Før kampen: Newcastle – Liverpool

Oppdatert: 05. December 2015

To katastrofale forestillinger med 1-8 i målforskjell er fasit for Newcastle på de to siste kampene. Da er det ekstra ille at det nettopp er Klopps formsterke disipler som er neste hinder i den lange kampen om å fornye Premier League-kontrakten – igjen.

Dato: Søndag 6. desember
Kampstart: 17:00 på St. James’ Park
Dommer: Andre Marriner

McClaren uttalte på torsdagens pressekonferanse at han allerede ser glimt av at Klopp er i ferd med å gjøre Liverpool Dortmund-preget, noe som utvilsomt er en anerkjennelse.

Klopp-effekt
Etter bare å ha kapret ett poeng i Liverpool-derbyet, valgte klubbledelsen å erstatte Brendan Rodgers med tyskeren Jurgen Klopp. På det tidspunktet lå Liverpool på en 10. plass etter åtte serierunder. Nå, seks serierunder senere, har Liverpool klatret opp på en foreløpig sjette plass – kun seks poeng unna tronen. På disse kampene har Klopp ført klubben til tre seiere, to uavgjorte og ett tap. Trepoengerne har kommet hjemme mot Swansea sist (1-0) og i de svært overbevisende borteoppgjørene mot stjernegalleriene til City (1-4) og Chelsea (1-3). Klubbens eneste tap under Klopp – i samtlige turneringer – kom mot Alan Pardews menn på hjemmebane (1-2). Newcastle på sin side fikk nettopp Crystal Palace til å se ut som et verdensklasselag i forrige serierunde. Pardews menn ga seg ikke før det stod 5-1 på resultattavlen, men det verste var at det fort kunne sett enda styggere ut for Newcastles del.

Det er liten tvil om at Liverpool er proppet av selvtillit når de besøker St. James’ Park på søndag. Onsdag avanserte nemlig Klopps menn til semifinale i Capital One Cup med en særdeles solid 1-6-seier mot Southampton på bortebane.

Med en 19. plass å vise til, og ligaens dårligste forsvar og målforskjell, synes år 2015 å være bortimot helsvart for The Magpies. For Newcastle hjelper det lite at det er Tottenham, et annet av ligaens beste formlag, som er påfølgende motstander. Det er således ikke svært usannsynlig at Newcastle må belage seg på en førjulstid som tabelljumbo.

Midtstoppertrøbbel
Newcastles skadeproblemer bare vokser og vokser. Dessverre topper Newcastle skadestatistikken med ti skader – bare Bournemouth har like mange skader.

Ettersom Newcastle har totalkollapset i forsvarsleddet i de to siste kampene, var utsiktene for at Lascelles skulle bli gitt tillit fra start større enn noen gang denne sesongen. Imidlertid pådro 22-åringen seg en skade som innbytter mot Crystal Palace. Han er derfor utilgjengelig for spill mot Liverpool. I tillegg pådro Willamson – som ble tilbakekalt fra sitt utlån denne uken – seg en hamstringskade like etter at han hadde ankommet Newcastles treningsanlegg på Benton.

Videre er Obertan, Krul, Good, Taylor, Aarons og Haidara alle ute med skader til kalenderåret er passert. Skadesituasjonen til Riviere synes å være uklar utad, men franskmannen er forventet å være uaktuell i nær fremtid. Kampen kommer for tidlig for Tiote, som måtte kaste inn håndkleet tidlig i kampen mot Leicester. Det er dog ventet at ivorianeren vil bli aktuell til Tottenham-kampen.

Liverpool må for egen del klare seg uten Mamadou Sakho, Kolo Toure, Danny Ings, Joe Gomez og Jon Flanagan. Samtidig er det uklart hvorvidt playmakeren Philippe Couthino rekker kampen. Brassen, som har fem mål og tre målgivende pasninger denne sesongen, har grunnet skader mistet klubbens tre siste kamper. Liverpool-kapteinen Jordan Henderson er imidlertid tilbake fra et lengre skadeavbrekk, og kan fort bli tildelt plass i startoppstillingen mot Newcastle. Det samme er målgarantisten Daniel Sturridge, som står med fire mål på bare fem kamper denne sesongen.

For øvrig må poteten Emre Can stå over oppgjøret som følge av suspensjon, mens Lucas har sonet ferdig sin straff.

Større utskiftninger spås
Newcastle har i de to siste oppgjørene rett og slett ikke vist tegn til laginnsats eller fremstått som et lag bestående av kvaliteter. Særlig har spillere som Sissoko og Coloccini opptrådt svært passivt og tydelig vist at de ikke bryr seg særlig om klubben lenger. Det er derfor ikke usannsynlig at i det minste én av dem benkes. Problemet er imidlertid at det ikke er mange å erstatte dem med, som følge av den store opphopningen av skadede spillere.

Det er ventet at Elliot får fornyet tillit i buret mot Liverpool, til tross for at Darlow banker på døren. Iren kan vanskelig ta del i skylden for den vanvittige kollapsen som har funnet sted i Newcastle-forsvaret. Janmaat får selvsagt fornyet tillit på høyrebacken.

Det er en mulighet for at McClaren velger å gi Dummett tillit i midtforsvaret på bekostning av Mbemba eller den underpresterende krølltoppen i forsvaret. Waliseren har prestert svært svakt i de to foregående kampene på venstrebacken. Det er imidlertid ingen tvil om at det må foretas grep og endringer i forsvaret. Mbabu skal være tilgjengelig for spill igjen, og han bør derfor være høyaktuell til å erstatte Dummett som venstreback.

Videre er sannsynligheten stor for at fansen endelig får anledning til å se Siem de Jong fra start i ligaen, og at McClaren velger å bruke nederlenderen som hengende spiss i en «4-2-3-1»-formasjon. Det vil i så fall bare være andre gangen nederlenderen får tillit fra start i ligaen siden han ankom klubben i forkant av 14/15-sesongen. Både Anita og Colback vil nok fortsette i de to dypere rollene på midtbanen, men et alternativ er å erstatte Anita med Sissoko sentralt i banen. Wijnaldum vil nok også få fornyet tillit fra start. Den siste plassen på midten spås dermed å stå mellom Ayoze Perez eller Sissoko/Anita. Thauvin er også et alternativ.

På topp vil det naturligvis stå mellom Cisse og Mitrovic, dersom McClaren velger å gå tilbake til formasjonen som Newcastle konsekvent brukte i sesongoppkjøringen og i de første seriekampene. Førstnevnte tok vare på sjansen ved å sende Newcastle i føringen sist, da senegaleseren ble foretrukket fremfor serberen mot Palace. Imidlertid er det ingen tvil om at serberen kler den nevnte formasjonen best. Muligens overrasker McClaren fansen med å gi spissparet tillit sammen på topp.

Det må også tilføyes at 20-åringene Lubomir Satka og Liam Smith er tatt ut i troppen til kampen, noe også Sterry og Mbabu er. Marveaux ble til kampen mot Palace tatt ut i kamptroppen, men fikk imidlertid ikke plass i den endelige 18-mannstroppen på kampdagen. Muligens kan franskmannen være å finne, sammen med en haug 20-åringer, på benken mot Liverpool.

Sannsynlig lagoppstilling: Elliot – Janmaat, Mbemba, Coloccini, Mbabu – Sissoko, Colback – Perez, de Jong, Wijnaldum – Mitrovic

Målteft, fart og styrke på topp
Det er ingen tvil om at Liverpools største trussel er Daniel Sturridge. Den lynhurtige, tekniske og ekstremt målkåte spissen vil være en utfordring for ethvert forsvar. Fire mål på bare fem kamper (derav to mot Southampton på onsdag) så langt denne sesongen, sier sitt. På 59 ligakamper for Liverpool har engelskmannen puttet 38 mål. Hvorvidt Sturridge starter mot Newcastle synes å være usikkert, ettersom spisen nylig har kommet tilbake fra skade. Dessuten spilte han en snau time på onsdag, så det er sannsynlig at Sturridge får rollen som joker på søndag. For øvrig har Liverpool den belgiske tungvekteren Christian Benteke å vise til, som også vet hvor nettmaskene befinner seg. På elleve ligakamper denne sesongen er det blitt fire mål. Imidlertid er nykjøpet Firmino blitt foretrukket som enslig spiss i det siste.

Coutinho er også en spiller som er naturlig å fremheve. Han står bak svært mye av det Liverpool skaper, og har ferdigheter til å gjøre en hel del på egenhånd. Forhåpentligvis – sett med Newcastle-øyne – blir ikke brassen å observere på St. James’ Park på søndag.

Innbyrdes oppgjør
Skal en legge til grunn de siste oppgjørene mot Liverpool, er det ikke grunn til å henge altfor masse med hodet. På de siste fem hjemmekampene mot LFC – siden Newcastle rykket opp etter 09/10-sesongen – har The Magpies vunnet to, spilt to uavgjorte og tapt kun én kamp. Forrige sesong vant Newcastle 1-0 etter en Perez-nettkjenning. Som verter vant imidlertid LFC 2-0.

You must be logged in to post a comment Login