Før kampen: West Ham

Oppdatert: 16. April 2021

Lørdagens oppgjør er av enorm betydning for begge lag. Mens Newcastle kjemper om overlevelse, øyner David Moyes og hans menn spill i Champions League.

Dato: Lørdag 17. april
Kampstart: Kl. 13:30 på St. James’ Park
Dommer: Kevin Friend

Status
Det er nok bare Leeds United, Aston Villa og Leicester City som gir West Ham en real kamp om å være sesongens store overraskelse. Basert på sesongen hittil ville sannsynligvis London-klubben fått flest stemmer fra folket. Før den 32.-serierunden sparkes i gang befinner David Moyes sitt mannskap seg på den svært viktige og ettertraktede fjerdeplassen. Skulle Newcastle la seg beseire lørdag formiddag, vil The Hammers om ikke annet klatre forbi Leicester på tabellen. Forrige serierunde ble de lyseblå revene slått i hjel av offensive hammere i den engelske hovedstaden. Kampen endte 3-2 til hjemmelaget, som på tampen holdt på å rote bort en relativ tidlig 3-0-ledelse.

En rask titt på tabellen viser at West Ham befinner seg over storklubbene Chelsea, Liverpool og Tottenham, noe som gjør prestasjonene ikke noe mindre imponerende. Forrige sesong endte West Ham på en skuffende 16.-plass, kun fem poeng over streken. Newcastle for sin del endte på 13-plass, med fem poeng mer enn lørdagens motstander.

Kampen er også selvsagt av enorm betydning for The Magpies, som fremdeles kjemper om å fornye kontrakten med Premier League. Virkeligheten er for øyeblikket at Newcastle befinner seg seks poeng over streken. Med en mektig trepoenger mot West Ham, og et Fulham-tap mot Arsenal, vil Skjærene ta et enormt steg mot en fornyet tilværelse på det gjeveste nivået. Det hører da med at Fulham har én kamp mer spilt enn The Magpies. Skulle situasjonen være den motsatte, nemlig at Fulham innkasserer tre poeng og Newcastle taper, vil Newcastle gå en svært skummel tid i møte. På de neste fire kampene venter nemlig Liverpool, Arsenal, Leicester og Manchester City. En trepoenger kan imidlertid bety at Newcastle klatrer forbi Burnley og Brighton.

Lagene
Steve Bruce må fremdeles klare seg uten den skadede trioen Jamaal Lascelles, Isaac Hayden og Fabian Schar, mens det er uvisst om Ryan Fraser rekker kampen.

Når det gjelder laguttaket er det store spørsmålet hvorvidt Steve Bruce våger å starte med både Allan Saint-Maximin og Callum Wilson. Duoen, med særlig franskmannen i spissen, transformerte Newcastle i løpet av få minutter etter at de entret banen. Skjærene så plutselig ut som et vesentlig bedre fotballag da Joelinton og Dwight Gayle måtte vike for den nevnte duoen. Til tross for skadeproblemer og lite kamptrening den siste tiden, antas det at Bruce velger å satse hardt mot høytflyvende hammere på St. James’ Park. Bortekamper mot Liverpool og Leicester og hjemmekamper mot Arsenal og Manchester City er nemlig de neste utfordringene som venter Skjærene etter lørdagens batalje.

Sannsynlig lagoppstilling: Dubravka – Fernandez, Clark, Dummett – Murphy, Shelvey, Sean Longstaff, Ritchie – Almiron, Wilson, Saint-Maximin

West Ham må klare seg uten Declan Rice, Darren Randolph, Michail Antoni, mens Andriy Yamolenko, Manuel Lanzini, Aaron Cresswell, Angelo Ogbonna og Manuel Lanzini er usikre. Det er ventet at West Ham-legenden Mark Noble rekker kampen, selv om han måtte kaste inn håndkleet i løpet av kampen mot Leicester sist. David Moyes uttalte på fredagens pressekonferanse at han var håpefull at Cresswell, som har startet samtlige ligakamper denne sesongen, ville rekke kampen.

Sannsynlig lagoppstilling: Fabianski – Diop, Dawson, Cresswell – Coufal, Soucek, Noble, Masuaku – Lingard, Fornals – Bowen

Gått helt berserk
Newcastle-forsvaret vil bli satt på prøve når Jesse Lingard med gode, fotrappe venner venter på motsatt banehalvdel. Manchester United-eiendommen har virkelig kommet i flytsonen etter at London-klubben hentet lynvingen på en midlertid overgang i januarvinduet. Ifølge rapporter forsøkte Steve Bruce å overbevise 28-åringen om å ta turen over til Newcastle, men valget falt på West Ham, hvor hans tidligere sjef David Moyes for tiden regjerer.

Det er vanvittige tall Lingard kan vise til etter overgangen til London: ni kamper, åtte mål og fire målgivende pasninger. Det er ekstreme tall, som en blir desto mer imponert over om mer ser på situasjonen forut for overgangen. Lingard stod nemlig uten en eneste ligakamp for Mancehster Uniteds A-lag denne sesongen, og var kun i aksjon i tre cupkamper for de røde djevlene før overgangen. Forrige sesong var også tøff for kantspilleren, som kun fikk 22 ligakamper for klubben. I ligaen ble det med ett mål. Totalt ble det fire scoringer og to målgivende pasninger på 40 opptredener i alle turneringer. Tallene var heller ikke særlig bedre for den engelske landslagsspilleren den foregående sesongen.

Det er ingen tvil om at 28-åringen har fått en skikkelig vitamininnsprøytning etter å ha sluttet seg til Moyes og Co, hvor han har blitt brukt i en offensiv midtbanerolle. Mot Leicester sist noterte Lingard seg for to scoringer, mens han i sine tre foregående kamper stod med tre scoringer og to målgivende pasninger.

Også Jarrod Bowen er i fyr og flamme om dagen. Mannen som Newcastle hadde i kikkerten før han meldte overgang til West Ham, står også med tre fulltreffere på sine siste tre kamper. Den tidligere Hull-spilleren står med åtte ligascoringer denne sesongen.

Innbyrdes oppgjør
Newcastle startet sesongen på lovende vis med sin 0-2-seier mot lørdagens gjester. Målene ble da scoret av to debutanter, nemlig Jeff Hendrick og Wilson. Da lagene møttes på St. James’ Park forrige sesong, endte det 2-2, etter mål av Almiron og Shelvey. Newcastle vant da også borteoppgjøret, med sifrene 2-3. Den foregående sesongen vant West Ham begge oppgjørene.

På de ti siste møtene mellom lagene er fasiten seks seiere til The Magpies, én poengdeling og tre seiere til The Hammers.

En liten detalj som kan være verdt å merke seg er at minst ett av lagene har holdt nullen ved elleve anledninger på de siste 16 oppgjørene mellom klubbene. Ved kun to av disse endte det 0-0. Newcastle kan vise til syv rene bur på de siste 16 kampene mot hammerne.

 

Newcastle United eier bildet i artikkelen. Bildet er brukt etter avtale med klubben.

You must be logged in to post a comment Login