Før kampen: Newcastle – Chelsea

Oppdatert: 06. December 2014

Newcastle tar imot et stjernespekket mannskap lørdag formiddag på eget gress. Statistikken er ikke på Mourinhos side idet han gjester St. James’ Park. Newcastle har ikke tapt på eget gress siden serieåpningen mot Mancehster City. 

Dato: 6. desember
Kampstart: Kl. 13:45 på St. James’ Park
Dommer: Martin Atkinson

På hjemmebane tar Newcastle imot et Chelsea-lag som er på stø kurs mot seriegull. Chelsea og Mourinho er utvilsomt ivrig på suksess denne sesongen. De blå londonerne topper for øyeblikket serien med hele seks poengs forsprang, skal spille kvartfinale i cupen og har allerede sikret avansement i Champions League. Det blir alt annet enn enkelt å narre taktikeren Mourinho og hans stjernespekkede mannskap når de gjester St. James’ Park.

Det er liten tvil hvorvidt Chelsea er i dytten. London-klubben er ubeseiret på de siste 23 kampene, og har en målforskjell på 22 plussmål i serien. Med sine 33 scoringer og elleve baklengsmål er Chelsea det mestscorende og nest mest forsvarstette laget i Premier League denne sesongen. Til sammenligning har Newcastle to minusmål, og kun scoret 15 mål i ligaen.

Newcastle begynte sesongen katastrofalt, og var uten seier etter sesongens syv første ligakamper. Siden kampen mot Leicester fikk omsider Alan Pardew og Newcastle-spillerne dreis på sakene, og noterte seg deretter en herlig seierseiersrekke på fem kamper. Den fantastiske snuoperasjonen synes imidlertid å ha dabbet noe av, og Newcastle har på de to siste kampene bare klart å få med seg ett poeng. Tirsdag denne uken ble det 1-1 mot Burnley på bortebane.

Chelsea på sin side beseiret Tottenham 3-0 på hjemmebane onsdag kveld, men klarte ikke mer enn 0-0 på bortebane mot Sunderland forrige helg. Verdt å bemerke er at dette er eneste kamp Chelsea har gått målløs av banen denne sesongen. Det må også nevnes at Chelsea ikke holder samme nivå på bortebane, som på Stamford Bridge. På bortebane har det blitt fire seire og tre uavgjorte resultater, mens på hjemmebane har Chelsea tatt samtlige poeng.

Det er ingen tvil om at Newcastle vil bli forsterket foran møtet med London-klubben. Sissoko og Colback vil begge være tilgjengelige for dyst mot Chelsea. Midtbaneduoen måtte stå over mot Burnley, som følge av én kamps karantene.

Coloccini er tilbake fra skade og har de siste dagene vært delaktig på treningsfeltet med de øvrige spillerne. Det er derimot et spørsmålstegn vedrørende krølltoppens form for øvrig, og det fremstår utad som om Pardew har til gode å ta en avgjørelse hvorvidt Coloccini blir å finne i startoppstillingen mot Chelsea eller ikke. Ellers er Sammy en usikker mann til møtet med Chelsea. Lillebror Ameobi måtte forlate banen i det 75. minutt mot Burnley, og skal visst slite med hamstring-trøbbel.

Det har vært motstridende rapporter angående Aarons tilgjengelighet. Nufc.co.uk melder imidlertid at talentet – som blant annet sammenlignes med Liverpools Raheem Sterling – ikke rekker kampen.

Newcastle må fremdeles klare seg uten de Jong, Santon, Good, Obertan, Ryan Taylor og Krul.

Hos Chelsea er Ramires, Nathan Aké og Gary Cahill alle usikre til kampen. John Terry og Cahill har utgjort Chelseas stopperpar i samtlige Premier League-kamper denne sesongen. Dersom Cahill ikke rekker kampen, er det ventet at Mourinho utpeker unggutten Zouma som engelskmannens erstatter.

Mourinho har erklært at superspissen Diego Costa vil returnere til lørdagens lagoppstilling, etter å ha stått over mot Tottenham grunnet skade. Nemanja Matic må derimot stå over kampen, ettersom han pådro seg sesongens femte gule kort i kampen mot Tottenham. Det er ventet at John Obi Mikel erstatter serberen.

Chelsea har et stjernegalleri av de sjeldne, både individualister og lagspillere. Chelsea slipper som nevnt inn få mål, samtidig som laget scorer mange mål; en oppskrift og en tendens det lukter suksess av. Med solide kvaliteter i alle posisjoner og alle lagdeler, er det ekstremt viktig at Newcastle opptrer som en samlet enhet. Spesielt viktig blir kampen på midtbanen, der særlig Francesc Fabregas og Eden Hazard er svært viktige menn for laget sitt. Førstnevnte har hele ti målgivende pasninger så langt i Premier League denne sesongen. Veldig mye av Chelseas spill går gjennom spanieren, og det er viktig at han ikke gis mye rom for å slå gjennombruddspasninger. En annen Newcastle må være ekstra påpasselig med, er Chelseas lynhurtige venstrekant. Hazard har fra midtbaneposisjon notert seg fem scoringer, og kan med sin hurtighet og fantastiske finterepertoar skape svært mye på egenhånd.

Ellers er det ikke til å komme utenom å fremheve målgarantisten Diego Costa. Den brasilianskfødte spissen i verdensklasse har scoret elleve mål på elleve kamper, og er dermed den nest mest scorende spilleren i årets PL.

Rob Elliot vil fremdeles fortsette å vokte Newcastle-buret i Kruls skadefravær. Dersom Pardew friskmelder Coloccini, er det vanskelig å se at Pardew vil utelate Newcastle-kapteinen fra laget. Det er ventet at Williamson vil bli henvist til benken, etter at en misfornøyd Pardew valgte å erstatte den høyreiste engelskmannen med Steven Taylor i pausen mot Burnley. Statistikk fra Burnley-kampen viser at Williamson kun vant én (!) duell i løpet av første omgang. Taylor gjorde en fin figur mot Burnley, og vil nok få sjansen fra start mot Chelsea. Newcastle har til gode å tape når Taylor har vært på banen denne sesongen. Dersom Coloccini blir kampklar, antas det at Dummett skyver Haidara ut av laget, og overtar venstrebacken. At Janmaat starter på høyreback er selvsagt.

Pardew vil ha et luksusproblem på midtbanen. Midtbanemennene Tioté, Colback, Abeid og Sissoko er alle tilgjengelige mot Chelsea. Både Sissoko og Colback vil garantert starte mot de blå londonerne. Pardew var full av lovord om dem begge på pressekonferansen i anledning lørdagens kamp, noe som indikerer sterkt at de blir å finne i lagoppstillingen. Det er ikke umulig at Pardew velger å helgardere seg på midtbanen, og at han velger å starte med de fire nevnte krigerne på midtbanen. En mulighet er at Pardew velger å skyve Sissoko ut på høyrekanten, slik at Abeid, Tioté og Colback utgjør en hardtarbeidende trio sentralt på midtbanen. En slik oppstilling synes ikke å være usannsynlig, da Pardew sannsynligvis vil velge en defensiv 4-5-1-formasjon, mot det mest angrepssterke laget i serien.

Til tross for et friskt innhopp, blir nok Cabella atter en gang å finne på benken fra start mot Chelsea. Pardew vil nok velge å fokusere mest på spillere med brukbare defensive kvaliteter, og det er derfor sannsynlig at Newcastle-manageren velger å gi Gouffran en plass på venstrekanten på bekostning av Cabella. Kampen om plassen antas der i praksis å stå mellom Sammy og nevnte Gouffran.

På topp er det nok Cissé og Pérez som kjemper om den enslige plassen. Om Pardew ønsker å satse på kontringer, er Ayoze definitivt det beste kortet. Men senegaleseren vet hvordan det er å score mot Chelsea. I debutsesongen scoret Cissé et av de villeste målene som noen gang er blitt skapt på Stamford Bridge – en suser som ikke overraskende ble kåret til årets mål i Premier League i 11/12-sesongen. Newcastles nummer ni scoret også det øvrige målet i den elleville 2-0-seieren på Stamford Bridge. Pardew velger nok å sette sin lit til den mer erfarne Cissé, som også er Newcastles toppscorer med fem mål denne sesongen. Det var også nettopp Cissé som scoret målet mot Burnley sist.

Forrige sesong ble det 2-0 til Newcastle i samme oppgjør etter scoringer av Gouffran og Remy. Sistnevnte blir trolig å finne på motsatt benk denne gangen, og vil sikkert få noen minutter som innbytter mot gamle kjente. Året før ble det 3-2 til Newcastle. Den gang herjet Sissoko med de blå, og noterte seg med to fantastiske scoringer.

Til slutt må det nevnes at Chelsea aldri har beseiret Newcastle på St. James’ Park i Premier League under Mourinhos ledelse. Selv om det ofte sies at statistikk er til å brytes, så håper vi at Mourinho er en lite glad mann når han forlater portene på St. James’ Park – noe han så langt har vært de gangene han har forlatt Newcastle!

You must be logged in to post a comment Login