Før kampen: Tottenham – Newcastle

Oppdatert: 17. December 2014

En særdeles viktig uke står for tur. Det er mye som står for spill for Newcastles vedkommende. Når uken avrundes vil fansen være preget av en vanvittig glede, eller eventuelt en ekstrem stor og sår skuffelse. 

Dato: Onsdag 17. desember
Kampstart: Kl. 20:45 på White Hart Lane
Dommer: Andre Marriner

Newcastle går denne uken to ekstremt viktige kamper i møte, og har mye å bevise etter å ha blitt utklasset 1-4 på bortebane mot Arsenal forrige lørdag. Uken avrundes med en ellevill kamp på St. James’ Park mot derbyrival Sunderland. Newcastle har mye å revansjere etter at The Mackems vant begge sammenkomstene forrige sesong. Dog er det kvartfinaleoppgjøret mot Tottenham i ligacupen som først må gå av stabelen. Fansen forventer minst hundre prosent innsats fra samtlige spillere i begge oppgjør.

Newcastle har ikke hatt så god progresjon i en nasjonal cup som i løpende sammenheng, siden kvartfinaletapet i ligacupen mot Chelsea i 06/07-sesongen. Påfølgende sesong var det nettopp onsdagens motstander, Tottenham, som kunne heve ligacuptroféet. Tottenham har ikke vunnet et trofé av betydning siden den gang, og øyner nok en svært god mulighet til å gjøre noe med dette i det inneværende.

Forrige cuprunde ble det 2-0-seier over Championship-bunnlaget Brighton for vertene. Ellers har Tottenham beseiret Nottingham Forrest på sin ferd til kvartfinalen. Newcastle på sin side har måttet passere et ekstra hinder i cupen sammenlignet med Tottenham, da kvalifisering til Europa League gir automatisk plass i ligacupens tredje runde. Newcastle har beseiret Gillingham (1-0), Crystal Palace (3-2 e.e.o.) og Manchester City (2-0), alle på bortebane, på sin vei til kvartfinalen.

Seier ved forrige besøk

Newcastle reiser til White Hart Lane for andre gang denne sesongen. I slutten av oktober ble det 2-1 i favør Newcastle, etter at Newcastle snudde kampen i andre omgang. Sammy gjorde sin entré i andre omgang, og utlignet til 1-1 etter bare seks sekunder ut i omgangen. Tottenham-kampen ble et vendepunkt for Ameobi, han har siden blitt tildelt fast plass i Alan Pardews lagoppstilling.

Da lagene sist møttes var Newcastle så vidt kommet i gang med å snu den håpløse skuten vi ble vitne til. Den gang befant vi oss på en særdeles svak 18. plass. På samme tid var Spurs på en niende plass. Newcastle har siden hatt desidert størst progresjon av lagene, og innehar nå en åttende plass (23 poeng), mens Spurs klatret til en syvende plass (24 poeng) etter 2-1-seier over Swansea sist helg. TAN skrev i oktober at «Tottenham rett og slett har underprestert hittil i sesongen», noe som fremdeles må kunne sies å stemme om den hvitkledde klubben. Imidlertid har laget kvalifisert seg fra gruppespillet i Europa League, og skal nå spille kvartfinale i ligacupen mot Newcastle.

Fremdeles mange ute

Skadesituasjonen i Newcastle går sin vante gang. Keeperduoen Krul og Elliot vil være ute med skader resten av året. Ellers forblir Ryan Taylor, de Jong, Obertan, Good, Santon og Aarons utilgjengelig for spill. Det var lenge ventet at Aarons skulle bli klar til de to viktige kampene denne uken, men jamaicaneren har fremdeles problemer med den trøblete hamstringen.

Det råder utad usikkerhet rundt Abeids skadesituasjon. Den ferske A-landslagsspilleren har nylig blitt tatt ut som en del av Algeries tropp til Afrikamesterskapet, men Abeid står så langt uten A-landslagsdebut. I november ble midtbaneterrieren tatt ut på A-landslaget for første gang, men Abeid ble utilgjengelig for spill etter å ha brukket en tå forut for kampen. Abeid skal fremdeles slite med skaden. TAN har ikke lykkes med å finne noen rapporter dets angår den franskfødtes skadesituasjon, men det må antas at Abeid dessverre også vil miste kampen mot Tottenham.

For øvrig vil Newcastle måtte klare seg uten en naturlig høyreback, ettersom Janmaat må sone karantene for fem gule kort. På den gledelige siden vil både rutinerte Steven Taylor og eksplosiviteten og engasjementet til Sissoko være tilgjengelige til kampen. Begge spillerne måtte stå over mot Arsenal grunnet karantener, noe som var svært merkbart både i det defensive og offensive spillet.

En annen gledelig nyhet er at Gutierrez er tilbake på treningsfeltet, men argentineren har forståelig nok et stykke frem til å nå kampformen.

Hos Tottenham er det bare Emmanuel Adebayor som skal være uaktuell til kampen mot Newcastle.

Våre beste menn

Begge managerne har lovet å bruke sitt beste tilgjengelige mannskap i håp om å sikre seg avansement i cupen. Pardew har uttalt at han ikke vil prioritere derbyet mer enn avansement i cupen. Det forventes derfor at Pardew stiller fra start med et tilnærmet heltoppet lag.

Alan Pardew har allerede uttalt at Alnwick fremdeles vil vokte buret mot Tottenham, til tross for spekulasjoner om at 17-årige Freddie Woodman kunne starte i Newcastle-målet. Pardew har også sterkt antydet at fansen kan få et gjensyn med Anita mot Tottenham. I etterkant av Arsenal-kampen skal Newcastle-manageren ha uttalt at han vurderte å benytte seg av Anitas defensive kvaliteter, og at han ikke kunne se bort fra at resultatet ville blitt annerledes om den kortvokste nederlenderen spilte. Ettersom Janmaat er ute med karantene og Sissoko er tilbake, synes det mest sannsynlig at Anita tar plass på høyrebacken. Williamson hadde en svak kamp mot Arsenal, således er det ventet at han blir vraket. Sannsynligvis vil S. Taylor ta plass ved siden av Coloccini. Det er mulig Haidara gis spilletid mot Tottenham, men Pardew vil nok vegre seg mot å bytte ut Dummett.

På midtbanen vil nok Sissoko, Tioté og Colback utgjøre en hardtarbeidende trio. Sistnevnte bidro med sitt til at Sunderland nådde finalen i samme cup forrige sesong, og håper garantert å kunne nå like langt med Newcastle.

Det kan synes som at Sammy har gjort venstrekanten til sin faste plass, og han vil sannsynligvis få fornyet tillit mot Tottenham. Det samme tenkes om Ayoze, som for øvrig scoret Newcastles eneste mål mot Arsenal. Ettersom Cissé hadde en ekstremt skuffende kamp mot Arsenal, i tillegg til fremdeles å være noe preget av et trøblete kne, er det ventet at senegaleseren blir henvist til benken av Pardew. Riviere, Armstrong og Cabella synes alle aktuelle for en plass i den offensive sammensetningen av laget.

Tottenhams formspillere er desidert Christian Eriksen og Harry Kane. Eriksen har fra midtbaneposisjon scoret seks mål i ligaen denne sesongen, og scoret i forrige serierunde mot Swansea, i tillegg til å notere seg en målgivende pasning. Kane har scoret 12 mål på 21 kamper i alle turneringer for klubben, deriblant to mål i ligacupen. Deres øye for mål blir særlig viktig å sette i sjakk.

Første semifinale på 14 år?

Ved et eventuelt avansement vil aktuelle motstandere være Chelsea (3-1 mot Derby), Sheffield United (1-0 mot Southampton) og vinneren av kampen mellom Bournemouth og Liverpool.

Dersom Newcastle skulle beseire Tottenham onsdag vil klubben nå sin første semifinale siden sesongen 1999/2000. Den gang var det også Chelsea som satte en stopper for en mulig FA-cuptriumf. Kanskje blir det nettopp Chelsea om Newcastle klarer å overliste Tottenham onsdag kveld.

Kampen sendes på TV 2 Sport Premium 2, så det er bare å holde seg fast!

You must be logged in to post a comment Login