Før kampen: Sunderland – Newcastle

Oppdatert: 04. April 2015

Howay the lads! Det er klart for sesongens viktigste kamp, og det er hele 4 (!) år siden Newcastle har gått seirende ut fra et Tyne Wear-derby. Men kanskje det løser seg mot et Sunderland-lag i elendig form?

Tidspunkt: Søndag 5. april

Avspark: Kl 17:00

Dommer: Mike Dean

Newcastle mangler en liten tropp med nøkkelspillere; både kaptein Coloccini og toppscorer Cisse er suspendert, mens Haidara, Steven Taylor, Dummett, De Jong, Tiote og Aarons er ute med diverse skader. Sannsynligvis fortsetter Janmaat som midtstopper sammen med Williamson, og det skal bli spennende å se hvem som inntar backposisjonene – alternativene er Gutierrez, Ryan Taylor, Anita og Colback.

På midtbanen er Abeid tilbake i troppen etter å ha fått seg en smell mot Man Utd for noen uker siden. Blir Colback plassert på backen kan fort Abeid danne den sentrale midtbanen sammen med Sissoko, men også Anita kan være å finne fra start. Cabella blir nok garantert viktig for Newcastle fremover, og alternativene på kant står mellom Gouffran, Gutierrez, Ameobi og Obertan.

Det ser altså ut at spissen vår er Ayoze Perez, som også spilte fra start i høstens 0-1 tap, og som har uttalt at dette derbyet skal vinnes for fansen. John Carver sier at Ayoze var frisk mot Arsenal etter å ha fått en liten pause fra startoppstillingen de siste ukene. En joker kan være den unge geordien Adam Armstrong som var i strålende form for Englands U-18 landslag forrige uke, men Carver mener at en derbyet kan bli litt for intenst for at unge Armstrong skal starte.

Sannsynlig lagoppstilling: Krul – R. Taylor, Janmaat, Williamson, Colback – Anita, Abeid, Sissoko – Cabella, Gouffran, Ayoze

Med så mange spillere ute er det ikke så vanskelig å spekulere i startoppstillingen. Spørsmålet er om Abeid går rett inn i elleveren etter skadeoppholdet, og om eventuelt det blir plass til Sammy Ameobi.

Sunderland og Dick Advocaat får hissigtaggen Lee Cattermole tilbake etter at han har vært suspendert i 2 kamper, og tilbake er også forsvareren Billy Jones. Ute er førstelagsspillere som Wes Brown, Giaccherini og Buckley. Det er også usikkert om matchvinneren fra det motsatte oppgjøret, Adam Johnson, blir å finne fra start etter at han har havnet i utenomsportslige problemer etter å ha blitt arrestert for å ha tuklet med en mindreårig jente. Uansett vil han nok få høre det fra bortetribunen.

Mackems er i forferdelig form, og har bare scoret 1 enslig mål de siste 6 kampene. Faktisk har de bare vunnet 1 kamp (mot Burnley) siden det motsatt oppgjøret på St. James Park, noe som skjedde for 13 ligakamper siden. De har også gått av banen uten å score i halvparten av deres 30 kamper så langt i Premier League, mens Newcastle har sluppet inn tredje mest mål i Premier League denne sesongen i forkant av lørdagens kamper. Hele 9 mål har Magpies sluppet inn etter 85 min spilt, inkludert Adam Johnsons 0-1 mål i det forrige oppgjøret.

Alt presset ligger på de røde og hvite ettersom de befinner seg på en 17. plass kun 1 poeng over nedrykksplass før helgens serierunde. Stort bedre ble det ikke da både QPR og Leicester vant lørdagens kamper, og da jager Joey Barton sitt lag bare 1 poeng bak sammen med Burnley som møter Spurs noen timer før avspark på Stadium of Light. I verste (beste?) fall vil altså Sunderland ligge på nedrykksplass i det Mike Dean blåser kampen i gang, så i motsetning til det Jermaine Defoe har uttalt før kampen så er presset på Advocaat sitt mannskap.

Sannynlig lagoppstilling: Pantilimon – Reveillere, Vergini, O’Shea, Van Aanholt – Larsson, Cattermole, Rodwell – Defoe, Wickham, Fletcher

Newcastle må passe seg for den rutinerte spissen Defoe, og den skotske landslagsspilleren Steven Fletcher som scoret hattrick for Skottland i landslagspausen. Det er usikkert hvem Advocaat velger å starte med, og på fredagens pressekonferanse mente han at kun Lee Cattermole var garantert en startoppstilling nå som han returnerer fra en suspensjon. Et nøkkelpunkt i denne kampen kan være Cabella vs ex-Newcastle spiller Van Aaanholt (som fikk 7 kamper for Newcastle i 2010).

Advocaat vs Carver

De fleste hadde vel tenkt seg for noen måneder siden at denne kampen ville bli ledet av nederlandske Dick Advocaat og “assistenten” John Carver. Rutinerte Dick er en av flere nederlendere som denne sesongen leder lag i Premier League, og har en lang karriere bak seg som du nesten må ty til Wikipedia om du vil lese deg opp på. Senest var det som trener for det serbiske landslaget, hvor han kjapt fikk sparken etter katastrofale resultater. Han har bare ledet Sunderland i 1 kamp etter at Gus Poyet fikk sparken, hvor de tapte 0-1 mot West Ham etter en sen scoring.

Han har møtt Newastle tidligere i sin managerkarriere, da i 1997 når hans PSV spilte Champions League mot Kenny Daglish sitt Newcastle. Begge oppgjørene endte i favør nederlenderne med henholdsvis 1-0 i Nederland og et 0-2 tap på St. James Park. De som er gammel nok husker at Shearer pådro seg en stygg ankelskade i forkant av sesongen, og dermed var utilgjengelig til disse kampene. Med salgene av Ferdinand og Ginola i forkant av sesongen, var det Newcastles eldste signering noensinne som gikk målløs av banen i begge disse kampene, nemlig 36 år gamle Ian Rush.

John Carver leder sitt første Tyne Wear-derby etter at Pardew forlot skipet uten å ha vunnet et oppgjør på hele 4 år. Carver har de siste månedene promotert at laget skal havne topp 10, men med 7 poeng opp til Stoke begynner dette å se vanskelig ut. Dermed er en derbyseier hans siste kort i kampen om en permanent kontrakt som hovedtrener for Newcastle United. I forkant av denne kampen har de trent inne på St. James Park så ingen har fått innsyn til oppkjøringen til derbyet, og til og med måltidet før kampen blir tatt på hjemmebanen før de setter seg på bussen til Stadium of Light.

Supporteren i gaten vil nok allerede konkludere med at Carver har tapt kampen om å bli hovedtrener på fulltid, og mange mener at Carver like godt bare kan gå for seieren og heller gå ned i historiebøkene som en manager som vant et Tyne Wear-derby. Uansett så er John Carver en fullblods Geordie og ingen trenger å fortelle den tidligere Leeds og Toronto-lederen om at dette er et viktig oppgjør.

Historien

Den første kampen mellom de to lagene i nordøst England tok sted i 1883, og etter 0-1 tapet i desember i fjor står Newcastle med 53 seire mot Sunderlands 51 – hvor 49 av de kampene har endt med uavgjort. Det første oppgjøret som symboliserte det som er blitt et intenst derby mellom rivaler stammer fra påsken i 1901, mer bestemt på langfredagen, da kampen måtte avlyses etter at hele 120 000 hadde møtt opp for å se kampen. Dette ble mildt sagt problematisk ettersom stadion på den tiden hadde plass til 30 000. Dette likte ingen av supporterne og det hele endte med opprør i gatene og flere ble rapportert skadet da gemyttene roet seg, men historisk sett har kampene blitt spilt i fredelige omgivelser – ihvertfall frem til 1990-tallet. I 1908 tapte Newcastle hele 1-7, til tross for at Magpies vant serien det året, og det står fremdeles som det største tapet i Tyne Wear-derbyets historie.

I nyere tid har oppgjørene mellom lagene vært av en interessant karakter. For eksempel i 1999 da Newcastle-manager valgte å droppe legenden Alan Shearer fra startoppstillingen, noe som resulterte i at Sunderland vant kampen 2-1. Noen dager senere sluttet Gullit i jobben. Som nevnt har ikke Newcastle vunnet på hele 4 år, men vi hadde noen gode kamper før resultatene begynte å gå i mot oss. Et høydepunkt var 5-1 seieren da Kevin Nolan scoret et hattrick og tidligere Newastle-spiller Titus Bramble ble utvist. Sist Newcastle vant var i august 2011 da et herlig frispark av Ryan Taylor sikret en 1-0 seier.

En hel del spillere har spilt for begge lagene i Tyne Wear-derbyet, men i helgens kamp er det kun Van Aanholt (7 kamper for Newcastle, 2010) og Jack Colback som har erfaring fra mostanderlaget. Vinner Newcastle denne kampen blir Colback den første spilleren i Premier League historien som vinner dette oppgjøret både som Sunderland- og Newcastle-spiller. I fjorårssesongen scoret til og med Colback da Sunderland vant 3-0 på St. James Park.

Kampen

For Sunderland handler kampen om både nedrykk og om ære i nordøst, mens for Newcastle sin del handler det kun om å igjen vinne derbyet. Greier Newcastle å tette igjen bakover mot et meget impotent Sunderland-angrep kan det bli en positiv påskesøndag for Toon Army. Det vil utvilsomt bli et intenst oppgjør, der kampen på midtbanen må vinnes. De fleste vil nok helst se Jack Colback delta i krigen på midtbanen, “the ginger Pirlo” som i sommer gikk gratis fra nettopp Sunderland til Newcastle for å spille på Tyneside i riktige farger, og han må nok forvente å motta både piping og skjellsord fra hjemmefansen.

Offensivt for Newcastle vil nok nøkkelen ligge i den dynamiske trioen Ayoze Perez, Sissoko og Cabella, som på sitt beste kan spille ut samtlige forsvar i Premier League. Bakover på banen må vårt nykomponerte forsvar følge med på målsniken Defoe og skotske Fletcher, som til tross for en måltørke kan være kapabel til å lure Williamson & co, Sunderland-fansen vil med glede minne oss på at til og med Jozy Altidore har spilt en god kamp mot Newcastle.

At oppgjøret er viktig for supporterne er ihvertfall utvilsomt. Flere kirker på Tyneside har utsatt eller flyttet på tidspunktet for den tradisjonelle søndagsmessen i forbindelse med påsken så folket skal få mulighet til å se kampen uten å ha dårlig samvittighet til høyere makter.

TAN er ihvertfall optimistiske og spår en 3-1 seier (Ayoze x 3), og endelig kan vi feire vår første derbyseier på 4 år.

HOWAY THE LADS!

 

 

 

 

 

 

 

You must be logged in to post a comment Login