Før kampen: Derby – Newcastle

Oppdatert: 09. September 2016

Newcastle kan få sin fjerde ligaseier på rad, etter en svak og nerverpirrende innledning denne sesongen. På motsatt banehalvdel venter nesten-laget Derby.

Dato: Lørdag 10. september
Kampstart: Kl. 18:30 på iPro Stadium
Dommer: James Linington

Et lag som roter det til
Underoverskriften kan nok hevdes å passe for Newcastles vedkommende. Men desto mer er den treffende for Derby. Lørdagens motstander har de siste sesongene vært en klar opprykksfavoritt blant eksperter og betingselskaper. Forrige sesong endte på en akseptabel femte plass, men laget rotet det skikkelig til i playoff-spillet. Derby vant første kampen i semifinalen mot Hull City (0-2), men tapte hele 3-0 på hjemmebane mot Tigerne. Da var for øvrig Diame – men ikke Hayden – en av bidragsyterne.

De to foregående sesongene var det Steve McClaren som styrte skuten. På engelskmannens første forsøk nådde laget playoff-finalen, men Bobby Zamora sikret QPR opprykket med en meget sen scoring. På hans andre forsøk forliste skuten totalt. Etter en meget overbevisende start på 14/15-sesongen befant Derby seg helt i tet frem til det gjenstod 13 serierunder. På disse ble det bare to seiere, og laget gikk fra første til åttende plass. Det resulterte i at manageren fikk sparken, men det tok ikke lange tiden før McClaren hadde en ny arbeidsgiver. Denne gangen var det som kjent Newcastle som skulle få gjennomgå.

Nå har Derby innledet sin niende strake sesong i Championship med bare fem poeng på fem kamper, hvorav bare ett mål er scoret og en eneste ligaseier er rodd i land. Det kvalifiserer til en meget skuffende 18. plass. Forrige kamp tapte The Rams 1-0 borte mot opprykkslaget Burton Albion. Deres eneste trepoenger kom borte mot Preston. Imidlertid har Derby spilte 0-0 mot både Villa og Brighton – som er to lag som forventes å kjempe i toppen denne sesongen. Nigel Pearsons gutter er for øvrig ubeseiret på hjemmebane denne sesongen.

Imidlertid er Derby en motstander som Newcastle ikke trives særlig godt mot. The Rams beseiret Newcastle 3-0 på hjemmebane forrige gang lagene møttes. Det var forrige gang The Magpies befant seg på annet nivå, og vi tapte bare fire kamper den sesongen. Ett av tapene var således forårsaket av lørdagens verter, og det var den eneste kampen Newcastle tapte med mer enn ett mål. De fem siste kampene mot Derby har endt med to seiere, tre tap og en poengdeling.

Talentfull ulykkesfugl er usikker
Derby må definitivt klare seg uten Abdoul Camara. George Thorne har mistet samtlige kamper denne sesongen, og mister sannsynligvis også lørdagens kamp. Ellers er det et stort spørsmålstegn rundt den lovende Will Hughes’ tilgjengelighet. Engelskmannen sliter med en hodeskade, som han pådro seg under landslagspausen med u21-laget. Midtbanespilleren fikk en ball i hodet under en treningsøkt, noe som resulterte i at han måtte stå over kampen mot Norge. Hughes, som har ryktes å ha vært i Newcastles kikkert tidligere, mistet nesten hele fjorårssesongen grunnet et stygt beinbrudd i serieåpning mot Bolton.

Ellers er det godt nytt for vertene at Bradley Johnson rekker kampen. Nyervervelsene Ikechi Anya og Matej Vydra kan få unnagjort sine debuter mot Newcastle. 

For Newcastles vedkommende, er det bare Elliot og Aarons som er ute med skader. Haidara er tilbake i full trening, men vil sannsynligvis bli utelatt fra kamptroppen. I tillegg gjorde Benitez det klart at Tiote utelates fra lørdagens kamptropp. Spilleren trener som normalt, men det er flere klubber i Midtøsten som er interessert i å hente Cheick. Spilleren forsøkte å forlate klubben i løpet av det internasjonale overgangsvinduet, men en rekke overganger gikk i vasken. Den medisisnke testen og lønnskrav er stikkord som ryktes å være grunnen til at Tiote enn så lenge er Newcastle-eiendom. Benitez på sin side gir uttrykk for at ivorianeren er i hans planer om drømmen om å leve opp til sitt fornavn i en oljerik klubb går i vasken.

For øvrig kan Mitrovic nå få unnagjort sin Championship-debut, som følge av ferdig sonet karantene. I realiteten kunne serberen spilt forrige kamp, men et reglement gjorde at spisskjempen og –kollega Gayle måtte stå over som følge av slag mot hodet. Duoen er nå tilgjengelig til dyst. Ellers har Murphy, Lazaar og Atsu mulighet til å få unnagjort sine debuter.

Det er ingen tvil om at stoda er slik den svært sjeldent er i Newcastle. Kun to skader etterlater Benitez et stort luksusproblem, og det er slik spanjolen naturligvis vil ha det!

Må få i gang målscorerne
Derby valgte på Deadline Day å sende måljegeren Chris Martin på lån til rivalen Fulham. Skotten har de siste tre sesongene stått for 52 scoringer for The Rams. Så langt står Derby med kun ett eneste mål, og det er dermed klart at andre må ta ansvar i Martins fravær.

To som har vist at de kan gjøre det for The Rams er midtbanespillerne Tom Ince (23 mål på 60 kamper) og Bradley Johnson (15 mål på 44 kamper forrige sesongen). Duoen har Premier League-erfaring, og er spillere Newcastle bør være ekstra oppmerksomme på.

Ellers har Derby hentet Manchester United-spissen James Wilson (20) på lån ut sesongen. På sin dag har angriperen kvalitetene som skal til for å slite ut motstanderens forsvar. Forrige sesong ble det fem mål på 25 kamper på utlån hos Brighton. Totalt har spilleren fire scoringer på 20 kamper for moderklubben.

Få utskiftninger spås
Benitez har rullert overraskende mye på startelleveren denne sesongen. Etter en rotete start på Championship-tilværelsen og skader har det imidlertid vært helt nødvendig. Etter alle solemerker å dømme, vil forsvarsrekken bli den samme som forrige kamp, noe som blant annet betyr at Anita foretrekkes fremfor Yedlin og Gamez. Laget holdt nullen sist, og verken Yedlin eller eksempelvis Lazaar har hatt ordentlig tid til å spille seg inn på laget. Begge spillerne har de siste dagene vært på landslagsoppdrag.

Midtbanen spås også å være den samme, så sant spanjolen fortsetter med sin mye brukte «4-2-3-1»-formasjon. Det bør være vanskelig å vrake noen av dem, ettersom samtlige på midtbanen fungerte kollektivt, samtidig som spillerne leverte overbevisende individuelt. Shelvey leverte en herlig scoring. Gouffran arbeidet som en travhest på kanten og hadde en suser av et skudd som fortjente en bedre skjebne. Ritchie noterte seg for en målgivende pasning, mens Hayden eide midtbanen. Ellers hadde Diame en fin dag på jobben!

Den eneste utskiftningen spås å finne sted på topp. Ayoze viste at han er ingen alenespiss mot Brighton, selv om han jobbet iherdig på topp. Mitrovic skal ifølge rapportene ikke ha funnet toppformen, noe som ikke er rart som følge av kampmangel. Gayle har levert varene i serberens fravær, og er foreløpig toppscorer i ligaen. Derfor virker det mest sannsynlig at vår hurtige nier starter alene på topp. Nyervervelsen Murphy scoret sitt første landslagsmål denne uken for Irland, men det er ventet at han ikke starter.

Laget: Sels – Anita, Lascelles, Mbemba, Dummett – Hayden, Shelvey – Ritchie, Diame, Gouffran – Gayle

You must be logged in to post a comment Login