Før kampen: Burnley

Oppdatert: 25. November 2018

Benitez forventer en fysisk kamp når Newcastle møter Burnley på Turf Moor. Spanjolen står potensielt overfor vanskelige valg når laget skal tas ut, da kampen om plassene har spisset seg til.

Dato: Mandag 26. november
Kampstart: Kl. 21:00 på Turf Moor
Dommer: Anthony Taylor

Viktige spillere er usikre
Hos Newcastle er fremdeles Jamie Sterry og Florian Lejeune ute. Sistnevnte kommer imidlertid stadig nærmere sitt comeback på fotballbanen, da han har trent over lengre periode med sine lagkamerater. Ifølge Benitez har franskmannen vært «svært god» på treningsfeltet, og spanjolen vil få et luksusproblem når midtstopperen erklæres disponibel. Paul Dummett mister også kampen, som følge av en hamstringsskade. Heldigvis skal ikke skadeomfanget være stort, og det er optimisme om at waliseren kan rekke den påfølgende kampen mot West Ham. Jonjo Shelvey, Yoshinori Muto og Lascelles mistet alle forrige kamp. Trioen er usikker til denne kampen, men slik TAN oppfatter skadesituasjonen, så er Muto den det er aller størst spørsmålstegn rundt. Benitez har hintet frempå at én eller to av dem kan bli å finne på benken på mandag.

Benitez har denne uken uttalt at Lascelles må konkurrere på like vilkår med de andre midtstopperne, og at han må bevise at han fortjener å starte fremfor andre. Federico Fernandez har vært klasse på stopperplass helt fra starten, og Fabian Schär har virkelig overbevist i de to siste kampene. Og nå som Lejeune nærmer seg et comeback, har konkurransen virkelig blitt stor blant midtstopperne. Man må heller ikke glemme Ciaran Clark, som også er et godt alternativ, selv om han nok er sist i køen for øyeblikket.

Det blir minst én utskiftning på laget, som følge av Dummetts skade. Et alternativ er å bevare firebackslinjen, mens et annet er å legge om til en formasjon med offensive sidebacker. Om Benitez går for sistnevnte, vil sannsynligvis Kenedy få tildelt denne plassen. Dette tror TAN er sannsynlig, iallfall om Lascelles erklæres klar til kampen. Andre alternativer er at enten Javier Manquillo eller Clark får i oppdrag å bekle venstrebackplassen. Achraf Lazaar, som har trent med A-laget den siste tiden, er også en mulighet. All den tid Benitez ikke har sansen for marokkaneren, er dette det alternativet som fremstår minst sannsynlig.

Benitez står også muligens overfor et dilemma sentralt på midtbanen, om Shelvey skulle rekke kampen. Ki Sung-yueng har, som Schär, virkelig grepet sjansen i de to siste kampene. Det bør derfor klart ikke være noe automatikk i at Shelvey erstatter Ki, så snart førstnevnte friskmeldes.

Sannsynlig Newcastle-lag (3-4-3): Dubravka – Schär, Lascelles (Clark), Fernandez – Yedlin, Ki, Diamé, Kenedy – Ritchie, Rondon, Perez

For Burnleys vedkommende er det også sentrale spillere som går glipp av kampen. Forsvarstrioen Nick Pope, Ben Gibson og Stephen Ward mister kampen. Det gjør også sannsynligvis viktige James Tarkowski. Midtbaneduoen Johann Gudmundsson og Steven Defour rekker imidlertid kampen.

Sannsynlig Burnley-lag (4-4-2): Hart – Lowton, Long, Mee, Taylor – Lennon, Defour, Cork, Gudmundsson – Wood, Vokes

Ikke til å kjenne igjen
Motstanderne frykter ikke Burnley lenger. Forrige sesong var mandagens motstander svært vanskelig å bryte ned, og Sean Dyche sitt mannskap viste en mentalitet uten like. De gode prestasjonene gav muligheten til Europa League-spill, men Burnley maktet ikke å kvalifisere seg til gruppespillet. Midtstopperen James Tarkowski og keeperen Nick Pope har siden fått sine landslagsdebuter, og forsvarspilleren Ben Mee har lenge vært et navn som mange mener burde fått sin debut for lengst. Det samme mener nok mange om vår egen Jamaal Lascelles.

Lagene har tatt like mange poeng denne sesongen, og har ni poeng. Begge lag har kun to seiere, men Newcastle befinner seg to plasser over grunnet en bedre målforskjell. Newcastle sin målforskjell er på minus seks mål, mens Burnley har hele minus 13 mål i sin protokoll. Burnley har sluppet inn hele 25 mål, og er dermed nest dårligst i ligaen i egen banehalvdel. Bare Fulham (31) har sluppet inn flere mål denne sesongen. Burnley, som i løpet av hele sesongen bare måtte plukke 39 baller ut av eget mål, er dermed ikke til å kjenne igjen. Til sammenligning har Newcastle 15 baklengsmål så langt.

Det er rekordjevnt i bunnen av tabellen. Som følge av at bunnlagene Fulham og Huddersfield beseiret sine motstandere denne runden, er det kun ett (!) poeng fra Newcastle på 15. plass og ned til tabelljumbo Fulham. Om det skulle bli tre poeng mot Burnley, vil The Magpies klarte opp på en solid 13. plass. Som Benitez har uttalt, så blir det nok uansett ingen enkel oppgave å overliste Burnley. Det er mye fysikk og trøkk i alle deres lagdeler. Heldigvis vil noe av trøkket være borte, om forsvarsbautaen Tarkowski mister kampen, noe han sannsynligvis gjør.

Merkverdige fakta
Burnley har bare tatt ett poeng på sine fire siste kamper. Det poenget kom sist på bortebane mot Leicester. Til sammenligning har Newcastle tatt syv poeng i samme periode. Mandagens motstander kan bare vise til én hjemmeseier denne sesongen, på totalt fem forsøk. På sine siste åtte hjemmekamper, har det bare blitt fem poeng.

Burnley kommer dårligst ut på skuddstatistikk i begge ender. Sean Dyches gutter har færrest skudd på mål (30), samtidig som de har sluppet til flest skudd på mål (82) denne sesongen. Til tross for færre skudd enn samtlige har The Clarets scoret flere ganger enn eksempelvis Newcastle (12 mot 9).

En sær – men merkverdig – statistikk, er at Newcastle ikke har vunnet én eneste kamp en mandagskveld siden desember 2012. Det er ganske nøyaktig ti kamper og seks (!) år siden. Alle disse kampene har endt med tap, og The Magpies har bare maktet å score i to av disse.

Forrige sesong endte tilsvarende oppgjør endte 1-0 til Burnley, mens resultatet ble 1-1 på St. James’ Park.

TAN er som vanlig positiv til sinns, og tror at den horrible mandagsstatistikken endelig brytes. Ifølge TANs ekspert ender kampen sannsynligvis 0-1, etter et herlig hodestøt. Er det Federico Fernandez, mon tro? Eller er det Salomon Rondon som fortsetter å levere i motstanderens boks?

 

Newcastle United eier bildet i artikkelen. Bildet er brukt etter avtale med klubben.

You must be logged in to post a comment Login