Før kampen: Newcastle – West Ham

Oppdatert: 15. January 2016

Lørdagens kamp blir svært viktig for Newcastle. Den kan også bli betydningsfull for skaren blant hjemmefansen som skulle hatt seg ny jakke.

Dato: Lørdag 16. januar
Kampstart: Kl. 16.00 på St. James’ Park
Dommer: Neil Swarbric

Inneværende sesong er svært jevn og uforutsigbar. I toppen er det knappe ni poeng fra Manchester United på sjette plass, til Arsenal på førsteplass. Fra Newcastles uhyre skuffende 19. plass er det bare elleve poeng som skiller opp til Watford på 10. plass. Så det er langt fra over og ut for Newcastle for øyeblikket. Men det begynner stadig å haste med å kapre trepoengere, fordi sesongen nå er over halvspilt og bunnkollegene har begynt å ta poeng.

Forrige serierunde vant både tabelljumbo Villa og –nabo Sunderland sine kamper mot henholdsvis Crystal Palace og Swansea. Det resulterte i at Sunderland nå klatret på plassen over Newcastle, da The Mackems har bedre målforskjell. Med seier over West Ham, kan imidlertid Newcastle klatre opp på en ålreit 16. plass om resultatene i de øvrige kampene går vertenes vei.

Brennhete gjester
West Ham er virkelig i flytsonen om dagen, og har vært overraskende stabile denne sesongen. Hammerne ligger på en svært imponerende femte plass før lørdagens kamp. Slaven Bilics menn har bare tapt fire kamper i ligaen denne sesongen. Til sammenligning har Newcastle tapt hele elleve kamper, og bare vunnet fire kamper. West Ham kan vise til ni seiere, deriblant kom en av dem i forrige ligarunde borte mot Bournemouth (1-3). Dette var londonernes femte borteseier. I tillegg har West Ham som gjester slått Arsenal, Liverpool, Manchester City og Crystal Palace. Bare to av Hammernes bortekamper har endt med tap denne sesongen – mot Watford og Tottenham.

Gjestene er for øvrig det nest beste formlaget i Premier League, om en legger til grunn de siste seks ligakampene. Londonerne er også det eneste laget som ikke har tapt én kamp i dette tidsrommet, og har på de siste seks kampene kapret til seg tolv poeng. Newcastle på sin side har bare tatt fem poeng på de siste seks kampene – noe som er det dårligste i ligaen. Gjestene har faktisk ikke tapt en eneste kamp på de siste ni kampene.

Newcastle tapte sesongens borteoppgjør mot West Ham (2-0), etter scoringer av juvelen Dimitri Payet. Newcastle vant imidlertid fjorårets tilsvarende oppgjør 2-0, i den pulserende og elleville kampen som vi alle husker kunne bli særdeles skjebnesvanger.

Under Premier League-æraen har Newcastle på hjemmebane beseiret gjestene ni ganger, spilt seks uavgjorte og tapt tre kamper. På de siste tolv hjemmekampene mot West Ham har Newcastle bare tapt én kamp – 0-1-tapet i 2012/13-sesongen.

Ingen Carroll mot Newcastle
Hos Newcastle er Cisse, Good, Anita, Krul, Haidara, Mbabu og Obertan alle ute med skader. I tillegg skal Taylor være et stykke unna førstelagspill, selv om han ikke lenger anses som skadet. Det er uavklart hvorvidt Mike Williamson fremdeles sliter med skader, men det er iallfall sikkert at Lascelles vil bli foretrukket fremfor den høyreiste engelskammen i kamptroppen.

Ellers gjennomførte Riviere sin første kamp denne sesongen på onsdag for u21-laget. Newcastle tapte cupkampen mot Everton 3-4, men franskmannen scoret for gjestene etter bare ett minutts spill. I tillegg fullførte Marveaux hele kampen, som også scoret for u21-laget. Det var et sjeldent syn å se den franske midtbanespilleren på benken mot Manchester United. Sannsynligvis er det ikke plass til franskmannen på benken mot West Ham, noe spilletiden hans indikerer, samt at nyervervelsene Shelvey og Saivet nå vil bli inkludert. Det er dog mulig at Riviere overtar Toneys plass i troppen. Franskmannen spilte bare første omgang mot Everton.

For øvrig gjorde skadeutsatte Aarons sitt comeback. Vingen gjorde seg bemerket ved å skaffe gjestene straffespark, som Marveaux omsatte i scoring. Det siste målet ble scoret av Roberts. Ellers fikk Sterry, Satka, Woodman, Liam Smith og Daniel Barlaser, som alle har A-lagskontrakter, spilletid.

Fredag kom det også frem at eviguheldige Siem de Jong mister kampen som følge av en øyeskade. Han vil være ute én til to uker, fortalte McClaren på pressekonferansen.

Florian Thauvin, som er sterkt linket ut av portene med en retur til Marseille, var usikker til kampen grunnet en kjenning pådratt i cupkampen mot Watford. Franskmannen måtte stå over kampen mot Manchester United, men vingen er nå inkludert i kamptroppen som skal i aksjon på lørdag.

For gjestenes vedkommende må vertene klare seg uten Joey O’Brien, Diafra Sakho, Manuel Lanzini og Newcastle-kjenningen Andy Carroll. Sistnevnte måtte forlate gressmatten med en ny skade etter bare elleve minutters spill mot Bournemouth forrige ligarunde.

Det er dog ventet at Steven Bilic igjen kan ønske trioen Victor Moses, Cheikhou Kouyate og Mauro Zarate tilbake fra skader.

Ivoriansk farvel
Newcastle vil sannsynligvis fortsette i med en «4-2-3-1»-formasjon, noe som i så fall betyr at den bakre femmeren forblir den samme.

På midtbanen vil det bli foretatt minst én endring. McClaren bekreftet fredag at Tiote har dratt til Kina for å forhandle om sin personlige kontrakt med Shanghai Shenhua. Det er ventet at nyervervelsen Jonjo Shelvey overtar ivorianerens plass i startoppstillingen. Hvorvidt Henri Saivet blir å finne i startelleveren synes noe mer usikkert. Det nærmest tenkelige er at senegaleseren gjør sin debut fra benken. Om Saivet gis klarsignal fra McClaren på lørdag, er det mest nærliggende at enten Colback eller Perez viker plass.

Sannsynlig lagoppstilling: Elliot – Janmaat, Mbemba, Coloccini, Dummett – Shelvey, Colback – Sissoko, Wijnaldum, Perez – Mitrovic

Se opp for: Dimitri Payet
Som TAN fremhevet sist gang lagene møttes, er Dimitri Payet mannen i dette West Ham-laget som skaper mest hodebry for motstanderlagene. I Marseille forrige sesong ble det hele 21 målgivende pasninger (!) og syv scoringer i Ligue 1 på franskmannen. Det var desidert flest av samtlige spillere i den franske ligaen. I tillegg noterte den franske landslagsspilleren seg for nest flest suksessfulle gjennombruddspasninger i løpet av fjorårssesongen av alle i de fem største europeiske ligaene. Bare Lionel Messi var bedre enn Payet.

Payet har også begynt denne sesongen på forrykende vis. Franskmannen var en av de største snakkisene av sesongens utgave av Premier League-spillere, men vingen måtte innfinne seg med et langvarig skadeavbrekk etter tolv serierunder. På de syv kampene playmakeren mistet led West Ham tydelig. Hammerne vant bare én av disse, og klarte bare å finne nettmaskene fem ganger. Payet gjorde sin første kamp fra start siden skadeavbrekket forrige serierunde, og gjorde seg bemerket med både et mål og assist.

På hjemmebane mot Newcastle tidligere denne sesongen, var det nettopp Payet som scoret begge målene i 2-0-seieren.

Denne sesongen er det blitt totalt seks mål og fire assists på franskmannen.

Mike Ashley-stunt
Det vil bli utdelt Sports Direct-jakker til samtlige Newcastle-fans på St. James’ Park hvis Newcastle slår West Ham på lørdag. Ifølge Sports Direct sine hjemmesider skal jakkene som forhåpentligvis deles ut ha en verdi på 60 pund per stykk. Sportskjeden anslår at det vil koste Mike Ashley 2,5 millioner pund om Newcastle skal beseire West Ham på lørdag. Det samme stuntet stod på agendaen mot Manchester United, men kampen endte som kjent uavgjort.

 

 

You must be logged in to post a comment Login