landslaget. Dette er en spiss du vet vil forbedre laget ditt. Derfor har vi bestemt oss for å ikke selge. Han er klar over dette og vil bli værende.” Mye tyder dermed på at Charnley & Carr må se etter andre spissalternativer.

Charlie Austin

Austin scoret hele 18 ligamål for nedrykkslaget QPR denne sesongen, og er i disse dager aktuell for å få sin debut for det engelske landslaget. Ettersom Mitrovic tilsynelatende er uaktuell, og Burnley-spiss Danny Ings muligens på vei til Liverpool, kan Charlie Austin være øverst på ønskelisten til Newcastle. Det er ingen tvil om at klubben er ute etter en sterk og målfarlig spiss, og den 25 år gamle engelskmannen passer disse kriteriene perfekt. Det er derimot ingenting som tyder på at QPR er nødt til å selge spissen, men kontrakten hans går ut neste sommer og om de ønsker å få penger for han er de kanskje nødt til å selge han i år. Media spekulerer i at Southampton skal være villig til å betale så mye som £10 millioner for Austin, og det er usikkert om Newcastle skal være villig til å betale så mye for en spiller som bare har 1 år igjen på kontrakten. Også WBA skal være interessert i å danne et Austin – Berahino spisspar.

“Hvem vet hva fremtiden bringer? Jeg har jobbet veldig hardt for QPR denne sesongen og ønsker å være en Premier League spiller, men jeg har fremdeles 1 år igjen av kontrakten min. Jeg kommer til å snakke med klubben og agenten min,” sier Austin i forkant av sin potensielle Englands-debut. Også han ser kanskje et håp om å være en del av Englands EM-tropp, og vil kanskje derfor helst fortsette å spille i Premier League.

Joel Matip

Den kamerunske landslagsspilleren har i likhet med Austin bare 1 år igjen på kontrakten sin, og det sies at Schalke skal være klar til å selge den 23 år gamle stopperen sin. Også han passer inn i Newcastle sin overgangspolitikk, som en ung, men likevel erfaren, spiller som kan hentes for en rimelig penge. Han har spilt over 200 kamper for Schalke, som skal rydde opp i stallen sin etter en skuffende sesong, og er også en spiller som har bevisst at han kan score på dødball. Newcastle har nå spilt med de samme stopperne (Coloccini, Williamson, S. Taylor) siden de rykket opp  til Premier League i 2010, og Matip kan bli aktuell som en erstatter for Mbwia – eller til og med Williamson, som kan være aktuell for en degradering til et Championship-lag denne sommeren.

I tillegg har Newcastle frigitt den unge stopperen Streete, mens Lascelles kommer inn fra sitt utlån til Nottingham Forest og skal være en del av neste sesongs Newcastle-lag. Det har tidligere vært nevnt at Carr ser etter spillere spesielt fra Spania og Tyskland grunnet det høye nivået på ligaen, som de føler kan gå rett inn og takle nivået i Premier League, noe som ikke alltid har vært tilfellet med de franske spillerne. Matip har også veldig mye erfaring fra Champions League og Bundesligaen, og kan dermed bli Coloccinis nye stoppermakker – med Lascelles og Steven Taylor som backup.

Will Hughes

Graham Carr har hatt den blonde midtbanespilleren på listen sin i en lang stund nå, og med en kontrakt som går ut neste sesong kan det være at Derby er villig til å gi slipp på stortalentet for en stor nok sum. Men Newcastle må forvente konkurranse fra flere storklubber, da det ryktes om at blant annet Man City, Arsenal og selveste Barcelona også skal følge Hughes tett. Positivt for Newcastle er derimot at han har en stor sjanse til å fortsette å spille førstelagsfotball, i tillegg til at Steve McClaren har et godt forhold til playmakeren. Situasjonen kan minne om Birigimana, som kom til Newcastle fra Coventry med store forventninger knyttet til seg, men som nå ser ut til å ikke ha en fremtid i klubben etter sitt utlån til Rangers og en mystisk sykdom. At Hughes har et engelsk pass presser også opp prisen, men om Newcastle er villig til å investere kan han altså bli en potensiell etterlengtet erstatter for Cabaye.

Sylvain Marveaux

Mange har kanskje glemt den franske vingen, som på denne tiden i fjor ble plassert på reservelaget sammen med sine med-franskmenn Ben Arfa og Obertan. Denne sesongen har han vært på utlån hos Guingamp, hvor han har spilt flere kamper på 1 sesong enn det han har gjort på 4 sesonger som Newcastle-spiller, henholdsvis 33 kamper hvor han har scoret 3 mål. Kontrakten hans med Newcastle går ikke ut før neste sommer, og Guingamp skal ikke ha råd til å betale lønningene hans, og dermed returnerer han til Tyneside.

Han uttalte for noen uker siden at han er “svartelistet” i Newcastle, men dette skal visst nok John Carver ha avkreftet. Nå håper 29-åringen, som ble hentet fra Rennes i 2011, at han kan få en ny sjanse til å vise seg frem i klubben dersom McClaren overtar rollen som hovedtrener. Kanskje inspirert av Obertan som greide å spille seg inn igjen i troppen til tross for at han ble henvist til reservelaget noen måneder i forveien. Tiden hans i Newcastle har vært preget av skader, og han har bare startet 13 kamper i Premier League, men til tross for det skal ha vist glimt av potensialet og skal være innstilt på å vise seg frem for den nye hovedtreneren.

Obertan, Gouffran og Abeid på vei ut?

Det ryktes også at trioen Obertan, Gouffran og Abeid skal være så kalt “transfer listed” av Newcastle, og at de har blitt informert om at de ikke har en fremtid i klubben. Obertan ble altså henvendt til reservelaget i fjor sommer, men imponerte tidvis i høstsesongen, før han igjen ble rammet av en skade. Selv med en imponerende fart har han aldri blitt en hit på St. James’ etter overgangen fra Man Utd, og skal altså nå være på vei vekk. Gouffran har til tider fått (frustrerende) mye spilletid, men har ikke vist noe særlig annet en god defensiv innsats – noe som kanskje er for lite om man er en angriper. Abeid har derimot fått begrenset med spilletid, og det ryktes at greske Panathinaikos skal ha Abeid på radaren. Han har tidligere vært på utlån til grekerne, der han skal ha vist svært lovende takter.

Det er også usikkerhet rundt Papiss Cisse, Cheik Tiote og Mike Williamson. Cisse skal være på listen til blant annet Swansea, og ledelsen i Newcastle skal være svært frustrert over de disiplinære karantenene Cisse pådrar seg. Tiote, som ikke har spilt kamp siden januar, har også flørtet med andre klubber – og har blitt avbildet i Arsenal-drakt på ferie i hjemlandet Elfenbenkysten. Williamson skal også ha fått mye av skylden får den horrible defensive statistikken Newcastle har, og kan altså være aktuell for flere klubber i Championship.

Samtidig skal Sissoko, Janmaat og Cabella være innstilt på enda en sesong på Tyneside. Førstnevnte uttalte i dag at han ikke vet noe særlig om Steve McClaren, men at han gleder seg til å jobbe med han. I likhet med Janmaat så har begge to et sterkt ønske om å spille EM neste år, og de føler kanskje at garantert spilletid i Newcastle er den beste måten å vise seg frem. Janmaat skal også være godt kjent med McClaren etter han var vitne til at den engelske manageren vant serien med Twente.  Cabella har vært svært skuffende denne sesongen, men det er ikke et ukjent fenomen at noen utenlandske spillere bruker en sesong på å tilpasse seg Premier League-stilen.

 

You must be logged in to post a comment Login