Før kampen: Leeds – Newcastle

Oppdatert: 19. November 2016

To fotballstorheter møtes til dyst søndag formiddag i den 17. ligarunden i Championship.

Dato: Søndag 20. november
Kampstart: Kl. 14.15 på Elland Road
Dommer: Graham Scott

Det er elleve poeng som skiller Leeds og Newcastle på tabellen. Lik som Newcastle, fikk søndagens verter en treg start på inneværende sesong. Som Newcastle, tapte Leeds sine to første ligakamper. Men den siste tiden har vært en stor medgangsperiode for begge klubbene. Newcastle har vunnet samtlige av sine siste åtte kamper, mens Leeds har full pott på sine siste tre kamper. Vertene har forut for den 17. ligarunden karret til seg sjetteplassen som gir playoffspill, mens Newcastle trives som ligaleder. Det er utvilsomt to lag i flytsonen som møtes på Elland Road!

Forrige serierunde beseiret Leeds opprykksfavoritten Norwich 2-3 på bortebane. Samme motstander ble også for kort tid siden slått ut av Leeds i EFL-cupen. Sist gang The Peacocks tapte, var på bortebane mot Derby 15. oktober. Siden den gang har Leeds også beseiret Burton (2-0) og Wolverhampton (0-1), mens det ble poengdeling hjemme mot Wigan Athletic.

Aston Villa klarte å karre til seg ett særdeles sterkt poeng borte mot ligatoer Brighton fredag kveld. Det betyr at Newcastle har en utmerket mulighet til å dra skikkelig fra i tet, som i skrivende stund ligger henholdsvis to og åtte poeng foran andre- og tredjeplassen.

– Bedre enn Benitez
Mye av æren for Leeds seneste opptur, tilskrives Garry Monk. Siden den tidligere Swansea-spilleren og –treneren signerte for klubben i forkant av sesongen, har han vunnet halvparten av kampene han har ledet klubben. Enkelte har gått så langt å hevde at han gjør en bedre jobb enn den Rafael Benitez gjør. I forkant av søndagens oppgjør, uttalte tidligere Leeds-spiss Noel Whelan dette. Imidlertid topper Newcastle-tabellen, og det var spanjolen som stakk av med månedens managerpris for oktober. Benitez har til sammenligning en seiersprosent på 79 prosent denne sesongen. Det er således vanskelig å være enig med den skansen som er enig med Whelan, selv om Monk utvilsomt gjør fansen tilfreds om dagen. Forrige sesong endte Leeds på en svært skuffende 13. plass, men har for tiden kapret den siste playoffplassen.

Garry Monk har til gode å tape mot Newcastle som trener. Tre seiere og en poengdeling er fasiten – enn så lenge. Sist gang lagene møttes på Elland Road var i 2003/04-sesongen. Da endte kampen 2-2, etter scoringer av Alan Shearer. De tre forestående kampene på arenaen endte med Newcastle-seiere. Klubbene har spilt mot hverandre 92 ganger, og Newcastle har kun én knapp seier mer å vise til (38). Forrige oppgjør endte med 2-0-seier til The Magpies (cupkamp i 2013/14-sesongen).

Nøkkelspiller spilleklar
Den store snakkisen de siste dagene har vært situasjonen som har sirkulert rundt Shelvey. FA tok ut tiltale mot 24-åringen forrige uke, som følge av at Wolverhampton hadde klaget inn spillerens oppførsel under 0-2-tapet på St. James’ Park 17. september. Saken dreier seg i korthet om at Shelvey – påstått – har kommet med nedverdigende kommentarer basert på etnisitet rettet mot marokkaneren Romain Saiss i sluttminuttene av kampen. På torsdag svarte Shelvey FA, og erklærte seg ikke skyldig. Dette medfører at engelskmannen må møte til høring, og dette finner ikke sted før i neste uke. Det betyr at Shelvey er tilgjengelig for spill på søndag. Om FA opprettholder siktelsen etter høringen, vil playmakeren bli utestengt i minimum fem kamper – sannsynligvis flere. For øvrig er Shelvey, samt Dummett, bare ett gult kort fra karantene.

Det ble ellers klart denne uken at Aarons pådro seg en ny langtidsskade. Den lynhurtige ulykkesfuglen nærmet seg comebacket, men er sannsynligvis ute av spill resten av sesongen nå. Det er et skadet korsbånd som setter vingen ut av spill.

På den gledelige siden er Ritchie tilbake fra suspensjon. Haidara ble inkludert i kamptroppen forrige serierunde, men det var ikke plass til backen blant de 18 utvalgte. Rafa kunne fortelle at Murphy, Elliot og Gamez er tilgjengelige for spill igjen, slik at det faktisk bare (!) er Aarons som ikke kan brukes fremover.

Hos Leeds er kaptein og tidligere Mackems-spiller, Liam Bridcutt, som har mistet de siste ni kampene som følge av skade, fremdeles utilgjengelig. Det så også lenge ut til at midtbaneduoen Stuart Dallas og Eunan O’Kane kom til å miste kampen. Men til vertenes glede kunne Monk fortelle på fredagens pressekonferanse at de har ristet av seg skadene sine. Imidlertid har den tidligere Valencia- og Swansea-spilleren Pablo Hernandez ikke helt klart å riste av seg en liten strekkskade, og er usikker til kampen.

Lukter rullering
Rafael Benitez har vel strengt tatt ikke spilt med det samme Newcastle-laget på rad en eneste gang denne sesongen. Spanjolen rokerer flittig på laget, og har vist tidligere denne sesongen at han etter landslagspausen gjerne utelater dem som har vært på oppdrag i regi av nasjonalstaten. Men spanjolen bytter neppe mange spillere fra en ligakamp til en annen.

Som følge av landslagspausen, vil det ikke overraske om Anita foretrekker fremfor Yedlin på høyrebacken. Når det attpåtil er bortekamp mot et formlag, synes denne endringen nærliggende. Lignende betraktninger gjør seg også delvis gjeldende for at Lazaar kan blir foretrukket fremfor Dummett, men waliseren er nok en bedre defensiv spiller og det kan fort bli usikkerhet i laget om det gjøres flere endringer i samme ledd.

Samme betraktninger gjør at det ikke vil overraske om Benitez går for Colback og Gayle i stedet for respektive Hayden og Mitrovic. Dette selv om serberen er brennhet om dagen. For det er nemlig også Gayle, som er toppscorer i ligaen og vant prisen for månedens Championship-spiller blant fansen for oktober.

Sannsynlig lagoppstilling: Darlow – Anita, Lascelles, Clark, Dummett – Shelvey, Colback – Ritchie, Perez, Gouffran – Gayle

Leeds-spillere i sikte?
Newcastle har det nest beste forsvaret i ligaen. Klubben har bare sluppet inn 13 mål på 16 kamper, og det er bare Brighton som er bedre bakover på banen. Leeds’ største problem er å score mål, og har bare funnet veien til nettmaskene 19 ganger i ligaen. Til sammenligning har Newcastle 34 scoringer – hele seks flere enn målkåte Norwich. Leeds-spiss Chris Wood (24) blir dermed svært viktig for gjestene. Newzealenderen har scoret elleve ganger denne sesongen, hvorav åtte i ligaen.

Ellers har vertene spennende offensive spillere i rutinerte Pablo Hernandez (31), som tidligere har spilt i Swansea og Valencia, og Kemar Roofe (23). Det er også verdt å holde et øye på duoen Charlie Taylor (23) og Ronaldo Viera (18). Spillerne har imponert denne sesongen, og Newcastle ble i forkant av sesongstart linket til spillerne. Interessant er at Viera, med det forpliktende fornavnet, spilte fotball i Newcastle for Whitley Bay Boys Club for noen sesonger siden. Venstrebacken Taylor har Newcastle, blant mange andre klubber, vært linket til over en lengre tid. Men Newcastle har ikke akkurat problemer med å fylle opp backplassene om dagen.

Speed-hyllest
Det er planlagt en felles hyllest av Gary Speed blant de oppmmøtende i det 11. minuttet. Den tidligere Newcastle- og Leeds-helten gikk bort for ganske nøyaktig fem år siden, da 42 år gammel. Sist gang Newcastle tok turen til Elland Road, i 2003, var Speed i startoppstillingen mot moderklubben sin. Kampen endte 2-2. Speed spilte 312 (58) og 285 (40) obligatoriske kamper for henholdsvis Leeds og Newcastle (mål i parrantes).

Leeds har ikke tapt på hjemmebane på de syv siste på Elland Road. Newcastle har vunnet sine siste seks bortekamper! Alt ligger til rette for en fantastisk atmosfære på Elland Road. Og ikke minst: en herlig fotballkamp!

You must be logged in to post a comment Login