Før kampen: West Ham

Oppdatert: 01. December 2018

Til tross for tre seiere på rad, er det rekordjevnt i bunnen av tabellen. Tap kan i verste fall bety at Newcastle befinner seg kun ett poeng foran sisteplassen etter endt ligarunde.

Dato: Lørdag 1. desember
Kampstart: 16:00 på St. James’ Park
Dommer: Paul Tierney

Kandidat til sesongens skuffelse – så langt
Det er bare målforskjellen som skiller Newcastle og West Ham, som ligger på henholdsvis 13.- og 14.-plass før lørdagens møte. Begge lag har kapret tre seiere og like mange poengdelinger. Mens West Ham møtte overmakten Manchester City sist (0-4), har Newcastle tre seiere på rad i bagasjen. The Magpies er i siget om dagen, og har ikke tapt siden det knepne 0-1-tapet mot Brighton 20. oktober. I samme periode har Manuel Pellegrini vise til én seier, to tap og to uavgjorte kamper. The Hammers står med bare én seier på sine siste seks kamper, og kan bare vise til en eneste forestilling der buret ble holdt rent. Til sammenligning har Newcastle holdt buret rent fire ganger.

Etter ankomsten til Pellegrini, og en vanvittig pengebruk i sommer, økte naturligvis forventningene til laget. Så langt har ikke investeringene og endringene gitt resultater. Før sesongen trakk TAN frem West Ham som en potensiell kandidat for kategorien «sesongens skuffelse» i Dagbladets artikkel (som du kan lese her: https://www.dagbladet.no/sport/dette-er-premier-league-stjernene-supporterne-hater/70089454). Hittil er det nok bare Manchester United som kan sies å være en bedre kandidat.

Til tross for tre trepoengere på rad, kan ikke Newcastle tillate seg å senke skuldrene. Bunnlagene har begynt å ta poeng, noe også Cardiff gjorde fredag kveld. Fulham vant også sist, mens Crystal Palace karret til seg ett poeng mot Manchester United. Lørdagens kamp er første av tre kamper den neste uken, og starten på en travel måned – både på og utenfor banen. Tap mot West Ham kan i verste fall ende med at Newcastle runder av inneværende serierunde med kun ett poeng ned til sisteplassen.

Luksusproblemer
På fredagens pressekonferanse kom Benitez med gledelige nyheter. Han uttalte at det bare er Paul Dummett som er ute av laget for øyeblikket, men at waliseren er «veldig nær» ved å riste av seg hamstringskaden. Florian Lejeune skal dermed være tilgjengelig for spill igjen, noe som også er tilfellet med Yoshinori Muto og Jamaal Lascelles. Det er imidlertid ventet at Benitez kommer til å matche førstnevnte forsiktig. Det er heller ingen grunn til å forhaste seg med franskmannen heller, da midtstopperdekningen er svært god om dagen. Det er for øvrig mulig at en av ungguttene Sean Longstaff eller Callum Roberts blir å finne i lørdagens kamptropp, ettersom midtbanespillerne ikke var involvert i U23-lagets kamp mot Leeds fredag kveld. Dette er imidlertid ikke nærliggende, da det bare er Dummett som er utilgjengelig for spill.

Benitez står derfor overfor tøffe valg, og har fått et stor luksusproblem på midtstopperplass, men også sentralt på midtbanen. Spanjolen roste den bakre treeren han brukte mot Burnley, og især Clark fikk skryt fordi han klarte å prestere så godt etter en lengre periode ute i kulden. Grunnet Dummetts skadefravær, samt at formasjonsendringen fungerte så godt sist, tror vi at Benitez fortsetter i samme spor mot West Ham. Det store spørsmålet er i så fall om Clark beholder plassen sin, eller om friskmeldte Lascelles får muligheten fra start.

Samme problematikk er tilfellet sentralt på midtbanen. Jonjo Shelvey måtte ta til takke med en plass på benken sist, men er nok ekstra spillesugen på å møte klubben han har en fortid i. Det er imidlertid vanskelig å se for seg at Ki vrakes til denne kampen. På pressekonferansen antydet Benitez at han anser Ki og Shelvey for å være konkurrenter om den samme rollen på midtbanen. Det er derfor tvilsomt at det tidligere Swansea-tospannet blir å se på banen samtidig med det første. Benitez hintet frempå om at Shelvey nå må overbevise om at han fortjener plassen sin tilbake. Ki, på sin side, uttalte fredag i et intervju med Premier League, at han ser frem til å spille samme med Shelvey. Sørkoreaneren understreket samtidig at det er herlig å spille sammen med fysiske Mo Diame.

Benitez påpekte også at vi nå står overfor en helt annen utfordring enn mot Burnley, hvor det ble en ordentlig fysisk batalje. Nå venter en mer hurtig affære, og Benitez er klar over kontringsferdighetene til Pellegrinis mannskap. Spanjolen fremhevet at London-klubben har spillere som kan avgjøre kamper på egenhånd. Det er derfor mulig at laguttaket bærer preg av dette.

Forventet lag: Dubravka – Schär, Fernandez, Clark – Yedlin, Ki, Diame, Ritchie – Kenedy, Rondon, Perez

Hos West Ham var det knyttet en del usikkerhet rundt Marko Arnautovic. Østerrikeren har imidlertid blitt friskmeldt til kampen, noe som potensielt er dårlig nytt for The Magpies. Ellers er midtstopperen Winston Reid, midtbanetrioen Carlos Sanchez, Manuel Lanzini og Andriy Yarmolenko og høyrebacken Ryan Fredricks ute. For øvrig skal Jack Wilshere ha ristet av seg sine skader – for denne gang – og er dermed aktuell for en plass i troppen. Den tidligere Newcastle-favoritten Andy Carroll har også vært ute i lengre tid, men fikk unna sine første minutter for sesongen som innbytter mot Manchester City sist. Kantspilleren Robert Snodgrass er tilbake fra suspensjon.

Forventet lag: Hart – Zabaleta, Balbuena, Diop, Cresswell – Obiang, Rice – Antonio, Arnautovic, Felipe Anderson – Carroll

Varslet protest
The Magpie Group har tatt initiativet til en protest mot Mike Ashley mot The Hammers. Gruppen, som har som formål å tjene klubben og lokalsamfunnets interesser, har oppfordret til å ankomme St. James’ Park elleve minutter inn i kampen. Formålet er å vise misnøyen før overgangsvinduet åpner om drøyt en måned. I gruppens pressemelding omtales det forestående overgangsvinduet som «det viktigste» i Rafa Benitez sin tid som manager i klubben. Kontrakten til 58-åringen utløper til sommeren, om den ikke forlenges. Grunnen til at det akkurat er det ellevte minuttet fansen skal ankomme tribunene, er at det er så mange år siden Ashley kjøpte klubben.

Innbyrdes oppgjør
Historisk sett har Newcastle vært overlegne mot West Ham. Newcastle er ubeseiret på de siste fire hjemmekampene mot West Ham, og vant også fjorårssesongens bortekamp (2-3). The Magpies har tre på hjemmebane mot London-klubben. Fjorårets hjemmekamp endte i en 3-0-seier etter scoringer av Joselu, Clark og Mitrovic. På de siste 14 hjemmekampene mot West Ham, har sistnevnte bare vunnet én (!) kamp. Den kom i 2012/13-sesongen.

 

Newcastle United eier bildet i artikkelen. Bildet er brukt etter avtale med klubben.

You must be logged in to post a comment Login