Før kampen: Newcastle – West Ham

Oppdatert: 23. May 2015

Det er sesongens siste kamp, og oppskriften er enkel: Newcastle må vinne for å sikre seg Premier League-spill neste sesong, om det ikke blir 3 poeng er vi avhengig av at Hull ikke slår Manchester United. 

Dato: Søndag 24. mai
Kampstart: Kl 16:00 @ St James’ Park
Dommer: Martin Atkinson

Newcastle

Sesongen har vært sterkt preget av protester, trenerbytte og en elendig vårsesong. Vi må spole helt tilbake til 29. februar, altså hele 3 måneder, for å finne sist gang Newcastle gikk seirende ut av en fotballkamp – da Papiss Cisse fikset 1-0 hjemme mot Aston Villa. Faktisk har vi bare vunnet 2 ganger etter at Pardew forsvant til London, men det skal nevnes at Carver sin første seier som midlertidig hovedtrener for Newcastle United skjedde mot nettopp Hull i slutten av januar. Den gang endte det 3-0 etter mål av Cabella, Gouffran og Ameobi. Hadde vi tapt den kampen og sesongen fortsatt hadde utartet seg slik den har gjort, hadde vi allerede vært klar for Championship sammen med QPR og Burnley.

Sesongen startet slik forrige sesong endte, tilsynelatende helt elendig. Det tok Pardew sitt mannskap hele 8 kamper før de tok sin første 3-poenger, og den kom 18. oktober hjemme mot Leicester etter at Obertan (som kanskje var vår beste spiller i høst) sikret oss en 1-0 seier. Deretter fulgte hele 6 strake seiere, noe som medførte at Pardew ble kåret til månedens manager, og Newcastle lå plutselig på en 4. plass. I den påfølgende romjulen slår vi Everton 3-2, og det blir klart at Alan Pardew er på vei til Crystal Palace, etter å ha opplevd massiv kritikk fra Newcastle-fansen gjennom hele 2014.

Resten er en trist historie. 2 seiere har det blitt siden det (Hull & Aston Villa), vi røk ut av FA-cupen, og de siste 10 kampene nå på vårsesongen har endt i 9 tap og 1 stusselig uavgjort hjemme mot WBA. Mye forklares med den usikre trenersituasjon, i tillegg til et imponerende antall utilgjengelige spillere. Papiss Cisse er vår toppscorer, men har spilt få kamper grunnet skader og suspensjoner.

Det er varslet nye protester etter kampslutt, men det presiseres at under kampen skal supporterne støtte laget i jakten på ny Premier League-kontrakt. Til søndagens viktige kamp er Mike Williamson tilbake fra suspensjon. Siem De Jong er også tilbake i trening, og kan få noen minutter, det samme gjelder vår senegalesiske toppscorer Papiss Cisse. Haidara (kne), Tiote (kne), Elliot (lår) og Steven Taylor (akilles) er alle skadet, men ellers ser det mer positivt ut enn på lenge. Roland Aarons og Papiss Cisse fikk begge en halvtime hver i 1-2 tapet mot QPR, og er forhåpentligvis aktuelle til å starte denne livsviktige kampen.

Spekulert lagoppstilling: Krul – Janmaat, Coloccini, Williamson, Dummett – Colback, Jonas – Ayoze, Sissoko, Aarons – Riviere

“Alt som betyr noe er oss – så lenge vi vinner, så trenger vi ikke å bry oss om Hull. Det er fremdeles i våre hender og vi trenger å forsikre oss om at vi vinner kampen,” sier Paul Dummett til nufc.co.uk. Forsvarsspilleren imponerte i høst, blant annet som midtstopper mot Manchester City i ligacupen, men har vært på sidelinjen flere ganger grunnet skader. Han er blitt kjent for å se bortekampene sammen med resten av Toon Army på tribunen, og som en som har gått gradene i Newcastle kjenner jeg igjen som supporter.

“Jeg føler fansens frustrasjon – siden jeg er en supporter selv, jeg vet hvordan det føles og vi har ikke prestert som vi skal. Men når de støtter oss som vi vet de kan, blir det vanskelig for motstanderlaget. Atmosfæren er intens.”

West Ham

The Hammers ligger på en stabil 11. plass foran søndagens tur til Tyneside, og kan kun ta igjen Everton i plassen over eller bli tatt igjen av Crystal Palace. De åpnet sesongen fryktelig bra, og var lenge med i kampen om Europa-spill. I likhet med Newcastle kan mye være takket en senegalesisk spiss, nemlig Diafra Sakho, som har stått for 12 mål i Premier League i sin debutsesong. Imponerende spill av Middleborough-fødte Stewart Downing har også vært viktig for West Ham (og alle Fantasy-spillere) denne sesongen, og han sier før denne kampen at de ikke vil gjøre Newcastle noen tjenester. Men en mulig fordel for Newcastle er at West Ham fremdeles har mulighet til å kvalifisere seg til Europa League gjennom en fair play plass som England har blitt tildelt, så det er tenkelig at spillerne får instrukser om å ikke gå til innsamling av for mye kort.

Det er mye spekulasjoner rundt Sam Allardyce og hans fremtid som manager for klubben fra øst-London. West Ham bygger nemlig en ny stadion, og det sies at hovedmålet for denne sesongen var bare å overleve for så å få inn en ny manager neste sesong. De linkes blant annet til kroatiske Slaven Bilic, som også skal være på listen av kandidater til å ta over som hovedtrener for Newcastle. Big Sam var faktisk manager i Newcastle da Mike Ashley tok over klubben for 8 år siden, men fikk sparken etter noen måneder til fordel for Kevin Keegan, det var den tiden da Mike Ashley faktisk gjorde noen populære avgjørelser.

Gode, gamle Andy Carroll er dessverre skadet og utilgjengelig for å spille kampen mot sine gamle lagkamerater på søndag, det samme gjelder nevnte Diafra Sakho, så det ser ut som Williamson og Coloccini må fokusere på Carlton Cole. Det kan kanskje være positivt med tanke på at Newcastle slipper inn vannvittig mange mål på dødballsituasjoner. Kevin Nolan skal derimot være klar, engelskmannen er en populær figur i Newcastle etter han var kaptein i sesongen da vi vant Championship, og han jakter sitt mål nummer 100 i toppdivisjonen – det er selvfølgelig en marerittsituasjon om hans jubileumsmål skal sende gamleklubben hans ned.

West Ham har bare vunnet 1 av sine siste 7 kamper, og har heller ikke tatt en borteseier på hele 11 kamper. Samtidig har de enda ikke tapt en kamp mot et lag fra de nederste 5 plassene i årets sesong, og i de siste 7 kampene mellom disse to lagene har hele 4 endt uavgjort. Det motsatte oppgjøret i høst markerte enden på Newcastle sin 6 kampers lange seiersrekke, best husket for at Sissoko fikk rødt kort etter 2 gule kort på kort tid. En fun fact: Vår egen Sissoko og høyreback til West Ham, Carl Jenkinson, er de to spillerne som har blitt målt til høyest toppfart i årets sesong – hele 35,3 km/h.

Spekulert lagoppstilling: Adrian – Jenkinson,  Reid, Tomkins,  Cresswell –  Noble, Song – Downing, Nolan, Valencia –  Cole 

Enkel formel

Kort sagt er det opp til Newcastle selv når det gjelder overlevelse. Kampen må vinnes, ettersom vi er 2 poeng foran Hull som har en bedre målforskjell. Hull må derimot vinne mot Manchester United – som ikke har noe annet enn æren å spille for. Hull sin manager, Steve Bruce, er en legende på Old Trafford etter sine dager som stopperkjempe for “de røde djevlene”, men har fremdeles til å gode å vinne en kamp mot sitt gamle lag på 21 kamper som manager for henholdsvis Birmingham, Wigan, Mackems og nå Hull. I tillegg har Hull aldri vunnet en Premier League-kamp i mai måned på 12 forsøk.

Hull har lite skader og kan stille uendret fra forrige kamp, men spiller nok uten ex-Spurs spilleren Jake Livermore som testet positivt for kokain. Midtbanespilleren har startet hele 35 kamper så langt denne sesongen, og vil forhåpentligvis bli savnet. For våre gode venner i Manchester så er Victor Valdes ventet å starte ettersom David De Gea fikk seg en smell i forrige kamp mot Arsenal, og sannsynligvis er også Wayne Rooney tilbake i startoppstillingen. Man Utd har hele 10 strake seiere mot Hull, og statistikk sett er det mye som taler til fordel for Newcastle. Louis van Gaal er altså sikret seg en fjerdeplass i sin første sesong, og det er uventet om han vil slippe til et annerledes lag i denne kampen.

Situasjonen er faktisk veldig lik slik den var for 6 år siden, den eneste forskjellen er at den gang var Newcastle bak Hull og måtte vinne hjemme mot Aston Villa. Hull spilte den gangs også mot Manchester United, og gikk på et tap, men overlevde da Alan Shearer sine menn ikke greide å vinner mot Aston Villa. Mye statistikk taler til fordel for Newcastle, men i disse type kamper går slike tall ut vinduet, og alt er avhengig av hvordan Newcastle og Hull presterer på søndag kl 15:00.

TAN ønsker alle sammen lykke til, takker for en frustrerende sesong, og spår en 3-1 seier på St. James Park (Sissoko, Aarons, Cisse og Nolan)!

HOWAY THE LADS!

 

You must be logged in to post a comment Login