Før kampen: Rotherham – Newcastle

Oppdatert: 30. September 2016

Det lukter mål lang vei når Newcastle besøker tabelljumbo Rotherham United.

Dato: Lørdag 1. oktober
Kampstart: kl. 16:00 på New York Stadium
Dommer: Roger East

Mål som renner inn
Vertene er nemlig ligaens dårligste lag til å forsvare seg, og dessverre for dem er Newcastle laget som har funnet veien til nettmaskene flest ganger denne sesongen (21). Rotherham United har notert seg for elleve scoringer i ligaen, mens målene i motsatt ende har øst inn (24). Newcastle på sin side har ti scoringer mot seg, hvorav tre mot Norwich sist. Hele seks lag har vært mer stødige bakover på banen så langt. Imidlertid er det bare Brentford (+9) som er i nærheten av å måle seg med Newcastles målforskjell (+11). Det er for øvrig Newcastles neste motstander.

Newcastle er utvilsomt proppet av selvtillit når de besøker Rotherham United. Newcastle lå som kjent under 1-3 hjemme mot Norwich i midtuken da det gjenstod 20 minutter av kampen. Forrige rundes tabellener klarte imidlertid å slippe inn to mål henholdsvis fem og seks minutter på overtid. Det medførte at Newcastle rykket fra niende plass til en solid tredje plass i løpet av kampens siste to minutter! Nå er det bare tre poeng som skiller Newcastle fra å toppe tabellen, samt bare ett poeng opp til onsdagens motstander, Norwich. Onsdagens seier gjorte også slutt på Kanarifuglene sin seiersrekke på fire kamper. Det må være på det rene at de gule og grønne er Newcastles argeste konkurrent denne sesongen, så onsdagens trepoenger synes å være ufattelig viktig.

Nå venter også en rekke kamper mot antatt svakere lag enn de fleste av dem Newcastle har spilt mot innledningsvis. Imidlertid er ikke det nødvendigvis en fordel – noe tapet mot blant andre Wolves er et leit bevis på.

Selv om onsdagens kamp hadde en lykkelig slutt, kunne Newcastles sjansesløseri nok en gang blitt svært kostbart. Akkurat som mot Villa, hadde The Magpies det store initiativet i kampen og skapte store sjanser. Blant annet hadde Ritchie en avslutning i tverrliggeren, og høydepunktene viste at Gayle fort kunne ha notert seg for ytterligere tre scoringer, derav en avslutning som ble reddet på streken. Vår nummer ni sikret imidlertid trepoengeren på tampen av kampen, da han satte inn sitt tredje for kvelden. Hans syvende scoring på åtte ligakamper.

For vertenes del, endte deres midtukekamp med 2-1-tap borte mot tabellener Huddersfield Town. Det har så langt bare blitt én seier på Rotherham – 1-0 hjemme mot Brentford. Seks tap og tre poengdelinger er faktumet etter de øvrige seriekampene. For øvrig ble det en tidlig EFL Cup-exit, etter å ha blitt slått ut på hjemmebane av League Two-laget Morecambe.

Rotherham avsluttet forrige sesongen på 21. plass med 49 poeng – ni poeng over nedrykksstreken. Klubben er inne i sin tredje strake sesong i Championship, etter opprykket som ble sikret i 2014. Takket være gode bidrag fra de utleide Newcastle-spillerne James Tavernier og Haris Vuckic.

Stoda er den samme
Hos Newcastle er Elliot og Aarons ute med skader, mens Gamez også mister denne kampen grunnet problemer med en akilles.

Mot Norwich ble verken Murphy, Hanley eller Tiote tildelt plass i kamptroppen. Hvis Benitez velger å gå for to spisser mot Rotherham, kan det dog tenkes at Murphy får en plass på benken på lørdag. De to andre utelates sannsynligvis igjen.

Hos vertene er det antatt at kampen kommer for tidlig for Stephen Kelly, mens Kirk Broadfoot og Aimen Belaid mister kampen. Trioen er forsvarsspillere, og er nok dypt savnet.

Ikke ufarlige
Til tross for å være tabelljumbo og å ha det mest sårbare forsvaret, har vertene spennende kort på hånd hva gjelder offensive spillere. Særlig her må nevnes duoen Danny Ward og Isaiah Brown. Førstnevnte har notert seg for fem mål så langt denne sesongen, og er med det klubbens toppscorer.

Brown, som er en 19-åring på utlån fra Chelsea, har så langt notert seg for to fulltreffere. Spissen var forrige sesong på utlån til den nederlandske toppklubben Vitesse, og fikk der 22 kamper. Selv om spilleren bare noterte seg for én scoring under låneoppholdet, har han tilegnet seg viktig matching på et høyt nivå. Han står for øvrig bokført med én kamp for Chelseas A-lag, samt en rekke landskamper for England mellom U16- til U19-nivå. Denne uken kom også nyheten om at Brown var inkludert i Englands U20-tropp for aller første gang.

På gårsdagens pressekonferanse uttalte Benitez at han var klar over Rotherhams angrepsspillere, ved å si at de har «gode spillere på topp». Han sa også at lørdagens motstander er bedre enn tabellen tilsier.

På de siste fem kampene har Rotherham funnet veien til motstanderens mål, hvorav det er blitt totalt åtte scoringer.

To spisser i dag?
Sels ble for første gang denne sesongen vraket til fordel for Darlow i ligaen, mot Norwich sist. Ettersom keeperbyttet ikke ga særlig uttelling, er en nærliggende tanke at Benitez går tilbake til normalen. Imidlertid kom ett av baklengsmålene fra krittmerket, samt at en av scoringene kom etter en styring via Lascelles. Således kan man vanskelig laste Darlow for Norwich sin gode uttelling. Selv om Sels har virket ustø i en rekke kamper, er imidlertid tallene på belgierens side. Fem rene bur har den tidligere Gent-keeperen på papiret, i tillegg til bare syv baklengsmål på ni kamper.

Det vil særlig være interessant å se hvem Benitez velger på høyrebacken. Anita er tilbake fra karantene, men Yedlin har gjort en meget god figur i nederlenderens fravær. Forrige runde ble det en målgivende på den hurtige amerikaneren, og mot Villa var det 23-åringens innlegg som resulterte i selvmålet som sendte Newcastle i føringen. Selv om Anita er en bedre defensiv spiller, er Yedlin et kart bedre alternativ fremover på banen. Og når motstanderen har ligaens dårligste forsvar, vil det stride mot all logikk å vrake Yedlin. Dette selv om Anita er en sann Benitez-favoritt. Om man leker litt med fantasien, kan kanskje spanjolen finne på å bruke 27-åringen ved siden av Shelvey på lørdag.

Det er også mulig at Benitez velger å gi Lazaar sjansen fra start mot Rotherham, da han er en bedre offensiv spiller enn Dummett. Spanjolen liker også å rullere på laget, noe som gjør tanken noe nærliggende. Og skal man eksperimentere litt, er kanskje tabelljumboen laget å gjøre det mot. Haidara ble ikke inkludert i fredagens U23-kamptropp, noe som kan tyde på at franskmannen snuser på en førstelagsplass igjen.

Det meste tyder iallfall på at Diame blir henvist til benken. Senegaleseren hadde ifølge rapportene en svært svak opptreden mot Norwich, og Newcastle klarte å snu kampen etter at blant annet 29-åringen ble tatt av banen. Han har vært anonym i flere kamper nå, så det vil ikke være særlig risikabelt å sette penger på at Benitez i stedet går for to rene spisser på lørdag. Det store spørsmålet er imidlertid om det er Mitrovic eller Perez som får plassen ved siden av Gayle.

Sannsynlig lagoppstilling: Sels – Yedlin, Lascelles, Clark, Dummett – Ritchie, Anita, Shelvey, Gouffran – Mitrovic, Gayle

You must be logged in to post a comment Login