Før kampen: Southampton – Newcastle

Oppdatert: 11. September 2014

Newcastle United har vært omgitt av støy siden forrige serierunde.  Deadline-day endte i katastrofe, og misnøyen med Alan Pardew har nådd nye høyder. På lørdag er det derimot tid for fotball igjen. Det er klart for årets lengste bortetur – mot et Southampton som er i en ny fasong for året.

Lørdag 13. September

Premier League – St. Mary`s Stadium

Kampstart: 16.00

Dommer: Chris Foy

 

Overlever Pardew tap her?

pards

Er det vinn eller forsvinn for Alan Pardew på lørdag?

Newcastle kvittet seg med to potensielle klassespillere i Hatem Ben Arfa og Mapou Yanga-Mbiwa på deadline-day. Begge franskmennene havnet uklar med manager Alan Pardew mot slutten av forrige sesong. Nå er de altså utlånt til henholdsvis Hull og AS Roma. Det kom dessverre ingen nye fjes inn mot slutten av vinduet – noe som har ført til en enorm misnøye mot Alan Pardew, og regimet på toppen av kransekaka i Newcastle. En meningsmåling gjennomført av lokalavisen Evening Chronicle, kom det frem at hele 85% av de 5000 som responderte – ønsket Alan Pardew sparket fra sjefsjobben i Newcastle. Et kraftig signal fra Newcastle-fansen. Det skal bli spennende å se hvordan Pardew kan jobbe videre under dette trykket. I forrige sesongs siste hjemmekamp mot Cardiff City på St. James Park viste fansen også en voldsom misnøye mot Pardew. Noe som resulterte i at Pardew ble sittende på benken under kampen, mens assistentene John Carver og Steve Stone tok hånd om coachingen på sidelinjen. En uholdbar situasjon for å si det mildt. Mike Ashley fører klubben som en god gammel diktator. Uforutsigbar i sine handlinger. Ingen vet hvordan han tenker. Uansett er det liten tvil om at Alan Pardew trenger en seier, skal han få et etterlengtet pusterom – både fra media og sitt eget styre. Når det gjelder supporterene tyder mye på at Pardew har hatt sin siste sjanse. En sjanse han ikke besto med glans, for å si det sånn.

Sånn for å ha nevnt det, så er ikke Alan Pardew særlig godt likt i Southampton heller. Pardew satt i sjefstolen i drøye 13 måneder hos The Saints, og fikk fyken etter interne stridigheter høsten 2010. De to foregående sesongene har han fått en fæl velkomst av hjemmefansen da Newcastle har gjestet St.Mary`s. På lørdag er ihvertfall hjemme- og bortefansen enige om en ting.

 

Hamstring-trøbbel

Mens det er turbulens rundt ledelsen i klubben, så er det også sportslig trøbbel for Newcastle foran helgens runde. Nyinnkjøpte Siem de Jong har plukket opp en hamstringskade som kan sette han ut av spill frem til nyttår. Stortalentet Rolando Aarons som scoret i forrige kamp mot Crystal Palace har også pådratt seg en hamstringskade, men det er foreløpig uklart hvor lenge stjerneskuddet må bli på sidelinjen. I tillegg mangler langtidsskadde Davide Santon og Papiss Cisse. På den positive siden er Jack Colback på bedringens vei etter at hofteproblemer satte en stopper for England-debuten forrige uke. Cheick Tiote ventes også tilbake i spill. Ivorianeren har ikke vært på banen for Newcastle så langt denne sesongen.

 

Hvem skal score målene?

Newcastle har gått målløse av banen i smått utrolige 15 av de 23 siste kampene i Premier League. En aldeles katastrofal statistikk. Papiss Cisse har ikke vist målteft siden våren 2012 – nå er senegaleseren i tillegg satt ut av spill med en skade. Emmanuel Riviere, Ayoze Perez og Facundo Ferreyra ble handlet inn i sommer. Riviere har startet samtlige kamper så langt, men har ikke vært i nærheten av å score. Perez har hatt lovende innhopp og er en mann for fremtiden, men han er trolig en bedre nr. 10 enn han er i 9`er rollen. Ferreyra følte seg utilpass i Donetsk pga uroen mellom Russland og Ukraina, og valgte en overgang til Tyneside. Argentineren har enda ikke kommet på banen – for ikke å si benken – da han har vært utelatt fra samtlige tropper i ligasammenheng så langt. Så kan vi til slutt legge til at sesongens tre ligamål er blitt scoret av en 18-åring, en midtstopper og en høyreback.

Emmanuel Riviere har fortsatt tilgode å score i Premier League.

Emmanuel Riviere har fortsatt tilgode å score i Premier League.

For at noen skal score mål må noen servere(logisk nok). Hatem Ben Arfa var en trollmann når han var i form. Han kunne drible fem spillere før han slo en stikker – hvis han ikke banket ballen i mål selv. Remy Cabella skulle være arvtageren – mannen som skulle tilføre det lille ekstra. Vi skal gi Cabella tid. Han er et stort talent, men faktum er at han har vært langt unna å levere varene i sine tre første kamper. Moussa Sissoko er en annen som har prestert langt under pari i sesongens tre første kamper. Ballbehandlingen kladder som da Odd-Bjørn Hjelmeseth ble satt ut av “is i rubben” under OL i Vancouver i 2010. Feilvalgene florer også fra franskmannen som var så god i VM for to måneder siden.

Er spillermateriale virkelig så dårlig? Nei, antagelivis ikke. Fellesnevneren for de dårlige prestasjonene er dårlig offensiv samhandling. Ansvaret ligger på Alan Pardew.

 

Krul vs. Forster

Soouthampton hentet i sommer Fraser Forster fra Celtic. Geordien begynte karrieren i Newcastle, som også var favorittklubben i hans barndomsår på Tyneside. Dessverre for Forster møtte han sin jevnaldrende overmann på akademiet i 2005. Tim Krul ble hentet fra Nederland allerede som 17-åring, og gikk inn keeperteamet på akademiet med Forster. Krul var allerede godt etablert på nederlandske u-landslag og ryktene fortalte oss at dette var en kommende storkeeper. Forster lå litt senere an i utviklingen, og selv om utviklingen etterhvert ble ekstraordinær – var det aldri nok til å danke ut Krul. Nederlenderen ble valgt til klubbens førstekeeper sommeren 2011. Forster på sin side gikk på lån til Celtic for annen sesong på rad, og gjorde overgangen permanent den påfølgende sommeren. Søndag møtes de for første gang på hver sin banehalvdel.

 

Spillerflukt

Ronald Koeman ble ansatt som manager i Southampton etter at Mauricio Pochettino valgte å dra til fordel for jobben i Tottenham. Koeman opplevde en voldsom spillerflukt i sommer, og store deler av laget som sjarmerte Premier League forrige sesong er borte. Luke Shaw gikk til Manchester United. Rickie Lambert, Dejan Lovren og Adam Lallana dro til Liverpool. Callum Chambers ble plukket opp av Arsenal. Bærebjelkene som har forsvunnet etterlater et tomrom som blir vanskelig å fylle.

Inn døra har Shane Long, Fraser Forster, Graziano Pelle og Ryan Bertrand kommet, for å nevne noen. Southampton har også et av landets beste akademier. Flere unge spillere er på vei opp – blant annet James Ward-Prowse og Sam Gallagher. Ronald Koeman er også en spennende manager. Nederlenderen som ble kjent for sine knallharde skudd, har bred manager-erfaring fra Ajax og Feyenoord i Nederland, mens han også har vært i Benfica og Valencia. Trener-karrieren startet forøvrig som assistent under Louis van Gaal i Barcelona.

Sesongen har startet brukbart for “The Saints”. Det ble tap på Anfield i ligaåpningen, men prestasjonen var god. Så fulgte en målløs kamp hjemme mot West Bromvich, før de beseiret West Ham på Upton Park med 3-1.

Antatt startellever

Krul; Janmaat, Williamson, Coloccini, Haidara; Cabella, Sissoko, Colback, Anita, Gouffran; Riviere (4-5-1)

You must be logged in to post a comment Login