Før kampen: Newcastle – Manchester United

Oppdatert: 04. April 2014

Kanskje kan besøket av de regjerende seriemesterne motivere et ellers uinspirert Newcastle-lag.

Lørdag 5. april

Premier League – St. James’ Park

Kampstart: 1600 (norsk tid)

Dommer: Kevin Friend

 

Svært lite peker i retning av hjemmeseier når Manchester United kommer på besøk til St. James’ Park. Newcastles form den siste tiden har vært direkte skrekkelig, mens gjestene kommer fra et sterkt uavgjortresultat mot Bayern München. Fordelen med at kampen spilles på hjemmebane er heller ikke nevneverdig stor. Seks av våre åtte siste kamper på eget gress har endt i tap, og lørdagens motstandere er ligaens beste bortelag.

For Manchester United virker Champions League-plassen å være utenfor rekkevidde. Deltakelse i neste års utgave av den gjeveste europeiske fotballturneringen krever at Manchester-laget slår ut de tyske mesterne på Allianz Arena og går hele veien. Med årets United-lag virker ikke dette sannsynlig. Europaligaen er imidlertid et mer realistisk mål, og de regjerende mesterne har derfor ennå mye å spille for. Newcastle derimot har særdeles lite å spille for – i hvert fall med tanke på tabellen. Etter den horrible forestillingen mot Southampton forrige helg, er målet satt tilbake til det opprinnelige, nemlig øvre halvdel. Det gjenstår med andre ord ikke maksimalt med spenning, hvilket merkes på spillerne.

På desperat jakt etter et positivt tegn før kampen, blir vi nødt til å se på motstanderens deltakelse i Champions League igjen. Tirsdag leverte de røde djevlene en oppløftende forestilling mot det mange ser på som verdens beste lag. Førstkommende onsdag reiser David Moyes’ menn til Tyskland for å fullføre kampen om avansementet. Skotten legger derfor ikke skjul på at han må ha Tyskland-turen i bakhodet når laget setter kursen mot Newcastle. Kanskje kan dette bety et svekket Manchester United denne helga. Vi krysser fingrene.

For den nøytrale tilskuer har møtene mellom de to United-lagene pleid å være underholdende de siste årene. Etter 2000 har oppgjørene gitt et snitt på 3,78 mål per kamp. Det samme gjennomsnittet ellers i Premier League ligger på 2,75.

 

Motivasjonsproblemer

Etter forrige helgs møte med Southampton mente mange at Newcastle nettopp hadde levert sin svakeste kamp siden årtusenskiftet. Det manglende engasjementet, som har blitt kritisert siden januar, kom tydeligere til syne enn noen gang tidligere. Et tastetrykk på bildet over vil vise deg en video av verdens enkleste mål, og til dere som ikke fikk sett kampen: sånn så det ut i 90 minutter. I en sesong der Newcastle definerer ordet middelhavsfarer er det ikke lett å holde motivasjonen oppe. Fansen begynner også å miste interessen. Forhåpentligvis ønsker spillerne så sterkt å vinne tilbake tilhengerne at de løfter seg flere hakk mot Manchester United. En seier denne lørdagen kan nemlig være nok til å få hjulene igang igjen.

 

MUSCS om kampen

Manchester United Supporters Club Scandinavian Branch er landets største supporterklubb innen fotball. I forbindelse med lørdagens kamp har vi gjort et intervju med united.no-redaksjonens yngstemann, Mats Arntzen:

Manchester United har som kjent ikke hatt en optimal sesong så langt. Hvordan vil du beskrive månedene som har gått?

Jeg vil beskrive det som surrealistisk. Den optimismen og selvsikkerheten som har vært et varemerke de siste sesongene er ikke lenger til stede. Det har vært noen positive kamper nå og da, men det har som regel munnet ut i en stygg smell uken etter.

Hvordan ser du på sesongens resterende måneder?

Om det skulle være noen tvil: Fjerdeplasstoget har gått. Nå gjelder det å gjenvinne litt av æren, og prestere og oppnå resultater som vi kan bygge videre på neste sesong. I Champions League forventer jeg ikke at United tar seg videre, men jeg håper Bayern kan få det tøffere enn ventet på eget gress.

Møtet med Newcastle er plassert mellom to viktige Champions League-kamper mot Bayern München. Hvilken betydning vil det få for kampen?

Personlig håper jeg at verken Wayne Rooney eller David de Gea reiser til Newcastle. De bør hvile. Champions League er Moyes’ siste mulighet til å vise at Manchester United fremdeles er å regne med, og selv dersom det ikke skulle bli avansement, hadde det vært meget positivt å levere to jevne kamper mot verdens beste fotballag.

Er det noe du frykter ved Newcastles lag?

I mine øyne er Newcastles fremste styrke også blant deres største svakheter. Jeg er redd for hva Hatem Ben Arfa kan stelle i stand, men på den annen side er vel de fleste klare over svakhetene hans. Det jeg frykter mest er egentlig at Newcastle scorer et tidlig mål, ettersom jeg ikke lenger har troen på at vi er i stand til å snu et resultat på bortebane.

Hva bør Newcastle-fansen frykte før lørdagens oppgjør?

At United bygger videre på selvtilliten de fikk med seg fra tirsdagens oppgjør. Ellers er det Wayne Rooney, dersom han spiller.

Resultattips?

2-0 til bortelaget.

FRYKTINNGYTENDE: Wayne Rooney har skåret hele 10 ligamål mot Newcastle.

Skadesituasjonen

For gjestene er ikke skadelista særlig lang. Ryan Giggs, Chris Smalling, Alexander Büttner og Rafael da Silva har alle slitt med småskader den siste tiden, men ryktes klare til kamp. Alene på Moyes’ liste over utilgjengelige spillere står derfor Robin van Persie, fjorårets store målmaskin i England.

Hos Newcastle er det lite positivt å melde om. Mathieu Debuchy, Sammy Ameobi, Loïc Rémy og Tim Krul er fortsatt uaktuelle, og The Magpies stiller derfor med et sterkt redusert mannskap. I tillegg pådro Moussa Sissoko seg en hamstringskade denne uka. Muskelbunten må dermed belage seg på et par uker på sidelinja.

 

Antatte startellevere

Newcastle United (4-4-2): Elliot; Santon, Coloccini, Williamson, Dummett; Ben Arfa, Anita, Tioté, Gouffran; de Jong, Cissé

Manchester United (4-4-1-1): de Gea; Smalling, Jones, Vidić, Evra; Januzaj, Fellaini, Carrick, Kagawa; Mata; Rooney

 

 

Twitter: @magnbraa, @newutd

You must be logged in to post a comment Login